Zo zorg je voor happy medewerkers

De arbeidsmarkt is krapper dan ooit en bedrijven zitten te springen om personeel. Natuurlijk kun je alles uit de kast trekken om nieuwe medewerkers te scoren, maar vergeet vooral niet te zorgen dat je huidige talent niet wegloopt. Hoe zorg je dat je de ideale werkgever bent? In deze blog geeft Arjan de Knegt, online marketeer bij MyCademy, vijf tips voor het winnen van de war on talent.

1. Bied een goed salaris

Volgens de American Workforce Index voor 2021 blijft compensatie de belangrijkste reden waarom mensen van loopbaan willen veranderen. Het veranderen van baan is altijd een goede manier geweest om een hoger salaris te krijgen. Mensen die van loopbaan veranderen krijgen gemiddelde een loonsverhoging van 4,3 procent, terwijl mensen die blijven zitten slechts een loonstijging van ongeveer 3,2 procent krijgen. Misschien tijd om de blijvers eens extra te belonen?

2. Teamspirit

Je onderdeel voelen van een team is heel belangrijk. Dat begint al met een goede onboarding, maar ook na de onboarding is het belangrijk je medewerkers te betrekken bij wat er speelt binnen het bedrijf en kennis en informatie te delen over je bedrijf. In een goed leermanagementsysteem kun je heel eenvoudig een vooraf gedefinieerd inwerktraject klaarzetten. Zo kunnen je medewerkers in hun eigen tempo een aantal kennissessies en tutorials in een door jou bepaalde volgorde doorlopen. Een soort virtuele collega die naast je zit. Bovendien faciliteert een goed platform ook het organiseren van kennissessies. Zo kunnen je medewerkers kennis met elkaar delen zonder dat jij er omkijken naar hebt.

3. Zinvol werk

Volgens een onderzoek door Workhuman® Analytics & Research Institute onder ruim 3.500 fulltime medewerkers in de Verenigde Staten, Canada, Ierland en Groot-Brittannië is zinvol werk belangrijker dan andere factoren zoals salaris en andere vergoedingen. Uit datzelfde onderzoek blijkt dat zinvol werk belangrijker wordt naarmate we ouder worden. De mensen die het gevoel hadden dat hun baan van betekenis was, hadden ongeveer vier keer meer kans om bij hun werkgever te blijven. Wat zinvol precies is, is natuurlijk subjectief. Het hangt ook af van hoe iemand naar de wereld kijkt. Zo werk ik zelf bij een bedrijf dat een leerplatform en trainingen verkoopt. Maar als ik het iets anders benader, kan ik ook zeggen dat ik bij een bedrijf werk dat een platform biedt dat mensen helpt te groeien, te ontwikkelen hun potentieel optimaal te benutten.

4. Maak continu leren en ontwikkelen een corevalue

Veel mensen zoeken een werkgever die investeert in de opleiding en ontwikkeling van hun medewerkers. Vaak staat het op papier – en op een mooie ‘Werken bij’-webpagina – wel hoog op de agenda, maar in de praktijk komt er regelmatig weinig van terecht. Daar gaat het zeker bij veel enthousiaste millennials mis. Ze komen net van school en leren zit nog helemaal in hun systeem. Vervolgens ontdekken ze dat er in een corporate omgeving weinig ruimte is om te leren. Dat is meer iets voor als je tijd over hebt. We weten allemaal hoe dat uitpakt. Uiteindelijk word je afgerekend op de hoeveelheid werk die je verzet, niet op wat je allemaal geleerd hebt. Dat zorgt voor teleurstelling en kan een belangrijke reden zijn om op zoek te gaan naar een andere werkgever. Logisch, want waarom zouden we stoppen met leren als we gaan werken? Een baan als verlengstuk van school is de toekomst en een leven lang leren maakt mensen gelukkig en gezond.

5. Respecteer de autonomie van je medewerkers

Onze hang naar persoonlijke keuzevrijheid neemt toe, zeker onder de jongere generaties. Daar past geen standaard opleidingsaanbod of traineeship bij. Medewerkers willen de regie houden op hun eigen ontwikkeling en zelf keuzes maken. Een vastomlijnd traject van een werkgever volgen? Dat is wel heel erg twintigste eeuw. Een flexibel en gepersonaliseerd leerproces sluit veel beter aan.

Benieuwd hoe jij de war on talent wint?

Download dan ons whitepaper ‘Zo zorg je voor happy medewerkers’. Eens verder praten over wat we voor jouw organisatie kunnen betekenen? Wij helpen je graag! Neem gerust vrijblijvend contact met ons op.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde artikelen