Hoe blijf je relevant in jouw vakgebied en maak je jezelf future proof?

De wereld verandert snel. Dat is zowel een cliché als een flink understatement. Zeker met de komst van nieuwe technologieën als AI, met als recent voorbeeld ChatGPT. Dit zijn ontwikkelingen die complete sectoren kunnen disrupten, functies overbodig kunnen maken en van grote invloed gaan zijn op de status quo. Met andere woorden, de boel flink kunnen opschudden.

Wat kun je eraan doen? Don’t fight it, ride the wave! Iets wat je in ieder geval al kunt doen is nadenken over je huidige werk. In loondienst of als zzp’er. Waar ben jij goed in en welke waarde voeg jij toe? Bestaat jouw functie nog over een paar jaar of is er dan nog wel vraag naar de dienst die jij levert? Wil je zelf dit werk nog doen over x jaar of wil je een andere richting op? Die laatste vraag is natuurlijk heel persoonlijk en kan alleen jij voor jezelf beantwoorden.

Welke functies en skills zijn gewild in de komende jaren?

Wat je ook kunt doen is kijken naar wat voor functies en, eigenlijk nog belangrijker, wat voor skills er vraag zal zijn over een paar jaar. Onze partner Skillsoft maakte hier pas een handig lijstje voor:

skillsoft skills of the future

Als we kijken naar de functies, dan zien we veel ‘digitale’ functies rond Data en AI. Het lijstje met skills is iets gevarieerder met focus op analytisch en probleemoplossend vermogen, omgaan met technologie, maar ook creativiteit, leiderschap en samenwerking.

Zo’n lijstje kan je helpen om te bedenken welke vaardigheden je (nog verder) wilt ontwikkelen of naar welke functie je toe wilt bewegen. Idealiter ligt de richting van jouw carrière natuurlijk ergens op het snijpunt van waar jij blij van wordt en waar vraag naar is in de toekomst.

Hoe kom je daar?

Als je dan eenmaal bedacht hebt waar je heen wilt, wat dan? Hoe kom je daar? Bij MyCademy gebruiken we daar leerpaden voor. Leerpaden helpen je om de weg naar je doel te visualiseren en houden je on track. Het doel dat je jezelf hebt gesteld is de duidelijke stip op de horizon, maar de weg er naartoe kan intimiderend overkomen en zit vol menselijke valkuilen. Daarom maak je het voor jezelf behapbaar en knip je je doel op in tussenstappen of subdoelen. Op die manier blijft het overzichtelijk en heb je onderweg kleine overwinningen die je gemotiveerd houden.

leermiddel toevoegen

Zo kan het zijn dat je je tot doel hebt gesteld om je te (om) te scholen naar Data Analist. In je leerpad voeg je dan een aantal trainingen, filmpjes, e-books of micro learnings toe die ervoor zorgen dat je onderweg jezelf de benodigde skills eigen maakt. Elke afgeronde stap is een kleine overwinning en brengt je dichter bij je doel.

Hoe kan ik leerpaden gaan gebruiken?

Heb je een account en wil je de leerpaden ook eens proberen? Kijk op je dashboard even onder ‘Mijn cursussen’. Hier kun je zelf een leerpad samenstellen. Of neem een kijkje in de bibliotheek daar hebben we ook al een aantal handige leerpaden voor je klaargezet, zo kun je bijvoorbeeld al gelijk starten met:


Werk je nog niet met MyCademy, maar ben je wel heel benieuwd naar de leerpaden? Neem dan even contact op met collega Luc. Die laat je graag zien hoe ze werken en hoe je ze voor jóu kan laten werken!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde artikelen