Kennisontwikkeling. Kostenpost of driver van harde euro’s?

Veel bedrijven zien kennisontwikkeling als kostenpost. Het is gedoe, het kost geld, en als klap op de vuurpijl ben je ook je mensen nog een deel van de tijd ‘kwijt’. Maar kennisontwikkeling is een investering, en net als bij elke andere investering, is het belangrijk te meten. Met deze tips krijg je het management wel mee.

Kennisontwikkeling meten

Volgens een studie van McKinsey heeft COVID-19 de digitale transformatie versneld met zeven jaar. Dat betekent dat de meeste organisaties midden in een technologische transitie zitten. Bestaande diensten worden zo veel als mogelijk gedigitaliseerd. Daar is kennis voor nodig. IT-kennisontwikkeling is dan ook voor maar liefst 95% van de bedrijven belangrijk genoeg om erin te investeren. Dat is veel. Des te opvallender dat slechts zes procent van de bedrijven de ROI van IT-kennisontwikkeling meet. Een gemiste kans. Als je weet wat IT-kennis oplevert, is het makkelijker om bij de directie budget en tijd voor kennisontwikkeling te krijgen.

Strategische waarde

Kennisontwikkeling is van strategische waarde voor een organisatie. Het zorgt voor concurrentievoordeel, betere onboarding, een grotere medewerkerstevredenheid en – jawel – het levert harde euro’s op. Tastbaar maken wat kennisontwikkeling concreet oplevert, is moeilijk, maar zeker goed mogelijk. Uit onderzoek blijkt dat continue kennisontwikkeling zorgt voor een stijging van de productiviteit van medewerkers van 37 procent en voor een stijging van de omzet van gemiddeld tien procent. Het personeelsverloop daalt met zeven procent. In onze whitepaper vind je een aantal concrete rekenvoorbeelden.

Vooroplopen loont

Hoe krijg je kennisontwikkeling nu op de agenda van de directie? Krijg vooraf scherp krijgen welke kennis nodig is om bedrijfsdoelen te realiseren en stel KPI’s vast om het rendement van kennisontwikkeling te meten en te bewaken. Het is vooral belangrijk om te zorgen dat die kennisontwikkeilng een continu proces is. Als IT-bedrijf verkoop je kennis, en als die kennis onder de maat is, gooi je je eigen glazen in. Je krijgt klachten en negatieve reviews. Het gevolg? Je moet de kennis van je mensen razendsnel naar een hoger niveau brengen, wat veel disruptiever is dan wanneer die kennisontwikkeling een continu proces is. Bedrijven die zichzelf als succesvol beschouwen, bewijzen dat die aanpak werkt. Ze staan sterker in de concurrentiestrijd, bewegen makkelijker mee met marktveranderingen en realiseren sneller projecten met minder geld en meer resultaat. Vooroplopen in IT-kennis loont dus!

Aanbevelingen voor HR

  • Breng in kaart hoe je IT-kennisontwikkeling nu faciliteert en zoek naar manieren om dit continu te doen.
  • Creëer een cultuur die IT-medewerkers motiveert en stimuleert om zichzelf te ontwikkelen.
  • Biedt medewerkers verschillende (online) learning tools en andere informatiebronnen.
  • Spendeer meer aan IT-kennisontwikkeling dan de concurrentie; daarmee creëer je een aantoonbare voorsprong.

Nieuwsgierig?

Ook onomstotelijk aantonen hoeveel euro’s kennisontwikkeling oplevert? Download dan hier onze gratis whitepaper ‘Hoeveel harde euro’s levert kennisontwikkeling op?’ Hulp nodig om continu leren op de agenda te zetten en ervoor te zorgen dat kennisontwikkeling een nog strategischere rol gaat innemen? Wij helpen je graag! Neem gerust vrijblijvend contact met ons op.

Gerelateerde artikelen