Het belang van voortdurende ontwikkeling en leren groeit en groeit, daarover schreven we al vaker. Maar wat betekent dit voor leiders Welke rol kunnen zij spelen bij het ontwikkelen van een cultuur van continu leren? In deze blog vertelt Arjan de Knegt, online marketeer bij MyCademy, hoe je als leider een positieve impact kan hebben op de growth-mindset binnen jouw organisatie.
Het belang van levenslang leren op de werkplek
Waarom is levenslang leren zo belangrijk op de werkplek? Omdat het organisaties wendbaarder maakt, medewerkers gemotiveerd houdt en innovatie stimuleert. Een organisatie kan nu eenmaal nooit sneller groeien dan haar mensen. Het vermogen om te leren en je aan te passen aan nieuwe omstandigheden is de sleutel tot het succes van een organisatie. Door te investeren in de ontwikkeling van medewerkers leg je de basis voor duurzame groei.
1. Geef het goede voorbeeld
Het begint allemaal met inspiratie. Leiders die een cultuur van levenslang leren willen bevorderen, moeten zelf het goede voorbeeld geven. Daal neer uit je ivoren toren, net als Cees ’t Hart, CEO van de Carlsberg Group, begeef je tussen de medewerkers. Vertel hoe jij zorgt dat je voortdurend blijft evolueren. Laat zien dat je nog lang niet bent uitgeleerd en wilt meebewegen met de veranderingen in de wereld. Moedig je medewerkers aan om ook nieuwe vaardigheden te ontwikkelen.
2. Omarm fouten
Ook door fouten te omarmen en te zien als leermomenten, stimuleer je groei en ontwikkeling. De Post-it was nooit zo’n succes geworden als Dr. Spencer Silver, een wetenschapper bij 3M, in 1968 niet een ‘klein’ foutje had gemaakt. En als je denkt dat Coca-Cola vanaf het begin als frisdrank was ontworpen, dan vergis je je. Wat John Pemberton, een Amerikaanse apotheker en veteraan van het Zuidelijke leger, oorspronkelijk op de markt bracht als geneesmiddel, werd pas later een van ’s werelds meest iconische frisdranken. Foutje, bedankt!
3. Zet kennisontwikkeling op de strategische agenda
Ondanks dat we inmiddels wel weten dat groei en ontwikkeling essentieel is, staat kennisontwikkeling nog lang niet bij alle organisaties op de strategische agenda. Ja, kennis is belangrijk, maar het ontwikkelen ervan wordt niet als urgent gezien. Toch is dat het wel. De gevolgen van onvoldoende kennisontwikkeling worden pas op langere termijn zichtbaar. Vergelijk het met een gezonde levensstijl: één of twee keer sporten overslaan lijkt misschien geen groot probleem, maar op de lange termijn kan een gebrek aan beweging ernstige gevolgen hebben voor je gezondheid. Patrick Kieviet, onze CEO, noemt verwaarlozing van kennisontwikkeling zelfs een sluipmoordenaar.
4. Zet technologie in
Door gebruik te maken van een slim leerplatform kun je kennisontwikkeling op een gestructureerde en effectieve manier bevorderen. Dit stelt je mensen in staat om altijd en overal toegang te hebben tot de benodigde kennis, waardoor ze sneller kunnen leren en groeien. Geavanceerde dashboards en heldere rapportages geven jou als leider waardevolle inzichten in welke kennis er al is, waar nog hiaten zitten en wat de mate van kennisdeling is. Door deze tools te benutten kun je de kennismanagementinitiatieven van je organisatie voortdurend verbeteren en zo de groei en ontwikkeling van je medewerkers stimuleren.
Meer weten?
Wil je als HR-professional de growth-mindset van je medewerkers een boost geven en daarmee de organisatie verder helpen? Heb je behoefte aan een strategisch opleidingsprogramma waarmee je je medewerkers gegarandeerd laat groeien? Wil je weten hoe ons slimme platform bijdraagt aan het creëren van een cultuur van continu leren binnen jouw organisatie? Neem contact met ons op. Wij helpen je graag een stimulerende leeromgeving te creëren.