Drie manieren waarop AI ons leren kan veranderen

In onze vorige blog keek Arjan de Knegt, online marketeer bij MyCademy, hoe je AI kunt inzetten voor L&D-taken. Kunstmatige intelligentie gaat ongetwijfeld ook een rol spelen in het leren zelf, en dan hebben we het niet over een virtuele docent. In deze blog vertelt Arjan welke interessante ontwikkelingen hij denkt dat AI voor ons in petto heeft.

1. Analyse van leergedrag

Door middel van slimme dashboards kunnen de leertrajecten en vorderingen van studenten worden geanalyseerd en geïnterpreteerd. Zo weet je als L&D-verantwoordelijke waar bijgestuurd moet worden. Daarnaast geeft zo’n dashboard de medewerkers zelf meer controle over hun eigen ontwikkeling. Dat sluit goed aan op de behoefte aan autonomie.

2. Simulatie

AI-technologie kan ook worden ingezet om simulaties te verbeteren, zodat docenten bijvoorbeeld betere instructies kunnen geven of studenten beroepshandelingen kunnen oefenen in een virtuele omgeving. Dankzij kunstmatige intelligentie worden simulaties steeds realistischer en interactiever. In de verkenning Inzet van intelligente technologie van de Onderwijsraad lezen we dat dergelijke simulaties niet beperkt hoeven te blijven tot een computerscherm. Met behulp van VR-brillen kunnen studenten bijvoorbeeld een gesimuleerde slagaderlijke bloeding leren stoppen of oefenen met veiligheidsprocedures.

3. Aangepast lesmateriaal

Onderwijscommunity.nl definieert adaptief lesmateriaal als volgt: ‘Digitale adaptieve leermaterialen zijn educatieve materialen die door gebruikmaking van algoritmes het niveau, gedrag en voorkeuren van een lerende bepalen en zich real-time aanpassen aan het niveau, gedrag en voorkeuren van de lerende en vervolgens automatisch individuele ondersteuning en vervolgtrajecten aanbieden aan de lerende.’ Adaptief lesmateriaal maakt het mogelijk om – real time – digitaal onderwijs te bieden dat optimaal is afgestemd op het niveau, gedrag en de behoeften van individuele studenten. Dat gaat dus verder dan interactiviteit, waarbij alleen feedback gegeven wordt. Adaptief leermateriaal biedt ook de te nemen vervolgstappen aan.

Benieuwd hoe jij de war on talent wint?

Wil je weten hoe jij de war on talent wint? Download dan ons whitepaper ‘Zo zorg je voor happy medewerkers’. Eens verder praten over wat we voor jouw organisatie kunnen betekenen? Wij helpen je graag! Neem gerust vrijblijvend contact met ons op.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde artikelen