Employee experience, een complete uitleg

Een van de belangrijkste aspecten van een bedrijf is haar werknemers, hoe ze over het bedrijf denken en hoe hun ervaring met het bedrijf is. Vandaag de dag zie je dan ook steeds vaker dat bedrijven hun beste beentje voor zetten als het aankomt op het tevreden stellen van hun werknemers en zorgen dat ze een plezierige ervaring hebben tijdens het verrichten van het werk. 

Omdat het op dit moment nog niet erop lijkt dat deze trend minder gaat worden, focussen wij ons in dit artikel op wat employee experience is, wat er bij komt kijken om dit zo goed mogelijk in de praktijk toe te passen en wat het voor jouw bedrijf kan betekenen.

Wat is employee experience?

Employee experience is eigenlijk niets meer dan de beleving van een werknemer vanaf het moment van sollicitatie tot het moment van vertrek. Dit houdt in dat iedere interactie die de werknemer met het bedrijf heeft, bijdraagt aan de employee experience. Over het algemeen wordt de gesteldheid van de employee experience gemeten door middel van een handjevol maatstaven. Een aantal goede voorbeelden zijn:

  • Bedrijfscultuur
  • Werk-Privé balans
  • Interne communicatie
  • Werkomgeving
  • Verzuim

Employee experience en een veranderende bedrijfswereld

Omdat de laatste jaren steeds meer mensen zelfstandig werken, online geld verdienen, of om andere redenen, is het voor werkgevers steeds lastiger om goed personeel te vinden. 

Mochten ze eenmaal toch goede werknemers gevonden hebben die samen ook een productief, efficiënt en gezellig team vormen, dan is het voor het bedrijf al gauw een noodzaak om te zorgen dat deze werknemers graag bij hun willen blijven werken; want er zijn altijd kapers op de kust voor goede werknemers

employee experience uitleg 1 mycademy

De oorzaak van toenemende investeringen in de employee experience

Ook de werknemers zelf hebben dit in de gaten en hebben door dat zij een steeds meer toenemende waarde hebben in het werkveld. Hierdoor zijn ze sneller in staat om wat steviger in hun schoenen te staan tijdens salarisonderhandelingen en andere voordelen die de zaak eventueel te bieden heeft. 

Met meerdere opties qua vacatures bij andere bedrijven hebben ze vaak wel het een en ander te kiezen. Dit, in combinatie met het voorheen benoemde arbeidstekort, zorgt ervoor dat de hele bedrijfscultuur op de schop is gegaan en steeds meer mensen investeren voor een prettige werkomgeving voor hun werknemers.

Verschillende aspecten van employee experience

Zoals je begrijpt, is het niet zo eenvoudig om een goede ervaring voor al je werknemers te creëren, iedereen is anders, heeft andere wensen en verwachtingen en toch moet je er voor zorgen dat je zoveel mogelijk mensen (het liefst iedereen natuurlijk) tevreden houdt. Maar hoe pak je dit precies aan? Hier is niet één concreet antwoord op, want ieder bedrijf biedt hiervoor zijn eigen set aan oplossingen aan. 

Er zijn gelukkig toch een aantal aspecten die je kunt implementeren om zo een zo groot mogelijke groep werknemers tevreden te kunnen houden. Op deze manier dek je in ieder geval het grootste gedeelte af.

Een goede employee experience begint bij goede onboarding processen

Iedere interactie die een werknemer met het bedrijf heeft, telt mee voor de employee experience. De eerste interactie is vaak eentje die heftig meetelt bij het totale plaatje dat deze persoon in zijn of haar hoofd gaat creëren rondom het bedrijf. De eerste interactie is in dit geval vaak het gehele sollicitatieproces. 

Als je zorgt dat je een geraffineerd en gestroomlijnd sollicitatieproces hebt gevolgd door een fatsoenlijk inwerktraject, kun je al veel punten scoren bij de nieuwe werknemer. Hier wordt vaak extra gelet op duidelijke communicatie, eerlijkheid, compassie en geduld.

Niet iedereen is direct een perfecte werknemer vanaf dag 1, daarom is het belangrijk om goed te kijken wat jij voor de nieuwe werknemer kan betekenen zodat deze zo snel mogelijk op zijn of haar gemak is en ook zo snel mogelijk zo efficiënt mogelijk kan presteren.

employee experience uitleg 2 mycademy

Effectieve interne communicatie

Wanneer werknemers informatie nodig hebben, moeten doorgeven of iets moeten bespreken, is er niets ergerlijker dan wanneer ze 5 keer doorverwezen worden naar een ander en er geen snelle directe lijn beschikbaar is.

Door een goed communicatiekanaal of platform te verzorgen, waar werknemers met leidinggevenden en elkaar snel dingen kunnen bespreken, haal je gigantisch veel ergernis weg bij de werknemer en zal deze een gevoel van efficiëntie krijgen van het bedrijf. Hier vallen ook personeelszaken onder. Sommige bedrijven kiezen er ook graag voor om dat door ons L&D team te laten oppakken.

