Banen van de toekomst: welke banen hebben de meeste potentie

Je vraagt je misschien af wat voor banen er in de toekomst zullen zijn, maar een nog betere vraag is, welke banen zijn het veelbelovendst?

Hier zijn vier specifieke sectoren die ons een groot beeld van de toekomst geven. Namelijk banen in de techniek, ICT, zorg en onderwijs. Welke banen in deze sectoren garanderen alleen de beste banen?

Bijvoorbeeld een verpleegkundige, software developer, docent of medewerker in de bouw. In dit artikel bekijken we welke beroepen het meest veelbelovend zijn en welke de meeste carrièremogelijkheden bieden. 

In fabrieken nemen robots taken over die ooit door mensen werden gedaan, zoals het verpakken van producten. De technologie evolueert snel, waardoor bepaalde banen zullen worden vervangen door robots, maar in hoeverre zullen alle banen worden vervangen en welke banen zullen in de toekomst overleven door technologische ontwikkelingen? 

Dit artikel bespreekt de risico’s en voordelen van snelle technologieontwikkeling. Welk soort onderwijs garandeert de banen van de toekomst, welke banen je in de toekomst kunt krijgen zonder vervangen te worden door robots en feiten over banen van de toekomst. 

docent baangarantie
Docenten hebben een grote kans op baanzekerheid.

Risico’s technologische ontwikkeling

Technologie brengt veel voordelen met zich mee voor het bedrijfsleven, maar brengt ook risico’s met zich mee voor ondernemingen en de samenleving.

Het Centraal Planbureau van de Rijksoverheid heeft onderzoek gedaan naar technologische ontwikkelingen en de gevolgen daarvan voor de arbeidsmarkt. Dit geeft aan dat bestaande banen en taken over een aantal jaar niet meer beschikbaar zullen zijn voor werknemers. Wat zijn de risico’s?

Het productieproces wordt technologie-afhankelijk, maar er ontstaan ​​problemen als er defecten optreden. Bedrijven verliezen veel geld als de productie een langere tijd stopt, omdat er niet genoeg arbeiders beschikbaar zijn om de productie voort te zetten. Bij een datalek dienen alle mogelijke procedures gevolgd te worden. Het nadeel van deze procedure is dat het veel tijd en geld kost.

Apparatuur kost veel geld om te kopen, dus als de productie misgaat of het product mislukt, heeft het bedrijf geen werknemers, geen apparatuur en neemt het grote risico’s. Dit betekent dat het geïnvesteerde geld verloren kan gaan, wat kan leiden tot faillissement. 

Ook de gezondheidszorg loopt gevaar. Dit betekent dat defecte of slecht functionerende apparaten de patiëntenzorg bemoeilijken, tijd kosten, de behandeling vertragen en ziekenhuizen veel geld kosten. 

Sommige opleidingen worden overbodig, waardoor studenten er minder snel voor kiezen. Hierdoor zijn bepaalde opleidingen niet meer beschikbaar en is de keuze beperkt. Hierdoor worden studenten ontmoedigd om bepaalde opleidingen te kiezen. 

Een ander risico is dat de toekomst van mensen in gevaar komt omdat ze hun opleiding moeten afronden voordat ze kunnen solliciteren. Dit vermindert de werkgelegenheid stabiliteit.

Voordelen Technologische ontwikkeling 

De ontwikkeling heeft risico’s, maar heeft ook voordelen.

In de zorg verloopt de behandeling vlotter en sneller. Hierdoor wordt de zorg beter en effectiever. Werkgevers profiteren ook van meer zekerheid. Het risico op uitval wordt verkleind doordat de productie wordt vervangen door robots. Dit bespaart bedrijven geld en vermijdt het risico van veel uitvallers. 

Een ander voordeel is verbetering van de communicatie en de kans op misverstanden wordt verkleind. Een nog groter voordeel van deze ontwikkeling is dat informatie gemakkelijk toegankelijk wordt voor iedereen binnen de gezondheidszorg of het bedrijfsleven. Informatie is gecentraliseerd en voor iedereen toegankelijk, waardoor de afhankelijkheid van één persoon afneemt.

Het is belangrijk dat mensen evolueren met technologie. Onderwijs heeft hier een grote impact op. Studenten worden zich hiervan bewust als ze tijdens hun opleiding leren werken met technologie en als duidelijk wordt dat hun school- of beroepskeuze ook van invloed is op hun toekomst. Hierdoor worden beslissingen bewuster genomen en denken we beter na over de toekomst.

