7 aandachtspunten voor iedere IT-er in 2019

Wat gaat er inhoudelijk met jouw baan als IT manager of IT-er gebeuren in 2019? Misschien blijft alles bij wat het is, maar een grotere kans bestaat dat bepaalde onderwerpen extra zakelijke of persoonlijke aandacht zouden moeten krijgen.

Het leek ons een mooi moment om 7 aandachtspunten te benoemen die iedere IT-er aangaat. We hopen dat het je inspiratie geeft om 2019 goed van start te gaan.

Aandachtspunt 1: De betekenis van IoT en AI voor de business

The Internet of Things en Artificial Intelligence, doen bestaande businessmodellen veranderen.

Wat betekent het bijvoorbeeld voor IT support- of servicedeskmedewerkers als hun werkzaamheden gedeeltelijk overgenomen worden door een chatbot?

Businessmodellen in de manier waarop gewerkt wordt veranderen, dat is duidelijk. Maar het vertalen naar echte IoT- en AI-gerelateerde businesskansen, die ook geld opleveren, is vaak een veel grotere uitdaging.

De aanloop naar 2019 kan een mooi moment zijn om als IT-er meer kennis op te doen en te ervaren hoe door kunstmatige intelligentie en IoT nieuwe business- en verdienmodellen ontstaan.

Aandachtspunt 2: Optimale digitale veiligheid

Dit jaar waarschuwde de AIVD voor een toename van het aantal digitale aanvallen in de EU. Helaas zijn er voorbeelden genoeg van bedrijven die toch slachtoffer geworden zijn.

Hoe zit het met jouw onderbuikgevoel?

Heb je de digitale veiligheid voor 2019 goed onder controle voor jouw bedrijf? Ga je met een gerust hart oud en nieuw vieren? Hopelijk zijn alle werkplekken, databases, processen, systemen en internet geconnecteerde apparaten goed beveiligd. Zo niet, dan kan 2019 ook het jaar worden waarin je minimaal net zo slim als de hacker geworden bent.

Aandachtspunt 3: Omscholen of bijscholen?

Deze vraag is persoonlijk van aard. Mogelijk ben je een IT specialist in een vakgebied waar steeds minder toekomst in zit. Jouw expertise is altijd waardevol geweest, maar klanten bewegen zich plotseling in andere richtingen. Gelukkig is er hoop.

Omscholing zorgt er dan voor dat je weer als vanouds onder de aandacht komt. Bijscholing is vooral nodig als je het gevoel hebt dat je door andere IT collegaā€™s wordt ingehaald.

Er is letterlijk te weinig aandacht geweest om bij te blijven met de huidige technologische ontwikkelingen. Maar welke keuze moet is maken? Kijk eens naar een continuous learning platform als eerste stap op deze route.

Aandachtspunt 4: Beheren van oud, of transformeren naar nieuw?

Dit aandachtspunt heeft te maken met mogelijk te langdurige verkeerde focus van organisaties die IT support- en beheer doen. Een recent Business Technology Trend rapport van Macaw zegt dat 2019 het jaar van IT-transformatie wordt.

Interessant is dat veel IT afdelingen nog druk zijn met het beheren van oude technologie. Wie niet in staat is dit te doorbreken loopt de kans om als IT afdeling of IT dienstverlener op termijn de boot te missen.

Innovatie en transformatie zijn mooie, maar abstracte woorden, maar welke kennis is nu echt nodig om hier betekenis aan te geven?

Voor systeembeheerders lijkt verbreding van kennis steeds meer een serieuze overlevingsstrategie. Het gaat steeds minder om het inrichten van servers, maar steeds vaker om het diep kunnen doorgronden van de problematiek van de klant.

Aandachtspunt 5: Sneller resultaat opleveren en verduidelijken

Directies verlangen steeds meer van IT dat de waarde van nieuwe technologie sneller inzichtelijk gemaakt wordt. Populaire agile methoden, met zelfsturende agile teams, maken het mogelijk om sneller tussentijdse resultaten (sprints) op te leveren. Agile Scrum opleidingen zijn ook onderdeel van ons aanbod.

Aandachtspunt 6: Meer doen aan het adoptie vermogen

Dit aandachtspunt heeft vooral met de menselijke factor van IT te maken. Want helaas, zijn er nog steeds veel werknemers die dagelijks stress ervaren bij hun digitale werkzaamheden. Omdat het hun aan de basiskennis van IT ontbreekt en ze onvoldoende weten hoe IT werkt.

De wil is er mogelijk wel, alleen heeft het ontbroken aan een goede kennisoverdracht.

Het interessante? Dat beter gebruik van IT afhankelijk is van het combineren van eigen IT kennis en aanvullende persoonlijke kwaliteiten.

2019 kan naast het opdoen van technische kennis ook het moment zijn om iets te doen aan persoonlijke vaardigheden, communicatie skills en leiderschap. Deze zo vaak genoemde ā€˜soft skillsā€™ worden in IT steeds belangrijker.

Aandachtspunt 7: De waarde van data

Zit de enorme hoeveelheid van data ons in de weg, of levert het juist iets op? In 2019 zou het veel meer moeten gaan om de werkelijke waarde van data en het snel kunnen interpreteren van data.

Is dat gelukt in het afgelopen jaar, of wordt het tijd om door middel van IT training en opleiding hier verandering in aan te brengen?

Misschien wil je wel Data Scientist worden en meer weten over het Microsoft Azure platform of beter begrijpen hoe je data zo snel mogelijk beschikbaar kan maken voor de organisatie met Microsoft Office 365.

Dit waren onze 7 inspirerende IT aandachtspunten voor 2019, waarbij we denken dat kennisontwikkeling continu een belangrijke rol speelt. Jij ook? Neem dan contact met ons op of doe de quickscan om te zien of je zelf voldoende aan kennisontwikkeling doet. Reacties stellen we overigens altijd op prijs.