Waardering uitspreken op je werk. 5 tips!

Een gezonde en constructieve sfeer op de werkvloer is van vitaal belang voor het effectief functioneren van een bedrijf. Er zullen altijd momenten zijn waar toch een bepaalde gradatie van wrijving kan optreden; die zijn helaas onvermijdelijk. 

Toch zijn er genoeg mogelijkheden om dit soort momenten tot een minimum te beperken. Een simpel voorbeeld hiervan is: je waardering voor iets of iemand simpelweg uitspreken! Waarom dit zo belangrijk kan zijn, hoe je dit op een organische wijze kan implementeren en wat dit kan betekenen voor jou en jouw werkomgeving, leggen we hieronder uit.

waardering uitspreken 1

Waarom is het uitspreken van waardering zo belangrijk?

Niemand is ooit slechter geworden van het geven van een compliment. Op de werkvloer, die soms een gestresste sfeer teweeg kan brengen, wil het nog wel eens met enige regelmaat voorkomen dat iemands inspanningen niet verbaal worden erkend of beloond. Deze mensen kunnen zich op den duur daardoor weer ondergewaardeerd voelen, wat ten koste kan gaan van de productiviteit van deze werknemer. 

Ook kan deze persoon hierdoor een ‘korter lontje’ ontwikkelen jegens zijn/haar leidinggevende(n) en/of collega’s. Al met al zal dit de werkomgeving verre van bevorderen. Een oplossing voor veel bedrijven is dan ook om een ervaren HR team op te zetten, of een L&D team in te huren. 

Wat doet een compliment met een persoon?

Het is bewezen dat zowel de ontvanger als de gever van een compliment gelukkiger (kunnen) worden van deze interactie. Een gelukkiger persoon heeft vaker meer energie, focus en wilskracht om taken te volbrengen; ofwel ze zijn een stuk productiever. 

Onder andere in het boek “The Happiness Advantage” treedt Shawn Achor tot in detail over alle voordelen rondom dit fenomeen. Ook heeft Achor een TED Talk, “The Happy Secret to Better Work”, hierover gegeven. (Mocht je meer onderzoeken, blogposts en whitepapers willen lezen, onze site staat er vol mee!)

De chemie van een compliment

Wanneer een persoon een compliment krijgt, wordt er dopamine vrij gelaten in het brein. Dit stofje is een belangrijke neurotransmitter die ons brein kan produceren; zo maakt dopamine het bijvoorbeeld ook mogelijk voor zenuwcellen om onderling te kunnen communiceren. Daarbij is deze stof ook nog eens van uiterst belang als het aankomt op motivatie, stemming en aandacht!

waardering uitspreken 2

Hoe kan ik het beste waardering uitspreken op werk?

Het bijdragen aan een gezellige werkvloer is helemaal niet zo moeilijk. Toch kan je veel meer uit een compliment halen als je even wat aandacht besteedt aan wat en hoe je deze overbrengt. Hoe we dit het beste kunnen doen?

  1. Wanneer je iemand wilt complimenteren over zijn/haar werk, wees specifiek over welk aspect je vooral waardeert

In plaats van die twee simpele woorden als “Goed gedaan” of “Goed werk”, treedt iets meer de diepte in door bijvoorbeeld iets te zeggen in de richting van “Super dat je dat hebt opgemerkt, anders was ons het waarschijnlijk ontgaan!”. Hierdoor weet deze persoon ook dat de inspanning/actie niet onopgemerkt voorbij is gegaan en voelt hij/zij zich gewaardeerd en belangrijk.

  1. Wees niet bang om met regelmaat mensen te complimenteren

Zelfs de standaard dagelijkse taken zijn van groot belang in een wel functionerend bedrijf. Ook hier kunnen fouten gemaakt worden en moeten dus met zorg en aandacht uitgevoerd worden. Zorg dat ook dit type werk opgemerkt en gewaardeerd wordt. Een compliment kost niks en kan grote gevolgen teweegbrengen.

  1. Kijk mensen aan in de ogen als je een compliment geeft

Deze is wellicht voor de hand liggend, maar toch is het altijd goed om er weer even aan herinnerd te worden. Wanneer je iemand in de ogen aankijkt komt de boodschap een stuk beter over. Tevens kan dit ook bijdragen aan het opbouwen van een hechtere band tussen twee personen.

  1. Toon interesse in iemands leven

Of het nou een werknemer, collega of leidinggevende is, het kan nooit kwaad om interesse te tonen in iemands leven; dit creëert namelijk een gevoel van validatie. Stel vragen over iemands hobby’s, persoonlijke relaties of interesses.

  1. Vraag hulp of advies aan anderen

Wanneer je iemand om hulp of advies vraagt geef je aan dat je die persoon zijn/haar kennis en mening op prijs stelt en waardeert. Tevens kan een ander perspectief op een situatie altijd leiden tot nieuwe inzichten; wat weer bevorderlijk kan zijn voor de prestaties.

waardering uitspreken 3

Vergeet niet dat niemand hetzelfde is, en iedereen een andere aanpak prefereert. Probeer hier dan ook aandacht aan te besteden en toe te passen. Waardering kan op talloze manieren overgebracht worden, en iedereen is helemaal vrij om te kiezen op wat voor manier zij dat graag doen. Probeer het zelf eens en kijk wat voor verschil het teweeg kan brengen!


Wil jij nou ook graag doorontwikkelen op een professioneel niveau en jouw maximale potentie bereiken? Kijk eens op ons leerplatform of lees meer over onze aanpak! Eerst weten wat anderen over ons zeggen? Dan kun je altijd een paar van onze klantcases lezen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde artikelen