In de zoektocht naar de perfecte baan of werknemer, zijn competenties je sleutel tot succes. Ze gaan verder dan ervaring en opleiding en raken de kern van wie je bent en wat je kunt.
In dit artikel leer je wat competenties zijn en ontdek je hoe deze je carrière kunnen boosten en de ideale match kunnen vormen in de professionele wereld.
De definitie van competenties
Competenties zijn de combinatie van kennis, vaardigheden, en persoonlijke eigenschappen die ervoor zorgen dat je taken succesvol uitvoert.
Ze bepalen hoe effectief je bent in je werk of studie, en omvatten alles van technische knowhow tot sociale vaardigheden en probleemoplossend vermogen.
Competenties vormen dus de basis van hoe je presteert, leert en jezelf ontwikkelt in je carrière of persoonlijke leven.
Zijn alle competenties van belang voor iedere functie?
Hier kun je een kort antwoord op geven: Nee. In principe is bijna iedere functie uniek en vraagt dan ook om een unieke competentie-set. Als jij solliciteert voor een positie als boekhouder, dan heeft het weinig toegevoegde waarde dat jij vaardig bent in Photoshop of Illustrator.
Hetzelfde geldt voor wanneer je solliciteert voor een positie als grafisch ontwerper, dan is het waarschijnlijk minder relevant en heeft het weinig toegevoegde waarde als je diepgaande kennis hebt van belastingwetgeving en boekhoudkundige procedures.
Zorg dat je voor je sollicitatie de cruciale competenties identificeert en een bondig profiel opstelt met jouw relevante vaardigheden en ervaringen voor de positie.
Zo kunnen werkgevers beoordelen of je ervaring hebt met vergelijkbare taken en of je past bij de vacature.
Het belang van competenties in sollicitatieprocessen
Bij sollicitaties is het cruciaal om te begrijpen hoe je competenties kunt presenteren. Werkgevers kijken niet alleen naar werkervaring en opleiding, maar hechten ook steeds meer waarde aan persoonlijke eigenschappen. Daarom is het belangrijk om aan te kunnen tonen waarom bepaalde vaardigheden of ervaringen jou zo geschikt maken voor deze functie.
Doe onderzoek naar verschillende factoren of aspecten van de potentiële positie en eventuele problemen waar deze tegenaan zou kunnen lopen.
Dit geeft je een helder beeld bij wat een potentiële werkgever als belangrijk kan achten; hier kun je zodoende weer slim op inspelen!
Verschillende soorten competenties
Niet elke competentie is even belangrijk voor elke functie, wat betekent dat er een breed scala aan diverse competenties bestaat waaruit onderscheid gemaakt kan worden.
Als je een helder beeld hebt van verschillende competenties is het ook makkelijker voor jou om in te schatten welke competenties relevant genoeg zijn om te vermelden bij bepaalde sollicitaties, en welke niet natuurlijk.
Hier komen ook de termen soft skills en hard skills aan te pas.
Hard skills
De term hard skills is recht toe recht aan. Hard skills houden in dat het meetbare vaardigheden zijn waarbij je iemands kennisniveau kan testen aan de hand van toetsen en/of opdrachten. Je kan het ook wel technische vaardigheden noemen.
Daarbij is nog een criteria voor hard skills dat het aan te leren is. Een paar goede voorbeelden van hard skills zijn bijvoorbeeld:
- Programmeren
- Vreemde talen spreken
- Boekhouding
- Bekwaamheid met grafische software
Soft skills
In tegenstelling tot hard skills, hebben soft skills betrekking op de meer persoonlijke en sociale aspecten van competenties. Ze zijn minder tastbaar en wat moeilijker meetbaar, maar daarom zeker niet minder belangrijk!
Soft skills zijn vaak doorslaggevend bij het beoordelen hoe goed iemand kan samenwerken, communiceren en zich aanpassen aan verschillende situaties. Hier zijn enkele voorbeelden van soft skills:
- Communicatie
- Teamwork
- Leiderschap
- Probleemoplossend vermogen
- Empathie
Net als met hard skills, is het belangrijk om passende soft skills te herkennen en te benadrukken voor de functie waarop je solliciteert.
Beide zijn cruciaal, maar soms zijn bepaalde skills belangrijker voor specifieke rollen. Het is aan te bevelen een evenwichtige mix van soft en hard skills te tonen en te ontwikkelen.
Hoe kan ik mijn competenties ontwikkelen?
Competenties zijn essentieel voor professioneel succes en vereisen voortdurende ontwikkeling. Het is goed om te erkennen dat er altijd ruimte is voor groei. Als je sterk bent in soft skills zoals empathie en communicatie, overweeg dan het toevoegen van waardevolle hard skills om je vaardigheden te verbreden.
Aan de andere kant; als je erg bekwaam bent met verschillende softwares of andere hard skills, is het misschien een goed idee om eens een seminar of cursus te volgen met hoe je effectief communiceert of je probleemoplossend vermogen juist aanscherpt.
Het is al een klein beetje verklapt, maar de meeste competenties zijn erg goed aan te leren cursussen, workshops, seminars of simpelweg praktijkervaring. Het belangrijkste punt hier is om jezelf juist buiten jouw comfort zone te brengen, want daar is immers de meeste groei te vinden.
Bij het vinden van de ideale baan zijn competenties — een mix van kennis, vaardigheden en houding — cruciaal. Ze vormen de sleutel tot succes in elke rol, waarbij voortdurende ontwikkeling essentieel is.
De wereld ontwikkelt ook in een hoog tempo door en je wilt natuurlijk niet achter raken!
Daarom biedt MyCademy verschillende oplossingen voor zowel bedrijven als professionals. Op onze blog en whitepapers kun je al een groot aanbod aan kennis met betrekking tot interessante onderwerpen vinden!
Een mooi voorbeeld van een professioneel leerplatform is dan natuurlijk ook MyCademy. Hier kun je een groot kennisaanbod raadplegen om te kijken waar eventuele ontwikkelpunten liggen.
Wil jij weten wat MyCademy voor jou en/of jouw organisatie kan betekenen? Neem dan contact met ons op of neem even rustig een kijkje door onze website!