Hoeveel regie wil je dat je medewerkers hebben?

Behoefte aan autonomie is een van de belangrijkste basisbehoeften van medewerkers. Om dat te bewerkstelligen kun je als werkgever je medewerkers betrekken bij besluitvorming en genoeg ruimte te geven voor eigen initiatief. Met een slim leerplatform geef je ze ook de regie over hun eigen ontwikkeling en het eigen kennisprofiel.

De hang naar persoonlijke keuzevrijheid

Zeker onder jonge generaties groeit de hang naar persoonlijke keuzevrijheid en dat heeft ook gevolgen voor de manier waarop mensen willen leren. Met een standaard opleidingsaanbod of traineeship kom je als werkgever niet meer weg. Medewerkers zijn minder bereid om een vastomlijnde traject te volgen. Ze willen de regie houden op hun eigen ontwikkeling en zelf keuzes kunnen maken. Aan jou als werkgever de schone taak deze behoefte te faciliteren met een flexibel en gepersonaliseerd leerproces. Een individueel leer- en ontwikkelbudget zoals de overheid dat voor ogen heeft, past daar goed bij.

Onderwijs steeds meer maatwerk

Technologieën zoals kunstmatige intelligentie helpt leren persoonlijker en proactiever te maken. De quantified-self-beweging sluit hier naadloos op aan. Deze beweging is er voorstander van om technologie te integreren met aspecten van het dagelijks leven, en zo informatie over jezelf in kaart te brengen. Op die manier leer je patronen herkennen. Zo kun je als mens veel informatie over jezelf verzamelen, waar je vervolgens continu van kunt leren. Dat inzicht kunnen medewerkers inzetten om gezonder, slimmer, fitter en gelukkiger te worden. Het eigendom van kennis ligt daarmee niet meer bij een centrale instantie, zoals een werkgever, maar bij het individu zelf.

Kennisprofiel in eigen regie

Medewerkers willen leren omdat ze een doel voor ogen hebben. Ze werken toe naar een stip aan de horizon, die ze over vijf, tien, vijftien jaar bereikt willen hebben. Die kennis zit in hun hoofd, ook als ze wisselen van werkgever. Diploma’s en certificaten blijven altijd in hun bezit. Dan is het eigenlijk wel een beetje vreemd dat ze hun kennisprofiel moeten achterlaten, in een online archiefkast of een LMS-systeem. Bij elke volgende werkgever moet dat profiel opnieuw worden opgebouwd. Kijkend naar de ontwikkelingen, is dat natuurlijk niet meer van deze tijd. Als het zo logisch is dat je zelf eigenaar bent van je eigen kennis, is het dus eigenlijk net zo logisch dat je ook de regie hebt over je eigen kennisprofiel. Dat kennisprofiel moet dus gedurende je hele loopbaan met je mee kunnen nemen en kunnen beheren.

Meer weten?

Een echt waardevol platform zorgt dat medewerkers zelf de regie hebben over hun eigen ontwikkeling en hun eigen kennisprofiel. Wil je weten waar je nog meer aan moet denken als je aan de slag wil met een leerplatform? Download onze handige checklist met 11 zaken om over na te denken als je wil beginnen met een leerplatform. Eens verder praten over wat we voor jouw organisatie kunnen betekenen? Wij helpen je graag! Neem gerust vrijblijvend contact met ons op.

Gerelateerde artikelen