Een leerplatform? Vergeet het sociale aspect niet

Sinds corona werken – en leren – we vaker thuis dan ooit. Tegelijkertijd is social learning een onmisbaar onderdeel van het leerproces. Hoe kan een leerplatform je daarbij helpen?

Wat is social learning?

De theorie achter social learning gaat ervan uit dat nieuw gedrag kan worden geleerd door anderen te observeren en te imiteren. Het wordt ondersteund door het idee dat betekenisgeving – en daarmee leren – een cognitief proces is dat plaatsvindt in sociale omgevingen. Sociale interacties leiden tot een nieuwsgierigheid en motivatie om te leren. Hoe ga je hiermee nu we voor een deel op afstand werken?

Kies een LMS met communityfunctionaliteiten

Door te kiezen voor een leermanagementsysteem met goede communityfunctionaliteiten, voorkom je dat medewerkers zich eenzaam voelen tijdens hun studie. Tijdens een in-company-training of een training elders op locatie, stapt een student vrij eenvoudig af op een collega of medeleerling met een vraag. Bij e-learning is die drempel iets hoger, ook al zijn we gewend aan digitaal communiceren. Met een goede planning, inclusief pauzes, kleine groepsruimtes en een focus op interactie, zijn virtuele klaslokalen prima geschikt als vervanging voor persoonlijke training en behoud je het social-learning-aspect.

Online ook een groepsgevoel

Als je een modern leermanagementsysteem gebruikt, kun je ook aan online trainingen een community-aspect toevoegen. Zo kunnen medewerkers tijdens het leren een notitie achterlaten voor een collega of een vraag stellen aan iemand die al eerder de training volgde. Op die manier krijg je mensen van hun eilandje af en creëer je ook online dat groepsgevoel. Door de betrokkenheid van de gemeenschap te integreren in de online leeromgeving, combineer je het beste van twee werelden.

Meer weten?

Een echt waardevol platform zorgt dat medewerkers zelf de regie hebben over hun eigen ontwikkeling en hun eigen kennisprofiel. Wil je weten waar je nog meer aan moet denken als je aan de slag wil met een leerplatform? Download onze handige checklist met 11 zaken om over na te denken als je wil beginnen met een leerplatform. Eens verder praten over wat we voor jouw organisatie kunnen betekenen? Wij helpen je graag! Neem gerust vrijblijvend contact met ons op.

Gerelateerde artikelen