Concurrentievoordeel nieuwe stijl

Oproep voor een herdefinitie van het begrip concurrentievoordeel

Wij streven allemaal naar het verkrijgen van een voorsprong op je concurrentie want dat is de manier die we geleerd hebben om succesvol te zijn. Om te weten waaruit jouw concurrentievoordeel bestaat begint alles met het kennen van je eigen krachten en het zoeken naar de specifieke USP’s van het product of dienst dat je in de markt zet. Als je de moeite neemt om de term ‘concurrentievoordeel’ in Google op te zoeken zal je verbaasd zijn wat een hoop achterhaalde nonsens je tegenkomt.

Het begint al met de definitie op het welbekende Wikipedia:

“Men spreek van concurrentievoordeel in de economie, wanneer een onderneming op een bepaalde markt een product of dienst kan aanbieden dat zich op een positieve manier onderscheidt van andere producten of diensten”

Als je nog een beetje verder op onderzoek uitgaat dan zie je concurrentievoordelen die te maken zouden hebben met claims als ‘beste kwaliteit’, ‘laagste prijs’, een fantastische service verlening of jarenlange ervaring. Allemaal open deuren zonder specifieke invulling.

Na wat aanvullend speurwerk ben ik tot de conclusie gekomen dat er nog heel traditioneel gedacht wordt als het gaat om het behalen van concurrentievoordelen. Met als belangrijkste reden dat het voor heel veel ondernemingen niet of nauwelijks meer mogelijk is om je met je producten of diensten echt te onderscheiden. Het gaat dan meer om eerder (online) gevonden worden.

De producten en diensten lijken steeds meer op elkaar en als je al een voorsprong mocht hebben dan behoudt je die maar kort omdat ze makkelijk te kopiëren zijn. Waarschijnlijk is het wel herkenbaar dat het een forse uitdaging is om er met kop en schouders bovenuit te steken.

Iedereen heeft het dan over de opkomst van disruptieve business modellen. En ja, dat kan in iedere industrie voorkomen.

Waar gaat het dan wel om?

Laten we eens een stap terug doen. Concurrentievoordelen behaal je pas als je in staat bent om echt te begrijpen wat je klanten willen en als je met een stabiel team in steeds hoger tempo kunt blijven innoveren zodat je je klanten kunt blijven verbazen.

Hoe behaal je dan wel concurrentievoordeel?

Door te investeren in kennis en het samenbrengen van toptalent. Dat is waarmee je de wedstrijd om de voorkeur van de klant gaat winnen. De meest succesvolle bedrijven van vandaag de dag begrijpen al lang dat onderscheidend vermogen niet meer gaat om product, prijs, plaats en promotie. De vier marketing P’s worden nog steeds aangeleerd, maar zijn gelukkig door velen vervangen door C’s. Het gaat nu om “Customer solution, Communication, Convenience en Cost-to-the-customer”.

De 5-de C om echt concurrentievoordeel te bereiken

In navolging van de later toegevoegde vijfde P, (People) doe ik een oproep om een extra C te benoemen: Continuous learning! Want dan bereiken we een zinnige herdefinitie van het begrip concurrentievoordeel zodat duidelijk is waar het echt om gaat!

“Men spreek van concurrentievoordeel in de economie, wanneer een onderneming op een bepaalde markt de klant echt begrijpt, op een duidelijke manier met hem communiceert, de klant op z’n gemak laat voelen, waardoor hij er de waarde van inziet en dit bereikt wordt door een team van toptalenten die de kennis en veerkracht hebben om constant samen met de klant vooruit te gaan”

Meer weten waarom kennis de onderscheidende strategische asset aan het worden is?

Download hier de whitepaper: “De snelle opmars van Continuous Learning”.

Gerelateerde artikelen