Hoe houd je dure ICT kennis binnen?

Job hoppen door schaarste

De economische groei zet door en naar verwachting stijgt het bbp, net zoals in 2017, met meer dan 3%. Sinds 2007 hebben we dergelijke groeipercentages niet meer gekend. Elke positieve ontwikkeling kent ook een keerzijde. Door de economisch groei kleurt voor de ICT overal in Nederland de kaart rood, omdat het krap tot zeer krap is (Bron: Het Financieel Dagblad, 1 januari 2018).

Interessant is dat juist IT zich exponentieel aan het ontwikkelen is. Zonder goed beleid op continu leren zal je als werkgever niet meer aantrekkelijk zijn en je gouden ICT team mogelijk verliezen. Het gevolg is dat jouw concurrentiepositie in gevaar komt, omdat je de versnelde technologische ontwikkeling zonder goed ICT team niet kunt bijhouden.

Aantrekkelijk blijven door het bieden van toekomstperspectief

Net zoals andere werknemers blijven ICT-ers langer in dienst als ze het gevoel hebben in een organisatie te werken waar zij zich optimaal kunnen ontwikkelen. Dat gevoel wordt versterkt als zij ook ervaren dat het leidinggevende management continue een stap voorwaarts maakt. Cultuur en echte betrokkenheid spelen hierbij een grote rol. Deze aantrekkelijkheid wordt vergroot als de juiste leermiddelen en tools aangeboden worden.

Het tegenargument: “Geen opleiding door werkdruk”

Software developers, business consultants, system-engineers en ICT architecten. Dit zijn enkele ICT gerelateerde functies die zich kenmerken door het feit dat het geen ‘negen-tot-vijf’ banen zijn met een gemiddelde werkdruk. Vaak zijn het mensen die aan een project werken, niet gemist kunnen worden en dan al zeker niet om kennis te vergaren tijdens een opleiding.

Hoe houd je kennis binnen?

In een organisatie waarin ICT-ers zichzelf kunnen ontwikkelen en constant een uitdaging voelen zal er minder gehopt worden. Daarbij zullen zij willen leren op momenten dat hier ook gelegenheid voor is.

Niet klassikaal, maar online. Met live-labs, video’s en aanvullende e-Books. Overal en altijd, onderweg op tablet, smartphone of Laptop. De techniek is immers voorhanden. Natuurlijk met een goed leerplan die niet eenmalig voorziet in een training, maar een hoger doel van langdurige kennisontwikkeling nastreeft.

De schaarste in de ICT arbeidsmarkt maakt het noodzakelijk om goed na te denken over het borgen van kennis, expertise en ontwikkeling binnen de organisatie.

Gerelateerde artikelen