Het belang van persoonlijke vaardigheden. Zo zorg je dat de tandwielen niet gaan knarsen

Men zegt weleens dat koffie de olie is die ervoor zorgt dat een organisatie soepel blijft lopen. Voor mijzelf geldt dat in ieder geval wel. Maar zo is het eigenlijk ook met persoonlijke vaardigheden. Je organisatie bestaat uit allerlei draaiende tandwielen. Gebrekkige communicatie, verkeerde prioriteiten en bijbehorende stress zorgen ervoor dat die tandwielen soms flink kunnen knarsen.

Een goede manager zal dit opmerken en er snel iets aan doen. Maar wat als het ongemerkt gebeurt en je bedrijf eigenlijk al lange tijd niet meer functioneert als die geoliede machine die je voor ogen hebt?

Dat gevoel als ondernemer; je herinnert je nog de tijd dat je bedrijf net was gestart en jullie met z’n vieren aan een grote tafel zaten te werken. Alles was zo lekker simpel. En nu ineens dat besef dat je organisatie log en traag is geworden, met processen die niet lekker lopen.

Hoe verbeter je deze situatie?

Rondom persoonlijke vaardigheden hangt nog wel eens een lacherig sfeertje. Waarom zou je ook training gaan volgen voor zoiets als communicatie? Iets wat je als kind al hebt geleerd. En hoezo time management? Alsof je niet volwassen genoeg bent om je eigen tijd in te delen. Ja je bent vast in staat om te communiceren en je dag zelf in te delen. Maar of dit ook echt op een effectieve manier gebeurt is maar de vraag. Hoeveel effectiever kun je als professional worden als je boodschap ook daadwerkelijk overkomt bij je collega’s. Hoeveel meer kun je gedaan krijgen als je leert prioriteiten te stellen en je dag zó in te delen, dat je ook daadwerkelijk de dingen gedaan krijgt die je belangrijk vindt, in plaats van het beste deel van je dag te laten opslokken door ruis en allerlei e-mails?

De oplossing ligt dus in de eerste plaats bij bewustwording en een omgeving binnen je bedrijf creëren waar waarde wordt gehecht aan continue ontwikkeling en jezelf blijven verbeteren. Niet alleen omdat dat leuk staat op het deel van de website over werken-bij, maar vooral vanuit het besef dat, om vooruit te komen (of in deze tijd misschien wel om te blijven bestaan), iedereen binnen je bedrijf op zijn of haar best moet zijn.

Hoe kun je je vaardigheden verbeteren?

Door te trainen en vooral door te blijven trainen. Blijven werken aan je vakinhoudelijke vaardigheden én je persoonlijke vaardigheden is belangrijk. Vakinhoudelijke trainingen om bij te blijven en jezelf te verbeteren binnen je vak, en daar horen persoonlijke vaardigheden bij. Je kunt namelijk wel de beste in je vak zijn op je eigen eiland, maar de organisatie heeft pas écht nut van je als je met jouw vaardigheden de rest van het bedrijf kunt versterken.

Training in crisistijd

Wil je zorgen dat je team deze periode gebruikt om hun vaardigheden te verbeteren en wil je meer weten over het LMS systeem of heb je vragen over ons kennisaanbod of onze services? We horen het graag!

Neem contact op of vraag een demo aan

Gerelateerde artikelen