Doorgroeimogelijkheden en opleiding

Niemand houdt van een uitzichtloos bestaan. De meeste mensen zullen dan ook graag willen doorontwikkelen en doorgroeien naar nieuwe posities om zo weer nieuwe uitdagingen aan te kunnen gaan en kansen te kunnen krijgen. 

Wanneer een werknemer vanaf het begin al het gevoel heeft dat deze hier niet iets nieuws kan leren of kan doorgroeien, zal hij of zij deze baan al snel als een tijdelijke positie beschouwen, tenzij ze 100% content en gepassioneerd zijn met deze positie.

Interne trainingen

Als je interne trainingen en programma’s aanbiedt aan de werknemers zullen ze sneller geneigd zijn om langer bij het bedrijf te blijven om zo nog verder door te kunnen ontwikkelen. Dit is ook een van de redenen dat veel bedrijven ervoor kiezen om trajecten bij ons leerplatform af te nemen. 

Dit kan over van alles zijn wat binnen ons kennisaanbod valt! Nog niet zeker over wat je precies wilt leren? Je kan altijd in gesprek met onze opleidingsintermediair!

Evaluatie en feedback dragen bij aan een goede employee experience

Wanneer een werknemer al eventjes bezig is bij een bedrijf en hij of zij doet zijn best, maar er zijn nog eventueel wat verbeterpuntjes op bepaalde gebieden, dan is het belangrijk om dit ook kenbaar te maken en hierover met hem of haar in gesprek te gaan. 

Dit zal op de lange termijn beter uitpakken voor zowel werknemer als werkgever. Door eerlijke en open gesprekken te houden over de ontwikkelingen van de afgelopen tijd en te kijken naar aspecten waar de werknemer eventueel nog op zou kunnen verbeteren, zet je beide partijen weer op scherp en zullen ze allebei beter weten waar ze aan toe zijn.

Dit kan natuurlijk ook heel goed de andere kant op werken vanuit het perspectief van de werknemer. Deze kan in hetzelfde gesprek duidelijk maken wat hij of zij nog van het bedrijf verwacht of graag zou willen zien. Ook als werkgever kun je veel waardevolle informatie halen uit zo’n gesprek om te zorgen dat je een nog betere leidinggevende wordt!

employee experience uitleg 3 mycademy

Gezondheid en wellness op werk

Dit is al helemaal een toenemende trend van de afgelopen 5 jaar. Steeds meer bedrijven investeren in wellness en gezondheid voor hun werknemers. Het is ook niet meer iets om van op te kijken als je een sportschool abonnement aangeboden krijgt boven op je salaris, of als het bedrijf een aantal keren in de week een personal trainer laat langskomen om met het hele team een uurtje samen te sporten.

Al helemaal het laatste is een razend populaire optie. Samen sporten verbetert vaak het teamgevoel binnen het bedrijf. Daarbij is het ook nog eens een feit dat werknemers die regelmatig sporten een stuk minder verzuim plegen en dus wat betrouwbaardere werknemers zijn op het gebied van op komen dagen. 

Erkenning en beloning

Iedereen vindt het fijn om te horen wanneer ze iets goed hebben gedaan of goed bezig zijn met iets. Veel werknemers geven ook aan dat ze het vervelend vinden als ze helemaal geen credits krijgen wanneer ze een grote opdracht hebben afgerond of een slimme oplossing hebben gevonden voor een probleem waar het bedrijf zich mee bezighield.

Het is een simpel en klein aspect binnen dit hele begrip van employee experience, maar door mensen validatie te geven voor hun inzet kun je al enorm veel goodwill creëren. Het kan iets simpels zijn van een complimentje, of als je mensen echt wilt motiveren om consistent hun beste beentje voor te zetten, dan kun je er bonussen en beloningen tegenover zetten. Dit kan van alles zijn natuurlijk, van een waardebon voor een dinertje tot aan een 13e maand of een leuk en uitgebreid bedrijfsuitje.

Zorg voor een goede werkomgeving

Er zijn ontzettend veel dingen waar je op kan letten om te zorgen dat jouw werknemers het zo fijn mogelijk hebben bij jouw bedrijf, maar het komt allemaal neer op het voorzien van een fijne omgeving, waar ze zich gezien en gehoord voelen. Laat zien dat je om ze geeft en dat je het beste met ze voor hebt. 

Niet iedereen verwacht dat je een olympisch zwembad ergens in de zaak zet en iedere dag uitgebreid lunch voor iedereen laat bezorgen; maar je moet wel laten zien dat je bereid bent om in ze te investeren, zodat zij ook een beetje extra energie in het bedrijf zullen investeren. Wil je meer lezen over verschillende onderzoeken en whitepapers? Dan kun je altijd even kijken bij ons op de site of op onze blog! Hier kom je meer te weten over onze aanpak en wat wij voor jou en jouw bedrijf kunnen betekenen!

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde artikelen