Wat is het 70-20-10 model? Een complete uitleg!

Als je ooit een training samen hebt moeten stellen of een opleidingstraject voor nieuwe werknemers, is de kans aanwezig dat je dit model weleens voorbij hebt zien komen. Toch is het voor veel mensen nog niet honderd procent duidelijk wat het 70-20-10 model is, hoe het efficiënt toegepast kan worden en wat het nut van dit model precies is. Om hier wat meer duidelijkheid rondom te creëren duiken we er wat dieper in.

De geschiedenis van het 70-20-10 model

Er is niet één specifieke auteur of bedenker vast te pinnen als bedenker van het 70-20-10 model. Dit model is namelijk voortgevloeid vanuit onderzoek aan het Center of Creative Leadership in de Verenigde Staten in de jaren 80. Drie wetenschappers, Morgan McCall, Robert Eichinger en Michael Lombardo hebben toentertijd geprobeerd vast te leggen waar succesvolle leiders hun kennis opdoen en welke factoren nou precies bijdragen aan deze ontwikkeling. 

De resultaten van deze onderzoeken hebben ze in 1996 gepresenteerd in het boek “The Career Architect Development Planner”. Ze concludeerden uiteindelijk dat leiders het meeste van hun kennis en vaardigheden het snelst en efficiëntst oppakten door middel van praktijkervaring, en het minst vanuit formele training omgevingen.

702010 MyCademy

Wie is Charles Jennings?

Hoewel velen Charles Jennings beschouwen als de grondlegger van het 70-20-10 model, is hij niet de daadwerkelijke bedenker. Jennings wordt hevig geassocieerd met dit model omdat hij veel heeft bijgedragen aan de ontwikkeling van dit framework en aan de verspreiding van de kennis en de denkwijzen die hierachter schuilen. 

Jennings heeft zijn uiterste best gedaan om dit model onder de aandacht te brengen en benadrukte altijd het belang van praktijkervaring en sociaal leren. Hij heeft menig bedrijven geholpen met het implementeren van een constructieve leeromgeving op de werkvloer.

De definitie van het 70-20-10 model

Het 70-20-10 model is van toepassing op de manier waarop mensen (met name leiders) het beste leren. Dit denkraam is opgesteld om een idee te creëren van hoe mensen zo efficiënt mogelijk informatie kunnen opslaan om vervolgens weer toe te kunnen passen in de praktijk.

Zoals je hoogstwaarschijnlijk al verwachtte, representeren de cijfers in de naam van dit model percentages die samen dus 100% maken. Simpel gezegd staan de percentages voor het volgende:

  • 70% – Praktijkleren (Leren terwijl je al in het vak actief bent)
  • 20% – Sociaal leren (feedback van mentoren en collega’s)
  • 10% – Formeel leren (cursussen, trainingen en opleidingen)

Wat hiermee bedoeld wordt is dat het grootste deel van de leerervaring van deze leiders vanuit een praktische omgeving komt; hier verwijst de 70 naar. Ze doelen hiermee op dat de meest cruciale leiderschapsvaardigheden het beste opgepakt worden terwijl ze al actief zijn op deze functie. Het 70-20-10 model benadrukt het belang van praktijkervaring en demonstreert dat effectief leiderschap voornamelijk voortkomt vanuit betrokkenheid bij uitdagende situaties en de dynamiek op de werkplek.

Hoe pas je het 70-20-10 model toe in de praktijk?

Als je nieuwe werknemers moet inwerken en je wilt dat ze hun volledige potentie weten te bereiken, kun je het 70-20-10 model proberen in te zetten in jouw organisatie of bedrijf. Hier is het dus belangrijk om de focus te houden op dat deze nieuwe werknemers zo snel mogelijk zo veel mogelijk ervaring vanuit de praktijk kunnen opdoen.

702010 MyCademy

Het creëren van een constructieve werk/leeromgeving

Naast simpelweg in de praktijk aan de bak te gaan, is het ook belangrijk om er een mentor aan toe te wijden of in ieder geval iemand met wat meer ervaring binnen het vak. Probeer de nieuwe werknemer zo veel mogelijk uit te dagen met verschillende soorten opdrachten, en creëer een omgeving waar het geen schande is als je om wat hulp of advies aan een mentor of meerdere moet vragen.

Investeer in jouw werknemers

Het is ook belangrijk om te zorgen dat jouw werknemers zich gewaardeerd voelen en dat ze het idee hebben dat het bedrijf ook wilt dat ze doorgroeien naar hogere functies. Dit kun je realiseren door bijvoorbeeld cursussen of workshops te verzorgen voor jouw werknemers. Mocht je nou nog niet precies weten wat voor opleiding of cursus het beste bij jou past, kun je altijd een opleidingsintermediair inschakelen om jou op weg te helpen!

Ook al beweert het model dat het hier om 10% van de kennis gaat, er zijn altijd mensen die een formele leeromgeving fijner vinden dan wanneer ze gelijk in de praktijk aan de slag moeten. Tevens kan een cursus, workshop of seminar leiden tot nieuwe inzichten en perspectieven die uiteindelijk ook weer goed van pas kunnen komen!

Wat betekent het 70-20-10 model voor jou?

Afhankelijk van wat jouw aspiraties zijn binnen de professionele wereld, kun je het 70-20-10 model gaan toepassen in jouw eigen omgeving. Dit wordt voornamelijk gedaan door jezelf in een zo praktisch mogelijke omgeving te storten en simpelweg aan de slag te gaan in het gebied waar jij interesse in hebt. Vergeet niet: het draait niet enkel om praktische ervaring, die overige 20% sociaal leren is ook van groot belang, net zoals die 10% die vanuit een formele leeromgeving komt!

Tevens is het altijd goed om te onthouden dat deze cijfers niet 100% exact zijn vastgesteld, omdat dit natuurlijk onmogelijk is. Voor sommigen kan het bijvoorbeeld ook 60-20-20 zijn of 50-35-15 bijvoorbeeld. De essentie van het onderzoek is enkel dat praktijkervaring in het gros van de gevallen de steilste leercurve met zich meebrengt en dus voor velen de beste optie is om op hoog tempo veel informatie en kennis te vergaren!

702010 MyCademy

Iedereen heeft een eigen voorkeur voor een manier van leren. Sommigen hebben liever een ‘hands-on’ aanpak, de ander haalt liever zo veel mogelijk kennis uit boeken en een derde prefereert het weer wanneer mensen het even voor kunnen doen. Of je het nou uit de praktijk of uit een leerplatform wilt halen, nieuwe kennis is van onschatbare waarde.

In een professionele omgeving die ieder jaar weer drastisch verandert en ontwikkelt is het belangrijk om up to date te blijven met de laatste nieuwtjes en kennis. Daarom hebben wij een verzamelplek met een gigantisch kennisaanbod, waar je veel nieuws uit onze blog kan halen en ontzettend interessante onderzoeken en whitepapers kan lezen. 

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde artikelen