Op zoek naar geluk? Ga leren!

Gezondheid, relaties en een betekenisvol leven zijn bekende ingrediënten voor een gelukkig leven. Een andere, minder bekende, weg naar geluk is leren, groeien en onszelf op nieuwe manieren uitdagen, zo lezen we in Forbes. Als we succes ervaren, komen we tot bloei, en dat geldt net zo goed als we werken aan onze vaardigheden en capaciteiten. Kortom, leren is belangrijk voor geluk en succes. In deze blog onderzoeken we waarom dat zo is.

Hoe hoger het opleidingsniveau, hoe gelukkiger de inwoner

Leren draagt niet alleen bij aan het geluk van mensen en gemeenschappen, maar heeft zelfs op nationaal niveau een positief effect. Onderzoekers van Umea University bestuderen sinds 2002 elke twee jaar 15.000 mensen in 25 landen. Zij ontdekten dat hoe hoger het opleidingsniveau in een land, hoe gelukkiger – en gezonder! – de inwoners.

Drie redenen dat leren gelukkig maakt

Wat zijn nu precies de redenen dat leren bijdraagt aan geluk?

1. Leren geeft je kracht
Allereerst zorgt leren ervoor dat je je krachtig voelt. Het geeft je zelfvertrouwen en het gevoel dat je controle hebt over je leven. Het opent deuren die anders gesloten blijven. Leren zorgt ook voor meer veerkracht. Je realiseert je dat je niet alles al weet en het moedigt aan om die hiaten in informatie op te vullen. Leren verbreedt ook je horizon.

2. Leren bevordert je carrière
Leren draagt ook bij aan je carrière, of dat nu gaat om het sneller beklimmen van de ladder waar je je al op bevindt, of om een carrièreswitch. Leren helpt ook om betere beslissingen te nemen, wat ook weer bijdraagt aan het succes van je carrière.

3. Leren verbindt
Leren is een van de krachtigste manieren om een netwerk op te bouwen. Of je nu in een virtuele of een ‘live’ leeromgeving zit, je leert nieuwe mensen kennen doet zinvolle contacten op. Maar ook binnen het gezin zorgt leren voor betere relaties. Uit onderzoek blijkt dat kinderen van hoger opgeleide ouders beter presteren.

Learning mindset

Elke organisatie wil happy medewerkers, toch? Een learning mindset draagt daaraan bij. Gewoon, omdat dat fijn is voor je medewerkers, maar ook omdat het dé manier is om als organisatie je concurrentievermogen te behouden, snel te kunnen schakelen en mee te bewegen met veranderingen. Daarom zoomen we in de komende drie blogs in op bovengenoemde geluksaspecten van leren.

Nieuwsgierig?

Een learning mindset – en daarmee een growth mindset – is geen kwestie van één keer opschrijven en het is geregeld. Volgens de L&D Monitor maakt slechts een derde van de organisaties meer dan 75 procent van het L&D-budget op. Leren en ontwikkelen staat bij 81 procent van de beoordelingsgesprekken standaard op de agenda, maar dat wordt lang niet altijd vertaald naar een concreet leerplan. Werk aan de winkel dus. Heb je hulp nodig om continu leren op de agenda te zetten en ervoor te zorgen dat kennisontwikkeling een meer strategische rol gaat innemen? Neem gerust contact met ons op. We helpen je graag!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde artikelen