Hoe zorg je dat je medewerkers de ontwikkeling van hun talent in eigen hand nemen?

Hoe zorg je dat je medewerkers de ontwikkeling van hun talent in eigen hand nemen?

HR-professionals geloven dat leidinggevenden hun medewerkers stimuleren om zich te ontwikkelen. In de praktijk blijkt dat maar weinig te gebeuren. Met deze tips zorg je dat medewerkers zelf aan de slag gaan met de ontwikkeling van hun talent.

Onduidelijke rolverdeling

Uit onderzoek blijkt dat 71 procent van de Nederlandse HR-professionals gelooft dat managers hun medewerkers actief stimuleren om zich te ontwikkelen. In de praktijk blijkt dat slechts 31 procent van de managers en 32 procent van de medewerkers dat ook zo ervaart. Ruim een vijfde van de medewerkers weet niet eens wie zij kunnen aanspreken op het leerbeleid. Maar ook tussen HR-professionals, managers en medewerkers onderling is onduidelijkheid waar de verantwoordelijkheid ligt. Doordat niemand de regie in handen neemt, en een duidelijke rolverdeling ontbreekt, hapert het leerproces. Maar liefst 61 procent van de HR-professionals is van mening dat learning & development een vast onderdeel is van de beoordelingscyclus en denken dat managers concrete leerdoelen opstellen voor hun medewerkers. Het leeuwendeel van de managers en medewerkers zegt dat dat niet het geval is.

Goud waard

Natuurlijk kun je allerlei regeltjes in het leven roepen om learning & development in de organisatie te embedden, maar je kunt ook je medewerkers stimuleren zelf aan de slag te gaan met de ontwikkeling van hun talent. Mensen die begrijpen dat zij regelmatig hun kennis en vaardigheden moeten updaten zijn goud waard. En als leverancier van een slim leerplatform dat continu leren stimuleert helpen wij die mensen graag een handje. 4 tips om ze op weg te helpen.

1 Laat medewerkers hun eigen kracht ontdekken

Talent is iets magisch. Sommigen weten al vanaf hun vroege jeugd wat hun kracht is, anderen ontdekken pas later hun talent. Als manager kun je je medewerkers op weg helpen. Vraag ze eens een week of twee goed naar zichzelf en hun werk te kijken en vragen te beantwoorden als: Waar krijg ik energie van en wat kost mij energie? Waar word ik blij van, wat voelt naar? Wat brengt creativiteit bij mij naar boven? Waar ben ik trots op? Wat vind ik makkelijk en wat vind ik moeilijker?

2 Geef medewerkers ruimte om verantwoordelijkheid te nemen

Iets kunnen doen op je eigen manier, geeft zelfvertrouwen en zorgt dat iemand verantwoordelijkheid durft te nemen. Dat op zijn beurt geeft ruimte aan inspiratie en creativiteit. Laat je medewerkers zelf onderzoeken en ondervinden hoe zij beter kunnen worden. Door ze die verantwoordelijkheid te geven, zullen zij die uitdaging eerder aangaan. Zelf leren en ervaren hoe je bijvoorbeeld het best de nieuwste (technische) ontwikkelingen kunt toepassen en wat de voordelen daarvan zijn, draagt bij aan meer motivatie en uiteindelijk een hogere productiviteit.

3 Geef eens een compliment

Waardering is belangrijk. Voor iedereen, en dus ook voor je medewerkers. Complimenten geven zelfvertrouwen, werken stimulerend en zorgen voor werkplezier. Aspecten die belangrijk zijn voor de groei en potentie van je team. Door te focussen op waar je goed in bent, ontwikkel je jezelf vanuit je eigen kracht. Dit levert meer op dan focussen op wat niet goed gaat. Om Albert Einstein maar eens aan te halen: ‘Iedereen is een genie. Maar als een vis wordt beoordeeld op zijn vaardigheid om in bomen te klimmen, zal hij zichzelf zijn hele leven als een mislukkeling beschouwen.’

4 Zorg voor de juiste leeromgeving

Pas als medewerkers enthousiast zijn over de mogelijkheden om te leren en groeien binnen de organisatie, gaan ze daar mee aan de slag. Kies voor een platform met een uitgebreid trainingsaanbod, dat de mogelijkheid biedt leerpaden aan te maken en dat verschillende leervormen aanbiedt. Als je als manager dan ook nog zicht kunt houden op de vorderingen van je medewerkers, heb je een belangrijke stap op weg naar succes genomen.

Meer weten?

Meer weten over de slimme dashboards van het MyCademy leerplatform? Hulp nodig om continu leren op de agenda te zetten en ervoor te zorgen dat kennisontwikkeling een nog strategischere rol gaat innemen? Wij helpen je graag!