De kracht van kennisdeling

Bij leren – in welke vorm dan ook – ligt de focus over het algemeen op zelfontwikkeling, hetzij persoonlijk, hetzij vakinhoudelijk. Maar met kennisdeling kom je samen verder. In deze blog kijken we naar de kracht van kennisdeling.

Wat is kennis?

Eigenlijk delen we de hele dag kennis. Dat kan in informele gesprekjes bij het koffiezetapparaat, tijdens – online – vergaderingen of via een speciaal daarvoor ingericht platform. Maar wat onderscheidt nu kennis van informatie? David Gurteen, eigenaar van Gurteen Knowledge, omschrijft het als volgt: ‘Bij kennis gaat het behalve om know-how ook om know-why. Neem een taart. De moleculaire bestanddelen daarvan kun je vergelijken met data. Als je ze analyseert, kun je niet eens zien dat het ooit een cake is geweest. Een lijst met ingrediënten is een stuk nuttiger en gaat al meer op informatie lijken. Doordat de data nu een context krijgt, weet een ervaren kok er waarschijnlijk wel een taart van te maken. Maar pas als je het recept onder ogen krijgt, kunnen we van kennis spreken. Toch zullen er ook met recept nog legio mensen zijn die de cake weten te verprutsen. Pas als je kennis, ervaring en vaardigheid samenbrengt, kun je echt een goede cake maken. Kennis is dus informatie gecombineerd met ervaring en vaardigheid.

Van kennis is macht naar delen is kracht

Vaak is kennis verspreid over de organisatie. Iedereen heeft een eigen specialisme, en dat is goed. Toch is de organisatie als geheel erbij gebaat als kennis – lees: informatie, ervaring en vaardigheid – over je diensten of producten en over de markt waarin je je beweegt, gedeeld wordt. Door als organisatie een cultuur van kennisdeling te stimuleren, haal je het meeste uit de kennis die in de organisatie aanwezig is en zorg je dat je als geheel krachtiger wordt.

Centrale opslag van kennis

Uiteraard is individuele kennisdeling – van de ene collega naar de ander – zinvol, maar niet heel efficiënt. Een LMS kan hierbij helpen doordat je daarin de kennis centraal opslaat. Zo kunnen collega’s hun kennis delen via het platform. Dit kan erg handig zijn bij de onboarding van nieuwe medewerkers. Je zet dan makkelijk een digitaal inwerktraject voor iemand klaar dat bijvoorbeeld bestaat uit een aantal essentiële trainingen, kennissessies van collega’s, die ene interessante webinar, interne documenten en video’s. Op die manier is de nieuwe medewerker snel up-to-speed en dek je het individuele deel van de inwerkprocedure professioneel af. Maar ook collega’s die al langer in dienst zijn, hebben voordeel bij zo’n LMS. Door leerpaden aan te maken, stippel je een duidelijk en doelgericht pad naar succes uit en alle leermiddelen zijn te vinden in één handig overzicht

Nieuwsgierig?

Ben je benieuwd naar wat een partner in kennisontwikkeling voor jouw organisatie kan betekenen? Neem gerust contact met ons op via 026 – 205 1333 of [email protected]. We denken graag met je mee!

Gerelateerde artikelen