Opleidingsintermediair: waar moet je op letten als je er een zoekt

Waar moet je op letten als je op zoek bent naar een opleidingsintermediair en welke vragen moet je stellen als je een opleidingspartner zoekt of een andere oplossing om de kennisbehoefte in je organisatie te vervullen?

1) Waar ligt de focus en zijn ze flexibel?

Dat je medewerkers met hun tijd meegaan, daar hoef je je over het algemeen geen zorgen over te maken. Zeker met de instroom van jong talent kan het zomaar zijn dat de kennisbehoefte ook veranderd.

Dat kan bijvoorbeeld betekenen dat de behoefte aan klassikale trainingen afneemt en de behoefte aan e-learning juist toeneemt. Of dat het zwaartepunt komt te liggen op micro learning (leren in behapbare stukjes) of blended learning.

Ook kan het zijn dat door invloeden van buitenaf meer behoefte komt aan het sociale aspect van leren. Of dat het opdoen van kennis vooral vanaf afstand of mobiel moet kunnen. Kies daarom voor een opleidingsintermediair die flexibel is en voorbereid op de toekomst.

2) Aan welke kennis hebben wij behoefte?

Het is essentieel om vooraf te bedenken of je content wil voor het echt opleiden van je professionals op vakinhoudelijk gebied of dat het aanbod gericht is op ‘zelfontwikkeling en soft skills’. Soft skills zijn erg belangrijk, maar ze leren je niet om met de nieuwste Java versie te programmeren. Aan de andere kant zijn vakinhoudelijke skills ook erg belangrijk, maar ze leren je niet hoe om te gaan met time management of effectiever communiceren.

Veel bedrijven bieden óf vakinhoudelijke trainingen óf alleen trainingen gericht op persoonlijke vaardigheden. En als ze het al beide aanbieden, dan is het enkel klassikaal of via externe platformen. Dit heeft als nadeel dat je mensen opleidingen volgen op verschillende platformen en dat komt de usability niet ten goede. Ook zijn deze trainingen dan niet toe te voegen aan leerpaden of terug te vinden in rapportages, waardoor het overzicht ontbreekt.

3) Hoe gaan we al die trainingen beheren?

Uit onze ervaring blijkt dat alleen een opleidingsintermediair niet voldoende is. Om serieus aan de slag te gaan met het vergroten van de kennis in jullie organisatie en om al die losse trainingen te kunnen beheren heb je een Leer Management Systeem nodig.

Hier kun je ook opleidingsbudgetten instellen, rapporteren op de voortgang van je medewerkers, kennissessies organiseren en bijvoorbeeld complete leerpaden aanmaken. Eigenlijk komt in het LMS alles bij elkaar wat te maken heeft met kennisontwikkeling.

4) Hoe snel kunnen jullie aan de slag?

Lange implementatietrajecten kunnen de pret nog weleens bederven. En zeker in een snel veranderende tijd wil je geen maanden wachten voordat je met een leerplatform aan de slag kunt.

Stel deze vraag sowieso als je aanbieders vergelijkt. De antwoorden kunnen namelijk flink uiteen lopen. Waar je bij MyCademy een compleet operationeel systeem hebt binnen een week, kan dit bij andere aanbieders oplopen tot bijna een jaar. Toch vervelend als je snel aan de slag wilt met de kennisontwikkeling in jullie bedrijf.

Wil je meer weten?

Laat even wat van je horen