Kies je voor een LMS of een LXP?

Een slim leerplatform helpt je je talenten te motiveren en te binden aan je organisatie. Maar kies je dan voor een learning-management-systeem of een learning-experience-platform?

Het verschil

We schreven al eerder een blog over het verschil tussen een learning-management-systeem en een learning-experience-platform. In het kort is een learning-management-systeem (LMS) een centrale plek waar je opleidingen, trainingen en andere leeractiviteiten beheerd. Het is een relatief eenvoudig, gesloten omgeving, beheerd door een administrator. Een learning-experience-platform (LXP) is een open ecosysteem en past veel beter bij de moderne maatschappij. Zo’n LXP is een gepersonaliseerde, sociale, online leerervaring voor medewerkers. Niet de studie, maar de student – lees: jouw collega’s – staan centraal. Op die manier kunnen zij kennis die door de organisatie wordt aangeboden, combineren met kennis van externe aanbieders. Het is een relatief nieuwe vorm van een leerplatform, waardoor je collega’s proactief hun eigen kennis en vaardigheden kunnen ontwikkelen.

Leren als ervaring

Een LXP is een heel complete omgeving. Het biedt verschillende leermaterialen – van online trainingen tot klassikale trainingen en van pdf’s tot YouTube-video’s en elke andere denkbare leervorm – per onderwerp aan, in combinatie met ander materiaal uit het LMS en andere – externe – bronnen. Omdat een LXP ook gebruik maakt van nieuwe technologieën als gamification, augmented reality en kunstmatige intelligentie, helpt het je collega’s echt een leerervaring te bieden. Bovendien gebruiken veel LXP’s de principes van contextverkenning en aanbevelingsengines van bijvoorbeeld Netflix. Ze kunnen voor grote bedrijven een belangrijk instrument zijn om een leercultuur aan te moedigen.

Meer weten?

Een echt waardevol platform zorgt dat je collega’s zelf de regie hebben over hun eigen ontwikkeling en hun eigen kennisprofiel. Wil je weten waar je nog meer aan moet denken als je aan de slag wil met een leerplatform? Download onze handige checklist met 11 zaken om over na te denken als je wil beginnen met een leerplatform. Eens verder praten over wat we voor jouw organisatie kunnen betekenen? Wij helpen je graag! Neem gerust vrijblijvend contact met ons op.

Gerelateerde artikelen