Wat zijn power skills?

Vandaag de dag is het in het werkveld steeds belangrijker om buiten jouw specialisatie ook bepaalde kenmerken en eigenschappen te kunnen tonen die voor werkgevers erg waardevol zijn binnen verschillende aspecten van het bedrijfsleven. Een paar goede voorbeelden zijn dan bijvoorbeeld dat je efficiënt problemen oplost of sociaal erg sterk bent. 

Door deze ontwikkeling komt het steeds vaker voor dat bij een sollicitatieproces wordt geëvalueerd hoe de power skills van de sollicitant zijn. Maar wat zijn power skills nu precies en hoe kan je hier goed gebruik van maken binnen jouw carrière? Dat leggen we hieronder uit!

Power skills

Power skills is de overkoepelende term voor hard skills en soft skills samen. Dit is in wezen dus een breed begrip, want het omvat een scala aan verschillende persoonlijke en professionele vaardigheden die goed van pas kunnen komen op de werkvloer. Toch zit er wel een groot verschil tussen de eigenschappen van hard skills en soft skills.

power skills 1

Hard skills

Alle technische vaardigheden die noodzakelijk zijn om bepaalde taken uit te kunnen voeren vallen onder hard skills. Het gaat hier dus vooral om ‘concrete’ skills. Een paar sterke voorbeelden zijn bijvoorbeeld boekhouden, data-analyse, webdevelopment en andere talen kunnen spreken. Hard skills zijn meetbare vaardigheden die getest kunnen worden.

Soft skills

Vaardigheden die betrekking hebben op alle sociale aspecten die van belang zijn binnen een organisatie, noem je soft skills. Deze vaardigheden omvat elementen als communicatie, teamwork, conflictoplossing en leiderschap. Soft skills zijn vaak breed inzetbaar in verschillende industrieën en omgevingen. Ook zijn HR-teams steeds alerter op het selecteren van mensen met een sterke soft skillset

Hoe ontwikkel je betere power skills?

Gezien het feit dat de aard van deze termen redelijk anders is, vereisen hard skills en soft skills allebei een wat andere aanpak als het aankomt op het verbeteren hiervan. Wanneer je jouw hard skills wilt ontwikkelen is het vaak een goed idee om workshops bij te wonen of cursussen of een ander leerplatform te vinden die bij jou past. Dit, in combinatie met praktische oefening, is een uitstekende formule voor persoonlijke groei.

power skills 2

Soft skills zijn eigenschappen en vaardigheden die bij sommigen van nature al wat sterker zijn ontwikkeld ten opzichte van een ander. Dit betekent natuurlijk niet dat je deze vaardigheden niet kunt ontwikkelen. Veel mensen ervaren de beste resultaten door de opgedane theoretische kennis zo snel mogelijk toe te passen in de praktijk. Ook is het altijd verstandig om te kijken naar de handelingen en het gedrag van mensen met sterke soft skills; hier kun je veel van leren.

Persoonlijke groei en ontwikkeling is belangrijk zowel in het persoonlijke als het professionele leven. Power skills komen altijd uitstekend van pas en wanneer je eenmaal een vaardigheid onder de knie hebt, verleer je deze niet zo gauw. 

Wil jij meer weten over verschillende onderwerpen binnen de professionele wereld? Onze blog staat boordevol artikelen die jou op weg kunnen helpen. Tevens hebben wij een archief van onderzoeken en whitepapers die ook veel waardevolle inzichten kunnen geven!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde artikelen