Vijf redenen waarom autonomie zo belangrijk is

Een manager die voortdurend over je schouder kijkt, je kan van minder chagrijnig worden. Zo’n micromanager schaadt je vertrouwen, dat geldt voor elke medewerker. Daarom is autonomie op het werk zo belangrijk. Als je medewerkers de vrijheid krijgen om te werken op een manier die bij hen past, is dat niet alleen fijn voor de medewerkers zelf, het komt ook ten goede aan de bredere bedrijfscultuur.


Wat is autonomie eigenlijk?

Even terug. Wat is autonomie precies? Van Dale definieert autonomie als ‘onafhankelijkheid van de menselijke geest’. Wikipedia beschrijft autonomie als de vrijheid en het vermogen van een individu om zelfstandig beslissingen te nemen. Autonomie op het werk verwijst naar de hoeveelheid vrijheid die mensen hebben om hun werk te doen. Dat gaat dan om het tempo, de volgorde en de manier waarop. Micromanagement is de beste manier om creativiteit de kop in te drukken en het zorgt voor onnodige werkdruk. Iedereen is anders, maar je neemt medewerkers aan in de veronderstelling dat ze de klus kunnen klaren. Vertrouw daar dan ook op. Een medewerker die vertrouwen krijgt en taken op hun eigen manier kan benaderen, is meer betrokken.


Vijf redenen waarom autonomie zo belangrijk is, voor de individu én voor de organisatie


1) Het creëert betrokkenheid en motiveert medewerkers
Betrokkenheid en motivatie nemen toe als teamleden hun eigen beslissingen kunnen nemen. Het is heel beperkend en vervelend als je je aan een reeks strikte regels moet houden, zeker als je ook nog eens wordt gestraft als je van de regels afwijkt. Medewerkers die in hun eigen tempo en volgens hun eigen regels kunnen werken, zijn eerder tevreden en hebben meer plezier in hun werk. Het zorgt voor creativiteit op de werkplek en bevordert een grotere zelfredzaamheid van werknemers. Medewerkers die het vertrouwen krijgen van hun managers, streven er bovendien naar om boven verwachting te presteren. Ze zullen vaak willen bewijzen dat ze het vertrouwen verdienen dat ze hebben gekregen. Op deze manier wordt bevlogenheid op de werkvloer bereikt en tevredenheid van de medewerkers vergroot.


2) Het verbetert het behoud van medewerkers
Meer autonomie in het werk resulteert in gelukkigere medewerkers en gelukkige medewerkers hebben geen behoefte om ander werk te zoeken. Weer een factor die het personeelsverloop vermindert. Dat bespaart tijd en moeite bij werving en onboarding en minimaliseert de verstoringen op de werkplek.


3) Het stimuleert creativiteit en innovatie
Vrijdenkende mensen komen met unieke en creatieve oplossingen. Dit leidt op zijn beurt tot innovatie. En innovatie is wat een organisatie nodig heeft om te blijven evolueren en ontwikkelen. Zonder autonomie op de werkvloer kan een organisatie stagneren. Dit is vooral het geval wanneer werknemers worden ontmoedigd om nieuwe ideeën te brainstormen en buiten de gebaande paden te denken.


4) Het helpt een cultuur van vertrouwen op te bouwen
Medewerkers die vertrouwen krijgen, werken efficiënter en zijn productiever. Wie vertrouwen krijgt, zal op zijn beurt makkelijker het management vertrouwen. Wederzijds vertrouwen zorgt voor minder conflicten en meer werkgeluk, in alle lagen van de organisatie.


5) Het helpt medewerkers hun leiderschapskwaliteiten te ontwikkelen
Autonome medewerkers ontwikkelen zelfredzaamheid en veerkracht. Dit zijn twee van de vele belangrijke leiderschapsvaardigheden. Aangezien onafhankelijk denken synoniem is met het oplossen van problemen, is een werkplek gebaseerd op autonomie een perfecte werkomgeving voor leiders.


Benieuwd wat je medewerkers nog meer belangrijk vinden?

Investeren in een goede teamspirit is dus belangrijk in the war on talent. Benieuwd wat medewerkers nog meer belangrijk vinden? Download dan ons whitepaper ‘Zo zorg je voor happy medewerkers’. Eens verder praten over wat we voor jouw organisatie kunnen betekenen? Wij helpen je graag! Neem gerust vrijblijvend contact met ons op.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde artikelen