Drie redenen waarom zinvol werk zo belangrijk is, voor individu én organisatie

Natuurlijk overleven we ook zonder zinvol werk, maar mensen die geen affiniteit met hun werk voelen, zijn meer vatbaar zijn voor stress. Dat stopt niet met het sluiten van de deur van het kantoor of met het dichtklappen van de laptop, de stress en uitputting van een onbevredigende baan hebben ook invloed op de rest van je leven. Het vinden van een carrière die aansluit bij je persoonlijke waarden en doelen kan een aantal voordelen bieden, voor zowel de medewerker als voor de organisatie.


Wat is zinvol werk eigenlijk?

Uit onderzoek blijkt dat zinvol werk belangrijker is dan andere factoren zoals salaris en andere vergoedingen en dat neemt toe naarmate we ouder worden. Bij mensen die het gevoel hebben dat hun baan van betekenis is, is de kans dat ze bij hun werkgever blijven ongeveer vier keer dan wanneer ze dat gevoel niet hebben. Het hebben van een zinvolle baan geeft mensen het gevoel dat ze deel uitmaken van iets dat groter is dan zijzelf. Ze voelen zich gemotiveerd door de taken die ze moeten doen en worden geïnspireerd om die zo goed mogelijk te doen. Wat zinvol werk is, is uiteraard heel subjectief. De meeste mensen willen het gevoel hebben dat de inspanning die ze leveren van belang is voor de grotere gemeenschap. Dat kan hun eigen team zijn, de organisatie als geheel of zelfs de stad of het land waarin je woont. Wat het precies is, is heel individueel en hangt af van wat het belangrijkst is voor een specifieke persoon met zijn, haar of hun unieke mentaliteit.


Drie redenen waarom zinvol werk zo belangrijk is, voor de individu én voor de organisatie

1) Het zorgt voor minder stress en een betere geestelijke gezondheid

Mensen die zich verbonden voelen met de taken die ze uitvoeren en aangeven dat ze het gevoel hebben dat ze bijdragen aan het grotere goed van de wereld om hen heen, zijn minder vaak neerslachtig en hebben minder last van stress. Dat zorgt er weer voor dat ze productiever zijn. Stress en neerslachtigheid zorgen voor meer werkverzuim en slechte prestaties.


2) Het creëert een sterk gevoel van ‘purpose’

Wanneer mensen waarde vinden in hun werk, voelen ze zich meer verbonden met de taken die op hun bordje liggen. Als medewerkers zich verbonden voelen met hun functie en hun team, zorgt dat voor vijftig procent minder verloop en een verbetering van de werkprestaties met 56 procent.


3) Het maakt het makkelijker nieuwe vrienden te vinden

Mensen die hun werk zinvol vinden, zullen ook makkelijker nieuwe connecties en nieuwe vrienden maken. Een carrière die resoneert met je gevoel van eigenwaarde en betekenis in de wereld, helpt je om contact te leggen met anderen die dezelfde interesses hebben. De kans dat je gelijkgestemden vindt op werk of via je professionele netwerk, is groter. Dit zorgt opnieuw voor betere mentale en fysieke gezondheid. Medewerkers die zich gelukkiger voelen, zijn productiever en efficiënter, wat ook de organisatie helpt floreren.


Benieuwd wat je medewerkers nog meer belangrijk vinden?

Investeren in een goede teamspirit is dus belangrijk in the war on talent. Benieuwd wat medewerkers nog meer belangrijk vinden? Download dan ons whitepaper ‘Zo zorg je voor happy medewerkers’. Eens verder praten over wat we voor jouw organisatie kunnen betekenen? Wij helpen je graag! Neem gerust vrijblijvend contact met ons op.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde artikelen