Soft skill trainingen: waar moet je op letten

Waar moet je op letten als je op zoek bent naar trainingen voor de persoonlijke ontwikkeling (of soft skills) van je personeel? Wie beheert het trainingsaanbod en zorgt voor kwaliteitscontrole? En zou een LMS jullie kunnen helpen?

1) Aan welke kennis hebben jullie behoefte?

Het is cruciaal om te bedenken of je naast soft skills ook content nodig hebt voor het opleiden van je professionals op vakinhoudelijk gebied. Liefst voordat je een kennispartner kiest. Het maakt namelijk wel veel uit bij de selectie van de juiste aanbieder. Soft skills zijn erg belangrijk, maar ze leren je niet te programmeren met de nieuwste Java versie.

Veel platformen bieden wel laagdrempelige soft skill trainingen, maar niet het vakinhoudelijke deel. En als ze het al aanbieden, dan is het enkel klassikaal of via externe platformen. Dit heeft als nadeel dat je mensen opleidingen volgen op verschillende platformen en dat komt de usability niet ten goede. Ook zijn deze trainingen dan niet toe te voegen aan leerpaden of terug te vinden in rapportages, waardoor het overzicht ontbreekt.

2) Wie gaat jullie trainingen en opleidingen beheren?

Uit onze lange ervaring blijkt dat het aankopen van losse persoonlijke vaardigheidstrainingen en opleidingen niet werkt. Veel bedrijven schaffen uiteindelijk een LMS of ander soort e-learning platform aan. Maar met het implementeren van een LMS ben je er nog niet. Je koopt dan tenslotte een leeg systeem.

In het vullen van het LMS met nuttige trainingen voor je medewerkers, kwaliteitscontrole, up-to-date houden gaat een hoop tijd zitten. Hierdoor haken organisaties uiteindelijk af en wordt het platform niet meer gebruikt. Zonde natuurlijk!

Beter besteed je dat werk uit aan een partij die vaker met dat bijltje hakt. Scheelt jullie zorgen, levert flinke inkoopkorting op en je mensen kunnen zich bezighouden met waar zíj goed in zijn!

3) Zorg voor een toekomstbestendig LMS

Voor het beheer van allerlei losse soft skill trainingen, opleidingen, maar ook kennissessies en video’s is het wellicht slim om te denken aan een leerplatform. Hier kun je ook opleidingsbudgetten instellen, rapporteren op de voortgang van je medewerkers en bijvoorbeeld complete leerpaden aanmaken. Eigenlijk komt in het LMS alles bij elkaar wat te maken heeft met kennisontwikkeling.

Met de instroom van jong talent kan het zomaar zijn dat de kennisbehoefte veranderd. Dat kan bijvoorbeeld betekenen dat de behoefte aan klassikale trainingen afneemt of dat het zwaartepunt komt te liggen op micro learning (leren in behapbare stukjes). Ook kan de behoefte groeien naar meer community functionaliteiten binnen het platform.

4) Hoe snel kunnen jullie aan de slag?

Lange implementatietrajecten kunnen de pret nog weleens bederven. En zeker in een snel veranderende tijd wil je geen maanden wachten voordat je met een leerplatform aan de slag kunt.

Stel deze vraag sowieso als je aanbieders vergelijkt. De antwoorden kunnen namelijk flink uiteen lopen. Waar je bij MyCademy een operationeel systeem hebt binnen een week, kan dit bij andere aanbieders oplopen tot bijna een jaar. Toch vervelend als je snel stappen wilt zetten in de kennisontwikkeling in jullie bedrijf.

Wil je meer weten?

Laat even wat van je horen