Een ander voordeel is dat als studenten leren omgaan met ontwikkeling, ze eerder worden aangenomen voor toekomstige banen. Ze zijn goed opgeleid op school en werkgevers betalen minder voor vervolgonderwijs.

Opleiding voor toekomstige baanzekerheid 

De ontwikkeling van de technologie heeft ertoe geleid dat een bepaalde baan niet meer nodig is, maar wat als je nog niet aan een opleiding bent begonnen en twijfelt over de werkzekerheid over een paar jaar. 

We hebben gekeken welke opleiding op verschillende niveaus de meeste werkzekerheid bood en de minste impact krijgt van de technologische ontwikkeling door de jaren heen.

MBO

MBO heeft meerdere opleidingen met de laagste kans op werkloosheid in de toekomst.

Opleidingen in de bouw zorgen ervoor dat studenten het snelst een baan vinden en minimaliseren de impact van technologische ontwikkeling. Naast deze opleiding biedt de opleiding Verpleegkundige en Verzorgende IG snelle werkzekerheid na afronding van de opleiding. Net als logistiek managers in bouw-, transport- en procesbedrijven. 

HBO 

Het hbo biedt veel kansen, maar niet alle banen zijn toekomstbestendig. Zo hebben notarissen en accountants de minste baanzekerheid en zijn ze waarschijnlijk binnen een paar jaar weg Opleidingen als verpleegkunde met specialisaties als kinderverpleegkunde en verloskundige bieden de hoogste toekomstige werkzekerheid. In combinatie met de gezondheidszorg zijn de meeste werkgelegenheidskansen in het onderwijs en de IT.

WO 

Binnen universiteiten hebben afgestudeerden van werktuigbouwkunde, accountancy en fiscaal recht de beste vooruitzichten en zijn ze het minst gevoelig voor technologische ontwikkelingen.

Verschillende banen van de toekomst

We hebben aangegeven welke opleidingen in de toekomst werkzekerheid bieden. Het is nu pas de vraag welke banen toekomstige zekerheid bieden en de kans op werkloosheid verkleinen. 

Na een paar jaar zullen er geen concrete banen meer zijn, en veel mensen met een diploma op dit gebied zullen hun baanzekerheid verliezen en gedwongen worden zich om te scholen.

Banen met de minste baanzekerheid en grotere kans op werkloosheid in de toekomst zijn: 

 • Administratief medewerker
 • Caissière 
 • Reisleider
 • Verzekeraar
 • Winkelmedewerker

Als je een van deze rollen bekleedt of werkt. Loop je het risico om binnen een paar jaar je baan te verliezen en je te moeten omscholen

Banen met de meeste baanzekerheid: 

 • Verpleegkundige
 • Software ontwikkelaar
 • Data analist
 • Medische technicus
 • Docent

Banen gericht op de toekomst: 

 • Dronepiloot
 • 3D-ontwikkelaar
 • Dataverpleegkundige
 • Beveiliger persoonsgegevens
 • Technicus
banen van de toekomst dataverpleegkundige
Zien we straks ook meer data-verpleegkundigen? Waarschijnlijk wel.

Sommige banen zullen verloren gaan, maar hoe zit het met de toekomst?

In dit artikel lees je wat de technologische ontwikkeling inhoudt en wat de risico’s en voordelen zijn. 

We hebben ook aangegeven welke banen de meeste zekerheid bieden voor de toekomst. Door de ontwikkeling is de patiëntenzorg verbeterd. Door ontwikkeling zijn bijvoorbeeld medicijnen beter en sneller gemaakt. Hierdoor genereren bedrijven meer omzet, maar nemen ze ook risico’s. 

Ook werd aangetoond dat opleidingskeuzes een grote impact hebben op latere loopbanen. Denk bij het kiezen van je studie aan je toekomst, zodat je niet voor verrassingen komt te staan.

Na het afronden van je opleiding loop je het risico ineens te beseffen dat je toch niet zo makkelijk aan een baan komt als je dacht. Dat is natuurlijk jammer. Ook bedrijven profiteren van deze ontwikkelingen, omdat ze hun bedrijven en productieprocessen slimmer en efficiënter maken. 

Door het onderwijs worden de studenten slimmer en leren ze de ontwikkelingen bij te houden en zich voor te bereiden op de toekomst. Hierdoor kunnen bedrijven ze sneller aannemen als ze weten hoe ze met ontwikkeling om moeten gaan. Dit bespaart bedrijven geld op omscholing.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde artikelen