Wat is innovatie? Een complete uitleg + voorbeelden binnen organisaties

De wereld ontwikkelt zich op een hoog tempo door, en in het bedrijfsleven blijven ze zeker niet achter. Dit zorgt ervoor dat organisaties, bedrijven en professionals constant bezig zijn met het verbeteren van processen en het bedenken van nieuwe manieren om bestaande en toekomstige problemen steeds efficiënter te kunnen tackelen. De komst van ChatGPT is hier bijvoorbeeld een mooi voorbeeld van.

Voor zowel werkgevers als werknemers houdt dit in dat je niet stil moet staan, want dan loop je vanzelf achterop. In een economie vol innovatie moeten we allemaal ons beste beentje voor zetten om te zorgen dat we zo optimaal mogelijk kunnen presteren in een constant veranderende omgeving. 

Maar wat is innovatie nou precies? En hoe ziet dit er uit in het professionele milieu? Dat lees je in dit artikel!

innovatie mycademy
Bij MyCademy staat veel in het teken van innovatie.

De definitie van innovatie

In de Dikke van Dale staat het omschreven als ‘invoering van wat nieuws’. Dit is natuurlijk de simpelste omschrijving van deze term, en biedt wel wat duidelijkheid, maar als je een volledig begrip hiervoor wilt hebben zul je toch iets specifieker moeten zijn. Innovatie kan namelijk in verschillende omgevingen iets anders betekenen. 

Soms is innovatie een verandering in de denkwijze, die iets meer in lijn is met de huidige trends in de samenleving. Soms is innovatie een uitvinding die processen kan versnellen en optimaliseren en soms is innovatie simpelweg een efficiëntere werkwijze hanteren.

Uiteindelijk komt het erop neer dat innovatie een positieve verbetering is van bestaande processen. Bedrijven en organisaties zijn er gek op, want vaak betekent dit een hoger rendement met betrekking tot winsten, of juist een kostenbesparing of kwaliteitsverbetering.

Wat voor soorten innovaties zijn er?

Ook hier kun je het zo specifiek mogelijk maken als je zelf wilt. Op ieder gebied in ons leven kun je innoveren. Toch wordt er vaak een kleine selectie aan innovaties gemaakt die het eigenlijk allemaal wel opsomt. Een paar van deze soorten zijn:

  • Productinnovatie – Dit is het verbeteren van bestaande producten om bijvoorbeeld makkelijker te kunnen gebruiken of om verbeterde prestaties teweeg te brengen.
  • Businessmodel innovatie – Hier draait het om het bedenken van nieuwe winstmodellen of manieren om waarde te creëren als bedrijf zijnde.
  • Technologische innovatie – Deze term komt het dichtst in de buurt bij ‘uitvindingen’. Verbeteringen op technisch en technologisch gebied. Denk bijvoorbeeld aan machines of robots die werk uit handen kunnen nemen van werknemers.
  • Marktinnovatie – Wanneer een bedrijf bijvoorbeeld een nieuwe markt probeert te ontdekken met al bestaande of nieuwe producten en diensten, noem je dit marktinnovatie. Ook kan dit inhouden dat er met een nieuwe blik naar een al bestaande markt wordt gekeken, wat nieuwe kansen kan bieden.
  • Procesinnovatie – Het verbeteren van processen om de output te verhogen en te verbeteren. Dit kan zijn door bijvoorbeeld een gestroomlijnde versie van een bestaand productieproces te bedenken die overbodige schakels uit de keten haalt of juist de kwaliteit van het product te verhogen en de kosten te drukken.
  • Organisatorische innovatie – Soms is een innovatie al zoiets ‘simpels’ als een duidelijke vorm van organisatie neer te zetten. Zo voorkom je verwarring en misverstanden, wat hoogstwaarschijnlijk het gehele proces in de organisatie verbetert.

Zoals je al ziet zijn er genoeg voorbeelden van branches waar innovatie kan plaatsvinden. Je kan letterlijk op elk gebied in het leven innoveren en verbeteren, en dat is dan ook precies waar wij als mensheid op gericht zijn. 

definitie van innovatie blog

Waarom zoeken wij constant naar innovatie?

Al sinds het begin der tijden is de mensheid bezig met het verbeteren van denk- en werkwijzen en procestechnieken. Van jagen en verzamelen zijn we overgegaan naar agricultuur, waar tot op de dag van vandaag nog steeds regelmatig nieuwe innovaties plaatsvinden om de output van kwaliteit of kwantiteit te kunnen verhogen bijvoorbeeld. 

Verbeteren, ontwikkelen en doorleren zit in ons DNA. Dit zorgt ervoor dat we constant op zoek zijn naar nieuwe manieren en uitvindingen om ons leven makkelijker te maken en onze producten en diensten te kunnen verbeteren. 

Het verschil tussen radicale en incrementele innovatie

Niet iedere innovatie is hetzelfde. Soms komt er ineens een uitvinding die de markt ‘breekt’ en soms komt er stapsgewijs steeds een beetje verbetering in bestaande processen en producten.

Wanneer bijvoorbeeld een uitvinding op de markt gebracht wordt, waarvan men nog nooit een soortgelijk product heeft gezien en welke plotseling allerlei nieuwe mogelijkheden teweeg brengt, noem je dit een radicale innovatie. 

Een goed voorbeeld hiervan is dan ook de Spinning Jenny. Door de Spinning Jenny konden wevers ineens veel grotere hoeveelheden katoen verwerken en soorten textiel produceren. Hierdoor konden textielfabrikanten agressief opschalen.

