Duik in de wereld van immersive learning

Dat het steeds belangrijker wordt om jezelf te blijven ontwikkelen, hoeven we niemand meer uit te leggen. Toch? Maar hoe doe je dat? Hoofd in de boeken en stampen maar, dat is lang niet voor iedereen weggelegd. Immersief leren is een laagdrempeliger manier om kennis en vaardigheden op te doen. In deze blog legt Arjan de Knegt, online marketeer bij MyCademy, uit wat immersief leren is en waarom dit een belangrijke rol in de toekomst van educatie gaat spelen.

Wat is immersief leren?

Immersief leren, ook bekend als immersive learning, is een opkomende trend in educatie. In plaats van met de neus diep in de – stoffige – boeken, bevinden studenten zich in een dynamische en interactieve omgeving. Door gebruik te maken van moderne technologieën en innovatieve methoden worden de zintuigen en emoties van de student geprikkeld.

Daarbij moet je denken aan serious gaming, simulaties met behulp van bijvoorbeeld VR en AR, 360-graden-video’s en storytelling. Deze technieken maken van leren een boeiende ervaring. Dat zorgt ervoor dat het geleerde beter blijft hangen dan bij traditionele lesmethoden. Laten we eens inzoomen op deze ervaringsgerichte technologieën.

Simulaties

Simulaties bieden een dynamische leerervaring. Door bepaalde beroepshandelingen uit te voeren in simulatieomgevingen, leer je veel sneller dan wanneer je het leert uit een boekje. Deze digitale simulaties worden in rap tempo realistischer en interactiever dankzij AI.

Wie denkt dat daarmee het boek plaatsmaakt voor een net zo saai computerscherm, komt bedrogen uit. In de verkenning Inzet van intelligente technologie van de Onderwijsraad lezen we dat simulaties verder kunnen gaan dan een computerscherm alleen. Met behulp van VR-brillen kunnen studenten bijvoorbeeld oefenen met veiligheidsprocedures of een gesimuleerde slagaderlijke bloeding leren stoppen. Veel levendiger wil je het niet hebben.

Serious gaming

Serious gaming is leren in spelvorm, ook een manier om leren minder als leren aan te doen voelen. Een mooi voorbeeld is Mayor’s Table, dat burgemeesters en gemeenteraadsleden traint in crisismanagement.

Serious games kunnen ook helpen bij het verbeteren van leiderschapscapaciteiten binnen een organisatie door deelnemers uit te dagen om complexe managementbeslissingen te nemen en de consequenties ervan te ervaren. Een ander idee is om interactieve games in te zetten om teams effectiever te leren samenwerken, communiceren en problemen op te lossen.

Storytelling

Storytelling is een ander krachtig instrument dat een boodschap tot leven brengt door middel van verhalen. Het neemt lezers – de studenten – mee op een reis, waardoor ze zich kunnen identificeren met de personages, de situaties kunnen visualiseren en de emoties kunnen voelen.

Zo kun je complexe concepten op een begrijpelijke manier overbrengen, waardoor leren aantrekkelijker en boeiender wordt. Door studenten in het middelpunt van een verhaal te zetten, voelen ze zich betrokken en onthouden ze de informatie beter.

De toekomst van educatie

Immersief leren helpt studenten om op een dieper niveau te leren, complexe concepten sneller te begrijpen en ‘echte’ ervaringen op te doen. Het zal de traditionele onderwijsmethoden niet vervangen, maar is een waardevolle aanvulling.

Trends in leren in 2024

Ben je klaar om de wereld van immersief leren te verkennen? Download ons Trendrapport 2024. In dit rapport kijken we naar belangrijke trends voor 2024 en hoe die zich vertalen naar leren en ontwikkeling binnen bedrijven.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde artikelen