Hoe hou ik zicht op kennisontwikkeling, ook op afstand?

Vandaag de dag is thuiswerken eerder regel dan uitzondering. Het brengt ook de nodige voordelen met zich mee. Uit onderzoek blijkt dat thuiswerken beter aansluit op de eigen sociale voorkeuren van medewerkers, dat ze efficiënter kunnen werken en meer regie hebben over hun werkdag. Maar hoe hou je op afstand een vinger aan de pols als het gaat om kennisontwikkeling?

Het gaat niet vanzelf

Continu leren is cruciaal om een voorsprong te krijgen op de concurrentie, en om die voorsprong vervolgens te behouden. Besteed je geen aandacht aan kennisontwikkeling en stagneert daardoor het kennisniveau van je mensen? Dat heeft niet alleen een negatieve invloed op medewerkerstevredenheid en klanttevredenheid, maar ook of je efficiëntie en daarmee op je omzet. Een ware sluipmoordenaar dus. Continu leren gaat echter niet vanzelf.

Aandacht

Uiteraard is een medewerker zelf verantwoordelijk voor zijn of haar kennisontwikkeling. Maar we weten ook allemaal dat in de drukte van alledaagse werkzaamheden het lastig is om het ‘continue’ deel van continu leren te verwezenlijken. Er zijn een aantal factoren die ervoor zorgen dat je medewerkers wél de regie pakken over hun leerproces. Een daarvan is aandacht. Als manager kun je je medewerkers ondersteunen door van kennisontwikkeling een terugkerend gespreksonderwerp te maken. Wacht daarmee niet tot de formele functionerings- en voortgangsgesprekken, maar zorg ook dat er tijdens minder officiële en ongeplande gesprekken plaats is voor dit onderwerp. Zeker in een periode als deze, waarin er veel thuisgewerkt wordt, is het goed om de vinger aan de pols te houden.

Een overzichtelijk dashboard helpt

Hoewel het contact op zich hierin heel belangrijk is, is het natuurlijk ook cruciaal om goed inzicht te hebben in leervoortgang van de medewerker. Overzichtelijke dashboards zorgen dat stagnering in de voortgang tijdig wordt gesignaleerd en duidelijke analytics helpen om te zien waar de oorzaak ligt. Op die manier kun je als manager de medewerker ondersteunen in zijn of haar proces en de kennisontwikkeling binnen het bedrijf waarborgen.

Meer weten?

Meer weten over de slimme dashboards van het MyCademy leerplatform? Hulp nodig om continu leren op de agenda te zetten en ervoor te zorgen dat kennisontwikkeling een nog strategischere rol gaat innemen? Wij helpen je graag!

Gerelateerde artikelen