Leven lang leren krediet: alles wat je moet weten

Vanaf het moment dat je hebt besloten om jezelf door te ontwikkelen op professioneel gebied is het tijd om een aantal dingen te regelen. Te beginnen natuurlijk binnen welk vlak je een studie of (vervolg)opleiding wilt gaan volgen, en waar. Dan komt uiteraard ook het hele financiële plaatje nog erbij kijken. Niet iedere opleiding is even goedkoop en niet iedereen heeft de financiële ruimte om dit geld maar even neer te leggen. 

Op de lange termijn is een opleiding vaak het geld meer dan waard, dus het zou jammer zijn als het hierop spaak zou moeten lopen.

Gelukkig zijn er een aantal opties om toch wat hulp te krijgen hierbij.

Om te zorgen dat jij je dromen gewoon achterna kan gaan zetten we een aantal dingen op een rijtje die jij moet weten over het Leven Lang Leren Krediet!

leven lang leren krediet afbeelding 1

Wat is het leven lang leren krediet?

Sinds 2017 heeft de overheid het leven lang leren krediet toegevoegd aan hun opties voor studieleningen. Het leven lang leren krediet is een vorm van studiefinanciering voor mensen tot 56 jaar die geen recht meer hebben op gewone studiefinanciering.

Dit krediet kan worden aangevraagd bij onze welbekende vrienden van Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO) en je kan maximaal een bedrag lenen ter hoogte van jouw collegegeld. Vanaf het leerjaar 2024-2025 wordt de leeftijdsgrens hiervoor verhoogd naar 57 jaar.

Hoe lang mag ik gebruikmaken van het leven lang leren krediet?

Voor de gehele duur van jouw studie mag jij aanspraak maken op het leven lang leren krediet; wat inhoudt dat voor het merendeel van de studies dit voor vier jaar geldt, en voor deeltijdstudies is dit vaak vijf jaar. Let wel op: je moet dit krediet ieder studiejaar opnieuw aanvragen voordat de opleiding start.

Het terugbetalen van het leven lang leren krediet

Het leven lang leren krediet is geen beurs maar een lening van DUO waarvan dus wordt verwacht dat je hem terugbetaalt. Dit is natuurlijk ook niet gratis; hier wordt een rente over gevraagd van 0,46% (in 2023). Voor het terugbetalen van de opgebouwde schuld heb je 15 jaar. Hoeveel je moet aflossen is afhankelijk van een aantal factoren:

  • De hoogte van de lening
  • De rente die wordt geheven
  • Jouw inkomen en die van een eventuele partner

Wanneer je besluit geen aanspraak meer te maken op het lang leven leren krediet begint op 1 januari in het opvolgende kalenderjaar jouw ‘aanloopfase’. Dit betekent nog niet dat je direct moet beginnen met aflossen, maar vanaf dit moment wordt de rentevaste periode telkens voor vijf jaar vastgezet. Dat houdt dus in dat iedere 5 jaar de rente kan veranderen.

Bovendien markeert dit het begin van jouw (vaak 15-jarige) aflostermijn. Deze termijn is voor mensen die onder bepaalde regels vallen 35 jaar.

Na de twee jaar durende aanloopfase begint de aflosfase. Vanaf dit moment moet je maandelijkse betalingen verrichten om jouw schuld af te lossen.

De meeste mensen kiezen ervoor om de opgebouwde schuld af te lossen door middel van automatische incasso. De reden hiervoor is dat deze betalingsregeling een aantal voordelen met zich meebrengt, zoals een kleine korting op jouw maandbedrag.

leven lang leren krediet afbeelding 2

Voor wie is het leven lang leren krediet?

De wereld van educatie kan ongelooflijk veel betekenen voor menigeen. Het zou zonde zijn als het financiële aspect hierbij in de weg gaat staan. Daarom ondersteunt de overheid meer en meer mensen bij het realiseren van hun dromen.

Volwassenen die zichzelf graag willen doorontwikkelen en dus een opleiding willen volgen, kunnen in aanmerking komen voor het leven lang leren krediet. Deze mensen moeten toch voldoen aan een handjevol voorwaarden. Deze voorwaarden zijn:

  • Je bent maximaal 56 jaar (vanaf 2024 is dit 57 jaar)
  • Je betaalt het lesgeld of collegegeld zelf (dus dit wordt niet volledig vergoed door een werkgever of 3e partij
  • Je hebt geen recht op reguliere studiefinanciering
  • Je volgt een erkende deeltijd-, voltijd- of duale opleiding aan het HBO of universiteit of doet een voltijd bol-opleiding aan het MBO (of zoek een interessante opleiding uit uit ons kennisaanbod!)

Is het leven lang leren krediet te combineren met het STAP-budget?

Veel mensen zijn al bekend met het STAP-budget. Dit is een beurs waar je gebruik kan maken die maximaal €1000 bedraagt. Dit budget is jaarlijks aan te vragen en mag je één keer per jaar gebruiken om een opleiding te volgen. 

Je kunt aanspraak maken op het STAP-budget om je lesgeld of collegegeld te betalen. Wel handig om te weten is dat dit een zeer geliefd middel is onder veel potentiële studenten, dus je wilt je op tijd aanmelden om hierop kans te maken. De overheid stelt ieder jaar 200 miljoen euro hiervoor beschikbaar, dat wordt verdeeld over vijf aanmeldingsrondes.

Ook hier zijn natuurlijk wel weer een paar voorwaarden aan verbonden, bijvoorbeeld dat je je gekozen opleiding af moet ronden om terugbetaling hiervan te voorkomen.

Als je deze opleiding wél afrond, dan is dit bedrag een gift van de overheid en hoef je je dus geen zorgen te maken over terugbetalen. In dat opzicht kun je het STAP-budget dan weer goed gebruiken om jouw leven lang leren-lening iets te verminderen.

leven lang leren krediet afbeelding 3 1

Wanneer kun je het beste gebruik maken van het leven lang leren krediet?

Zoals je nu snapt is dit krediet natuurlijk gewoon een lening, dus je wilt wel even goed nadenken over wanneer en voor wat je een lening aangaat. Gezien het feit dat je hiermee een schuld opbouwt is het handig om dit wel voor een juiste reden te doen.

Uiteraard is dit allemaal persoonlijk, dus jij weet het beste voor jezelf wanneer je dit wel of niet moet doen. Zelf raden wij aan om te kijken of de gekozen opleiding jou betere arbeidskansen biedt en dus een goede investering zal zijn die ook zichzelf kan terugbetalen uiteindelijk. Ook is het aangeraden om niet te veel verschillende schulden tegelijkertijd op te bouwen. Als je nog openstaande schulden hebt, kan het verstandig zijn om deze eerst af te betalen. 

Het is nu waarschijnlijk wel duidelijk dat het leven lang leren krediet veel kansen biedt voor mensen die zich graag nog verder willen ontwikkelen om nieuwe kansen op de arbeidsmarkt te creëren voor henzelf. Daarom moedigen wij ook graag iedereen aan die hier interesse in heeft om contact met ons op te nemen over alle mogelijkheden met betrekking tot ons leerplatform.

Mocht je eerst willen weten hoe anderen onze diensten en ons platform ervaren, dan kun je altijd nog even terecht bij onze klantcases om verhalen en reviews te lezen; en als je wat ander interessant leesvoer zoekt, ben je bij onze whitepapers of op onze blog op de juiste plek. Hier posten wij regelmatig nieuwe artikelen over interessante onderwerpen die mensen in de professionele wereld goed op weg kunnen helpen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde artikelen