Omscholing? Zo kan een leerplatform helpen

Ruim driekwart van de beroepsbevolking overweegt omscholing. Dat is nogal wat. Wat is omscholen eigenlijk en hoe kan een Learning Experience Platform daaraan bijdragen?

Onzekerheid onder werkend Nederland

Meer dan driekwart van de beroepsbevolking overweegt omscholing, lezen we op de website van HR Praktijk. Slechts een klein kwart van de Nederlandse beroepsbevolking voelt zich op dit moment zeker van zijn baan. Door de coronamaatregelen wil 37 procent zich nu al zo snel mogelijk omscholen en 39 procent overweegt dat te doen zodra dat nodig is.

Omscholen, wat is het?

Volgens van Dale is omscholen iemand opleiden voor een ander vak dan hij – of zij – aanvankelijk geleerd heeft. Dat kan door een ander beroep te kiezen, door te groeien naar een nieuw beroep of een hoger niveau of door een vergelijkbaar beroep te gaan doen binnen in een ander branche of dienst. Omscholen kan een enorme stap zijn, bijvoorbeeld als je van een functie in IT overstapt naar een baan in marketing. Het kan ook meer een kwestie van bijscholen zijn, bijvoorbeeld als je hogerop wil komen of als je als accountmanager de overstap wil maken van een marktonderzoeksbureau naar de verzekeringswereld. Vaak gaat omscholen dus om het leren van een nieuwe vaardigheid of nieuwe competentie of het opdoen van wat extra vakkennis.

Talenten behouden

Als je medewerkers zich willen omscholen, betekent dat dus niet dat je talent kwijtraakt. Integendeel! Je kunt er je voordeel mee doen. Door een LXP in te zetten, kun je als manager je medewerkers coachen. Bespreek de ambities van je medewerkers, en stippel samen een slim leerpad uit, inclusief tijdspad en einddatum. Dat geeft je houvast bij evaluatiegesprekken en helpt je het leerproces van individuen en van je team als geheel te stimuleren. Als organisatie heb je ook zicht op waar welke capaciteiten nodig zijn. Door dat te combineren met de wensen en behoeften van je medewerkers, kun je interne doorstroming faciliteren en je talenten behouden en word je een onweerstaanbare werkgever. Wie wil dat nou niet?

banner whitepaper tips leerplatform

Meer weten?

Er is steeds meer interesse in Nederland voor LXP’s. Logisch. Een LXP is wat ons betreft de toekomst en wordt door een flink aantal van onze klanten volledig omarmd. Wil jij een ook keer kennismaken met het LXP van MyCademy? Neem dan geheel vrijblijvend contact met ons op en we geven je graag een online demo.

Gerelateerde artikelen