Doeners, Dromers, Denkers en Beslissers.

We schreven al eerder blogs over verschillende leervormen. Maar welke leervorm slaat eigenlijk het best aan? Dat hangt af van de favoriete leerstijl van een mens.

Vier leerstijlen en talloze leervormen

David Kolb is een Amerikaanse leerpsycholoog en pedagoog, die bekend werd door zijn theorie over leerstijlen en de leercyclus. In zijn theorie beschrijft Kolb vier leerstijlen. Hoe herken je ze en welke leervormen passen bij elke leerstijl?

1 De doener

Een doener moet iets ervaren om ervan te leren. Experimenteren en uitproberen zijn toverwoorden voor deze persoon. Hij of zij wil zo snel mogelijk aan de slag. Leervormen die bij de doener passen zijn bijvoorbeeld het afnemen van enquêtes, het spelen van een rollenspel of het doen van een quiz, bedrijfsbezoeken, brainstormen en groepsdiscussies.

2 De dromer

Ook de dromer wil iets ervaren, maar dan eerder door te kijken of te voelen dan door te doen. Een dromer wil een uitdaging van alle kanten bekijken en dankzij een groot voorstellingsvermogen ziet hij of zij steeds weer nieuwe ingangen en oplossingen. De dromer heeft een voorkeur voor leervormen als mindmappen, verhalen schrijven, demonstraties en coaching.

3 De denker

Een denker zoekt naar de combinatie tussen reflectief observeren (kijken) en abstract conceptualiseren (analyseren). Een denker werkt graag zelfstandig om zo eerst de gelegenheid te krijgen zelf een beeld te vormen van de theorie. Overzicht, inzicht en logisch redeneren zijn toverwoorden voor de denker. Prettige leervormen zijn dan ook het bijwonen van lezingen en colleges, debatteren, onderzoeken of het bestuderen van tutorials over een bepaalde theorie of methode.

4 De beslisser

Beslissers willen graag informatie en kennis in de praktijk toepassen. Zij hebben een groot probleemoplossend vermogen en maken makkelijk beslissingen. Als een probleem zich voordoet, gaat een beslisser deductief en probleemoplossend te werk. Leervormen die daarbij passen zijn het maken van opdrachten met duidelijke doelstellingen die gericht zijn op resultaat, het bedenken en maken van simulaties, het bijwonen van demonstraties, het doen van een practicum of het luisteren naar praktijkverhalen.

banner whitepaper tips leerplatform

Leerfasen

Elk mens heeft een natuurlijke voorkeur voor een leerstijl. Tegelijkertijd kun je deze leerstijlen ook zien als fasen die elk mens moet doorlopen om iets te leren. Nadat je iets ervaren hebt, moet je erop reflecteren. Daarna ga je op zoek naar de logica erachter en tenslotte ga je het geleerde toepassen. Benieuwd welke leerstijl het best past bij jouw medewerkers? Dan is het wellicht leuk om ze uit te nodigen de Kolb-test doen.

Meer weten?

Via onze Learning Market Place bieden wij 9.000+ trainingen aan van meer dan 120 ‘world leading’ aanbieders op het gebied van IT, Techniek, Management, Finance en Persoonlijke vaardigheden. Zo vind je voor iedere leerstijl een geschikte training. Nieuwsgierig wat we voor jouw organisatie kunnen betekenen? Wij helpen je graag! Neem gerust vrijblijvend contact met ons op.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.