Hoe zorg je dat je je (leer)doelen dit jaar wél haalt?

Het is alweer eind januari, traditioneel het moment van de (helaas alweer gesneuvelde) goede voornemens. Vol goede moed begonnen om een ambitieus doel voor het nieuwe jaar te behalen om er snel achter te komen dat groei soms een taai proces is.

Na even kritisch naar mijn eigen goede voornemens te hebben gekeken ben ik erachter gekomen dat er 3 zaken zijn die ervoor zorgen dat je wel een goede kans van slagen hebt.

En dan vertel ik gelijk waarom we deze 3 dingen ook in MyCademy in onze leerpaden hebben verwerkt. Want dat is waar ik heen wil met dit verhaal. Het werkt namelijk zelden om zomaar in het diepe te duiken. Ze zeggen niet voor niets ‘Plan the dive and then dive the plan’. Zo werkt het ook met zelfontwikkeling en studeren. Daarom hebben we onze leerpaden zo ontworpen dat ze voor jóu werken.

Maar goed, de 3 succesfactoren van goede voornemens (en onze leerpaden):

Stel een realistisch doel

Jij weet wat je wilt (stoppen met roken, vaker gaan sporten, regelmatig bij je oma langsgaan), maak het vervolgens concreet. En let daarbij op dat het doel haalbaar en realistisch moet zijn. Onrealistische doelen zijn bijna garantie voor teleurstelling. Ben je momenteel kampioen bankzitten en is je doel 7 dagen per week te gaan sporten? Dan kan het weleens lastig worden.

Zo werkt het ook met leren en ontwikkelen. Bedenk waar je heen wilt, bijvoorbeeld qua functie of vaardigheden die wilt beheersen. Hierin mag je natuurlijk wel ambitieus zijn, maar houd het realistisch. Het doel helpt je ook om te focussen en na een slechte week weer terug te keren op je pad.

mijn leerpaden

Houd het behapbaar

Ok, het doel is de duidelijke stip op de horizon, maar de weg er naartoe kan intimiderend overkomen en zit vol menselijke valkuilen. Daarom maak je het voor jezelf behapbaar en knip je je doel op in tussenstappen of subdoelen. Op die manier blijft het overzichtelijk en heb je onderweg kleine overwinningen die je gemotiveerd houden.

In het geval van je leerpad heb je jezelf bijvoorbeeld tot doel gesteld om je (om) te scholen naar Scrum master. In je leerpad voeg je een aantal trainingen, filmpjes, e-books of micro learnings toe die ervoor zorgen dat je onderweg jezelf de benodigde skills eigen maakt. Elke afgeronde stap is een kleine overwinning en brengt je dichter bij je doel.

Schakel je vrienden in

Deze spreekt eigenlijk voor zich, maar is wel belangrijk. Een vriend of iemand anders die je onderdeel maakt van je reis houdt je scherp, motiveert je en zal je een zetje geven als je het nodig hebt. En dat doet MyCademy ook. We zullen je op de hoogte houden van je voortgang, soms een subtiele herinnering geven aan je doel en af en toe een kleine nudge als je al even stilstaat. Alles om jou te helpen!

Bonustip: wees een beetje lief voor jezelf

Je gaat onderweg naar je doel ongetwijfeld slechte dagen en zwakke momenten tegenkomen. Geen probleem, wees vooral niet te hard voor jezelf. Blik weer op de horizon en gewoon doorgaan waar je gebleven was. Je komt er wel!

Ben je MyCademy gebruiker en wil je de leerpaden ook eens proberen? Kijk op je dashboard even onder ‘Mijn cursussen’. Hier kun je zelf een leerpad samenstellen of gebruik maken van een van de voorgestelde leerpaden.

Werk je nog niet met MyCademy, maar ben je wel heel benieuwd naar de leerpaden? Neem dan even contact op met mijn collega Luc. Die laat je graag zien hoe ze werken en hoe je ze voor jóu kan laten werken!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde artikelen