Leerplatform: 4 vragen om te stellen als je er een zoekt

Waar moet je op letten als je je aan het oriënteren bent op een leerplatform en welke vragen moet je stellen als je een LMS zoekt of een andere oplossing om de kennisbehoefte in je organisatie te vervullen?

1) Is het LMS toekomstbestendig?

Dat je medewerkers met hun tijd meegaan, daar hoef je je over het algemeen geen zorgen over te maken. Zeker met de instroom van jong talent kan het zomaar zijn dat de kennisbehoefte ook veranderd.

Dat kan bijvoorbeeld betekenen dat de behoefte aan klassikale trainingen afneemt of dat het zwaartepunt komt te liggen op micro learning (leren in behapbare stukjes). Ook kan de behoefte groeien naar meer community functionaliteiten binnen het platform.

Kies daarom voor een leerplatform dat flexibel is, gebouwd om klaar te zijn voor de toekomst en voorzien is van de nieuwste functionaliteiten op het gebied van analytics, leerpaden, autorisatie, beheer van opleidingsbudgetten, kennissessies, community learning, etc

2) Wie gaat het LMS systeem vullen?

Uit onze lange ervaring blijkt dat alleen het implementeren van een LMS binnen je organisatie niet voldoende is. Je koopt dan tenslotte een leeg systeem.

In het vullen van het LMS met nuttige trainingen voor je medewerkers, kwaliteitscontrole, up-to-date houden gaat een hoop tijd zitten. Hierdoor haken organisaties uiteindelijk af en wordt het LMS niet meer gebruikt. Zonde natuurlijk!

Beter besteed je dat werk uit aan een partij die vaker met dat bijltje hakt. Scheelt jullie zorgen, levert flinke inkoopkorting op en je mensen kunnen zich bezighouden met waar zíj goed in zijn!

3) Wat is onze kennisbehoefte?

Het is cruciaal om vooraf te bedenken of je content wil voor het echt opleiden van je professionals op vakinhoudelijk gebied of dat het aanbod gericht is op ‘zelfontwikkeling en soft skills’. Met dit laatste is niets mis, maar het maakt wel veel uit bij de selectie van de juiste aanbieder. Soft skills zijn erg belangrijk, maar ze leren je niet om met de nieuwste Java versie te programmeren.

Veel platformen bieden wel laagdrempelige soft skill trainingen, maar niet het vakinhoudelijke deel. En als ze het al aanbieden, dan is het enkel klassikaal of via externe platformen. Dit heeft als nadeel dat je mensen opleidingen volgen op verschillende platformen en dat komt de usability niet ten goede. Ook zijn deze trainingen dan niet toe te voegen aan leerpaden of terug te vinden in rapportages, waardoor het overzicht ontbreekt.

4) Hoe snel kunnen jullie aan de slag?

Lange implementatietrajecten kunnen de pret nog weleens bederven. En zeker in een snel veranderende tijd wil je geen maanden wachten voordat je met een leerplatform aan de slag kunt.

Stel deze vraag sowieso als je aanbieders vergelijkt. De antwoorden kunnen namelijk flink uiteen lopen. Waar je bij MyCademy een operationeel systeem hebt binnen een week, kan dit bij andere aanbieders oplopen tot bijna een jaar. Toch vervelend als je snel stappen wilt zetten in de kennisontwikkeling in jullie bedrijf.

Wil je meer weten?

Laat even wat van je horen