Aan de andere kant van het spectrum heb je dan incrementele innovatie. Dit houdt in dat een bestaand product (of diensten) stapsgewijs wordt verbeterd. Denk hierbij dan ook aan de verbeteringen die toegepast zijn op de Spinning Jenny, zoals het verhogen van het aantal garen dat je tegelijkertijd kon verwerken op 1 machine. Of hoe de computer over de laatste 40 jaar is ontwikkeld, waar ieder jaar weer een nieuwe verbetering of innovatie op werd toegepast.

Innovatie wordt niet altijd direct met open armen ontvangen

Het komt nog steeds regelmatig voor dat innovatie niet direct wordt opgevat als een positieve ontwikkeling door het gros van de mensen. Dit zie je al helemaal vaak voorkomen binnen de technologische sector.

In het begin waren mensen verre van overtuigd van het praktisch nut om een computer thuis te hebben, tegenwoordig is het bijna ondenkbaar om niet een computer thuis te hebben.

Voorbeelden van innovaties met weerstand

Het grappige is dat een paar van de innovaties die ons leven het heftigst hebben veranderd, in eerste instantie met de meeste weerstand werden ontvangen. Een paar ‘slachtoffers’ hiervan zijn bijvoorbeeld sociale media zoals facebook, twitter en instagram. 

In de eerste jaren dacht men dat het enkel was om leuke foto’s te posten van jezelf met een leuk effect erop. Tegenwoordig is het doorontwikkeld tot een volledige industrie waar miljoenen mensen geld mee verdienen.

Ook elektrische auto’s zijn een perfect voorbeeld. De eerste elektrische auto’s kregen allemaal dezelfde tegenargumenten naar hun hoofd geslingerd. “Ach, dat ding is veel te zwaar en de batterij houdt het nog amper 100 kilometer vol.” of “Het is een hype, we gaan nooit van onze diesel- en benzineauto’s afstappen”. 

Deze industrie heeft over de laatste jaren veel incrementele innovaties ondergaan die de prestaties en kwaliteit van deze auto’s drastisch hebben verbeterd. Tegenwoordig zijn de elektrische auto’s overal te vinden en trekt de markttrend steeds meer deze kant op!

Extra voorbeelden van innovaties binnen het bedrijfsleven

We hebben nu een aantal verschillende innovaties al behandeld maar laten we even duiken in bekende bedrijven die innovaties teweeg hebben gebracht die wij elke dag in de praktijk nog steeds tegenkomen.

Innovaties in sociale media

We beginnen bij Instagram. Ze begonnen als een foto-deelplatform waar enkel stilstaande beelden gedeeld konden worden. Door de jaren heen hebben ze verschillende nieuwe features (innovaties) geïmplementeerd die het platform vernieuwend en interessant hielden. 

Denk hierbij aan bijvoorbeeld de optie dat je nu video’s kan uploaden, stories en uiteindelijk ook de Reels. Het zijn kleine veranderingen die een volledig nieuwe dimensie aan het bestaande product ‘Instagram’ toevoegen.

Innovaties in computers

Bedrijven als Apple en Microsoft zijn continu bezig met het bedenken van nieuwe toepassingen van hun computers en mobiele telefoons. Wat begon als een PC die gigantisch veel ruimte op je bureau in beslag nam, is nu uitgegroeid tot een laptop die je kunt inklappen en meenemen naar waar je maar wilt. 

Ook de prestaties zijn met sprongen vooruit gegaan en de opties die jouw MacBook nu biedt zijn ongekend vergeleken met wat de MacIntosh 128K (de eerste Apple computer) kon.

Sociale innovaties binnen bedrijven

Ook zie je naast technologische innovaties dat bedrijven steeds vaker met meer empathie en compassie omgaan met hun werknemers. Vooral grote bedrijven als Google en Meta investeren ongekende hoeveelheden geld om een comfortabele en motiverende werkomgeving te creëren. 

Tevens zie je een trend dat de HR afdeling een steeds grotere rol speelt om de sociale aspecten te verbeteren. Zo wordt er steeds beter gelet op een vriendelijkere manier van communicatie en omgang met elkaar ten opzichte van vroeger. Dit is tevens waarom steeds meer mensen graag gebruikmaken van ons L&D team!

Over de hele wereld vinden iedere dag innovaties plaats. Sommige op grotere schaal dan andere, en sommige hebben meer impact dan andere. Toch dragen ze allemaal stuk voor stuk bij aan het verbeteren van de onze samenleving. 

innovatief leerplatform mycademy blog

We proberen iedere dag weer ons leven iets makkelijker te maken, of duurzamer, of comfortabeler voor onszelf en de mensen om ons heen. (Omdat steeds meer mensen graag willen doorontwikkelen en soms hulp nodig hebben bij het uitzoeken van de beste studies en opleidingen, zetten zij ook maar al te graag onze opleidingsintermediair in!)

Om hieraan bij te kunnen dragen is het belangrijk dat we zelf ook blijven doorleren en doorontwikkelen, alleen op deze manier kunnen wij zelf ook bijdragen aan deze ontwikkelingen. Een handige manier om dit te kunnen realiseren is bijvoorbeeld door gebruik te maken van ons leerplatform of een keertje door onze whitepapers te bladeren. 

Mocht je nog meer willen weten over alle ontwikkelingen en innovaties binnen de professionele wereld raden we je ook aan om eens door de artikelen op onze blog te kijken of kijk eens even hoe onze aanpak eruit ziet!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde artikelen