Wat is Learning on demand? En wat kun je ermee?

Learning on demand is een trainingsstrategie waarmee een cursist in realtime, overal en altijd toegang krijgt tot op kennis gebaseerde inhoud. Leren wanneer jij tijd hebt dus, in plaats van leren wanneer het klaslokaal open gaat. Hoe speel je daar als organisatie op in?

Thuis werken = thuis leren

De verschuiving naar digitaal werken is razendsnel gegaan. In 2019 werkten, volgens het CBS 3,5 miljoen mensen thuis. Dat is 39 procent van alle werkenden. Het merendeel van deze groep – 2,2 miljoen mensen – deed dat incidenteel en vaak niet op een vaste dag. Een identiek onderzoek is voor 2020 uiteraard nog niet uitgevoerd. Maar uit tussentijds onderzoek bleek dat ten opzichte van het tweede kwartaal in 2019 het aandeel thuiswerkers flink is toegenomen. De grootste toename is te zien onder ICT’ers, daar is het aantal thuiswerkers verdubbeld, tot ruim veertig procent. Maar ook bij de creatieve en taalkundige beroepen, bedrijfseconomische en administratieve beroepen en in openbaar bestuur, veiligheid en juridische beroepen is het aantal thuiswerkers gestegen. En thuis werken betekent ook thuis leren. Daar komt bij dat er aardig wat sectoren momenteel op hun spreekwoordelijke gat liggen. Dat is natuurlijk enorm vervelend, maar die rust geeft tegelijkertijd je medewerkers de kans om bij te scholen en nieuwe certificaten te behalen.

Leren wanneer en hoe je wil

Je medewerkers zijn dus niet meer gebonden aan een klaslokaal en de digitale wereld kent geen enkel geheim meer voor ze. Dat houdt ook in dat ze kunnen leren wanneer ze maar willen en in de vorm die ze – op dat moment – het prettigst vinden. Sluit daar op aan. Zorg dat je LMS verschillende leervormen aanbiedt. Denk daarbij niet alleen aan e-books, luisterboeken en podcasts, maar ook aan video’s en augmented reality. En vergeet niet gamification toe te passen. Natuurlijk is niet elke soort opleiding geschikt voor elke vorm van leren. Een cursus programmeren volg je niet op de fiets, maar iets leren over timemanagement of communiceren met collega’s op afstand kan ook prima in de auto of tijdens het hardlooprondje.

Leren à la Netflix

Eerder gaven we de tip om minder te Netflixen als je een continu lerend persoon wil worden. Waar. Toch is het Netflix-model ook een mooi voorbeeld voor learning on demand. Allereerst is het hét on-demand-platform bij uitstek. Bovendien verstaat het de kunst van de cliffhangers. Als je zorgt dat elk trainingsonderdeel – of dat een e-learningles, een podcast, een video of iets anders is – wordt afgesloten met een goeie cliffhanger, zitten je medewerkers voor ze het weten in de volgende ‘episode’. Door te werken met voorbeelden uit het echte leven, spreekt het leermateriaal meer aan. Pas gamification toe bij het leren. Door een soort checkliststructuur te creëren, krijgen je medewerkers een gevoel van voldoening en beloning als ze leertaken hebben voltooid. En tenslotte: bied de leerstof aan in gemakkelijk verteerbare en hapklare stukjes. Je krijgt misschien niet hetzelfde Netflix-verslavingseffect, maar je krijgt zeker weten betere leerresultaten.

banner whitepaper tips leerplatform

Nieuwsgierig?

Meer weten over hoe de slimme features van het MyCademy leerplatform je helpen bij het aanbieden van on demand leren? Hulp nodig om continu leren op de agenda te zetten en ervoor te zorgen dat kennisontwikkeling een nog strategischere rol gaat innemen? Wij helpen je graag! Neem gerust even contact met ons op.

Gerelateerde artikelen