Wat is een Learning Experience Platform (LXP)?

Het faciliteren van leren en ontwikkelen kan tegenwoordig op heel veel verschillende manieren. We kennen allemaal wel de traditionele LMS systemen waarmee je één centrale plek hebt waar trainingen of andere leermiddelen worden aangeboden in een gesloten omgeving die beheert wordt door een administrator.

Zo’n gesloten systeem is eigenlijk niet meer van deze tijd. Kennis is tegenwoordig overal te verkrijgen en is niet meer alleen toegankelijk via een LMS. Dit is waar een Learning Experience Platform (LXP) uitkomst biedt.

Volgens Josh Bersin is de LXP-markt er omdat het idee achter de traditionele LMS sterk verouderd is. Volgens Bersin heeft een LXP de filosofie van “learning on the flow of the job“.

Wat is een LXP?

Een Learning Experience platform (LXP) is een gepersonaliseerde, social, online leerervaring voor medewerkers. Het is een open ecosysteem waarin de student centraal staat.

Waar in een traditionele LMS vooral de beheerder (en dus vaak de organisatie) centraal staat, is dit bij een LXP de student (of medewerker). Medewerkers hebben dus de mogelijkheid om niet alleen kennis op te doen die een organisatie aanbiedt, maar kan ook actief op zoek naar externe kennis.

Dit betekent niet dat je niks meer aan een traditioneel LMS hebt, maar dat deze niet meer centraal staat. Het LMS is bij een LXP een onderdeel van het grotere geheel geworden.

Specifieke kenmerken van een LXP

Hoewel er nog niet extreem veel LXP’s in de markt zijn, hebben de meeste LXP’s veel overeenkomsten. Specifieke kenmerken zijn bijvoorbeeld:

 • Gamification
 • Content Market Place
 • Kennisgebieden / channels
 • Curations
 • Meer focus op de student
 • Focus op skills ipv op rollen

Een optimale leeromgeving krijg je door gebruikers engaged te krijgen en te houden. Hier speelt gamification een zeer belangrijke rol. Bij gamification worden spelprincipes en speltechnieken ingezet als leermiddel. Games geven mensen een gevoel van gemeenschap- en voldoening en ze bieden duidelijk gedefinieerde en haalbare doelen. Door gamificatie in te zetten in het leerproces, leren mensen sneller en effectiever.

De content market place is een belangrijk onderdeel van een LXP. Sommige LXP’s voorzien in een eigen content market place, terwijl andere deze extern integreren. Een content market place voorziet medewerkers van content, die zij vervolgens zelf selecteren om in hun kennisbehoefte te voorzien.

Binnen zogenaamde kennisgebieden (of channels) wordt content over een bepaald onderwerp op een gestructureerde en slimme manier verzameld. Kennisgebieden zijn dus in staat om online trainingen, klassikale trainingen, PDF’s, YouTube video’s etc. bij elkaar te brengen, gesorteerd per onderwerp.

Een belangrijke kracht van LXP’s is het feit dat content gecureerd is. De content is niet één grote verzamelbak met kennis, maar is op een slimme manier verzameld waarbij de community en eventueel de administrators voorzien in de curatie van de content.

Tegenwoordig voldoe je als organisatie niet alleen meer in de kennisbehoefte die nodig is op de werkvloer, maar dien je medewerkers ook ruimte te bieden om zichzelf in de breedte te ontwikkelen. Hiermee verschuift het leren en ontwikkelen meer op richting de medewerker en licht er een grote focus op skills ipv rollen.

LXP vs LMS

We gingen er net al even op in: een LXP en een LMS verschillen veel van elkaar. Hoewel je dit op het eerste gezicht niet zou denken, zijn er absoluut een groot aantal verschillen:

LXP

 • Focus op de student
 • Open (ecosysteem)
 • On the job leren
 • Social learning

LMS

 • Focus op de beheerder
 • Gesloten systeem
 • Theoretisch
 • Self-paced
 
 

Wanneer we bovenstaande samenvatten dan kan je eigenlijk zeggen dat een LMS echt een leersysteem is, terwijl een LXP een leerervaring is.

banner whitepaper tips leerplatform

LXP in Nederland

In Nederland is LXP nog niet enorm bekend. Toch zien we onder de HR en L&D professionals langzaamaan steeds meer bekendheid en interesse ontstaan voor LXP.

Dat er steeds meer interesse is voor LXP onder deze professionals in Nederland is ook niet zo gek. Een LXP is wat ons betreft de toekomst en wordt door een flink aantal van onze klanten volledig omarmt.

Wil jij een eerste kennismaking met het LXP van MyCademy? Neem dan geheel vrijblijvend contact met ons op en we geven je graag een online demo.

Gerelateerde artikelen