Leerpiramide van Bales: efficiënter leren

Wat is de meest effectieve manier om informatie te onthouden? Dit brengt de leerpiramide van Bales in beeld. De piramide is ontworpen om in beeld te brengen welke leermethoden het effectiefst zijn. Een goed voorbeeld hiervan is bijvoorbeeld het opdoen van nieuwe kennis of jezelf nieuwe vaardigheden aanleren.

Welke manier werkt het beste en wat kun je beter voortaan anders doen? Dat en nog veel meer wordt duidelijk aan de hand van de leerpiramide van Bales en de principes waar deze piramide op gebaseerd zijn.

Wat is de leerpiramide van Bales?

De leerpiramide van Bales is een model dat wordt gebruikt om in kaart te brengen hoe we informatie het effectiefst op kunnen nemen. De piramide is gebaseerd op de Cone of Experience van Edgar Dale wat duidelijk maakt dat enkel door het tot uitvoer te brengen iets kan worden aangeleerd. Dit wordt ook wel de ervaringsregel genoemd. Gebaseerd op dit principe is later de leerpiramide van Bales ontwikkeld.

Hoewel we als mensen er vaak van overtuigd zijn dat we weten wat voor ons het beste werkt, zijn er nog veel praktisch toepasbare tips die we kunnen toepassen om effectiever te leren.

De leerpiramide van Bales stelt kort gezegd dat des te actiever je informatie tot je neemt, des te beter je de informatie zult onthouden. De beste manier om zo min mogelijk informatie te vergeten is om op een zo actief mogelijke wijze de informatie tot je te nemen. De piramide stelt dan vervolgens ook dat een zo actief mogelijke wijze van leren het beste werkt.

Theorie achter de leerpiramide van Bales

Het belangrijkste principe waar de piramide op is ontwikkeld, is hoe actiever je informatie tot je neemt, des te beter je het onthoudt. De piramide is ingedeeld op basis van 7 verschillende lagen, waarbij elke laag in beeld brengt hoeveel je effectief hiervan onthoudt of aan kunt leren. Zie hier de lagen en hoe goed informatie onthouden wordt:

  • Van klassikaal onderwijs onthoud je slechts 5%;
  • Van enkel het lezen van informatie slechts 10%;
  • Van audiovisueel informatie onthoud je 20%;
  • Van een demonstratie 30%;
  • Een discussie over informatie zorgt ervoor dat je 50% onthoudt;
  • 75% wordt onthouden als het in de praktijk wordt uitgevoerd;
  • 80% van de informatie wordt onthouden als je het een ander uitlegt.
leerpiramide van bales
De leerpiramide van Bales

De leerpiramide van Bales illustreert dat des te passiever je informatie binnen krijgt, des te minder wordt onthouden. Hoe actiever je informatie tot je neemt, des te beter het blijft hangen. Volgens de piramide zijn dit ook wel de actieve leerwijzen.

Toepassing Piramide van Bales

Waar kun je de piramide en wat het model duidelijk probeert te maken nou precies voor gebruiken? Je kunt het effectief inzetten wanneer je een training, cursus of studie volgt. Door de principes van het model toe te passen, ben je beter in staat om informatie te onthouden.

Maar waarom zijn passieve leerwijzen zoals klassikale informatie zo veel minder effectief in vergelijking tot het onderwijzen van informatie? Dit heeft te maken het een belangrijk verschil in ons brein wat bij passief leren niet wordt aangesproken en juist wel als je informatie in de praktijk uitvoert.

Fouten maken in het brein

Een van de principes waarop de piramide van Bales is gebaseerd, is dat het menselijk brein informatie beter onthoudt als er fouten worden gemaakt. Het maken van fouten dwingt het brein automatisch om er over na te denken hoe iets beter kan. Om dezelfde fouten in de toekomst te voorkomen, is het dus cruciaal om fouten te maken en het brein er van te laten leren.

Zodra het brein over informatie na moet gaan denken, slaat het simpelweg informatie sneller en beter op. Dit ondersteunt het principe dat de van klassikale informatie aanhoren slechts 5% onthoudt en van het onderwijzen van informatie tot wel 80%. Maar hoe werkt dit dan precies?

Door informatie alleen aan te horen of te lezen, doorloopt het brein het proces van fouten maken niet. Om het leerproces écht te ondergaan, moet het brein praktijkervaring opdoen.

Neuroverbindingen

Door middel van het denken over gemaakte fouten en hoe je deze in de toekomst voorkomt, worden neuroverbindingen in het brein aangemaakt. Fysieke handelingen zijn vereist om informatie écht tot je te nemen. Vandaar dat het onderwijzen of het uitleggen van informatie vele malen effectiever is dan slechts het lezen van een tekst.

Leerpiramide in de praktijk: praktisch toepasbare tips

Hoe kun je de principes waarop de leerpiramide van Bales is gebaseerd in de praktijk brengen? Hier zijn een aantal praktisch toepasbare tips voor. Bij de volgende cursus, studie of training die je volgt kun je deze slimme tips gebruiken om de principes in de praktijk toe te passen.

Neem de tijd

Allereerst is het belangrijk om voor een cursus of training voldoende tijd in te plannen. Zorg dat je na afloop voldoende tijd hebt om met de informatie aan de slag te gaan. Volgens de piramide kun je het beste op een actieve manier met de informatie omgaan, dus breng dit gelijk in de praktijk. Is het mogelijk de informatie in de praktijk tot uitvoer te brengen? Doe dit dan. Maak daarnaast tijd vrij om het liefst binnen afzienbare tijd de informatie te delen met anderen.

 

Maak aantekeningen

Tussentijds aantekeningen maken helpt ook om het brein actiever met de informatie bezig te laten zijn. Des te groter de kans dat het goed wordt onthouden. Zorg dat je aan de hand van je gemaakte aantekeningen een stappenplan opstelt om de informatie in de praktijk tot uitvoer te brengen.

Praat er met anderen over

Heb je informatie tot je genomen die relevant is voor collega’s, vrienden of familie? Bied aan om anderen meer over dit onderwerp te vertellen en stel jezelf in staat om anderen te onderwijzen. Volgens de leerpiramide van Bales is dit de meest effectieve manier om de informatie te onthouden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde artikelen