Op dit moment ziet de wereld eruit zoals nooit eerder. Het coronavirus heeft voor flink wat opschudding gezorgd, en dat heeft ook gevolgen voor de arbeidsmarkt. Was er tot voor kort sprake van een kandidatenmarkt, daar is nu in de meeste branches geen sprake meer van. Hoe zich dat precies gaat ontwikkelen, weet nog niemand. Maar ook nu – of misschien: zeker nu – is het voor werkgevers van belang talenten in huis te halen, en te houden.
Talent gezocht
Om onze favoriete quote van Peter Senge, Amerikaans wetenschapper op het gebied van kennismanagement en organisatiekunde, nog maar eens aan te halen: ‘Op de lange termijn is het enige duurzame concurrentievoordeel dat je als organisatie hebt, het vermogen om sneller te leren dan de concurrentie’. Je als organisatie kunnen onderscheiden is enorm belangrijk. Om als organisatie flexibel te zijn en je aan te kunnen passen aan de veranderende omstandigheden in de wereld, is nog veel belangrijker. En daar heb je talenten voor nodig. Maar wat zoekt dat talent eigenlijk in een werkgever? De top 3.
1 Salaris
Ruim de helft van de Nederlandse beroepsbevolking vindt nog steeds salaris de belangrijkste reden om voor een baan te kiezen, met een vast contract op de tweede plaats. Dit blijkt uit onderzoek van de Intelligence Group. Maar naarmate het opleidingsniveau stijgt, worden deze twee factoren minder belangrijk. Zo vindt bijna de helft van de vmbo’ers een vast contract belangrijk, terwijl bij de wo’ers maar dertig procent dit belangrijk vindt.
2 Werk met betekenis
Zeker voor de jongere generatie is het hebben van werk met betekenis heel belangrijk, blijkt uit onderzoek van YoungCapital. Deze generatie werkt bij voorkeur bij een organisatie waar ze iets kunnen betekenen voor de samenleving, waar ze onderdeel zijn van iets groters. Als dat niet te vinden is in de maatschappelijke rol die het bedrijf speelt, dan kunnen ze die betekenis ook vinden in de bedrijfscultuur. ‘Kijk maar naar Coolblue: in principe gewoon een webshop, maar de cultuur maakt dat bedrijf bijzonder’, zegt Ineke Kooistra, CEO van YoungCapital.
3 Ontwikkelingsmogelijkheden
In de leeftijdsgroep van 15 tot 34 jaar worden doorgroeimogelijkheden, verantwoordelijkheid en opleidingsmogelijkheden als heel belangrijk gezien. Jongeren willen zich ontwikkelen en groeien, als mens en in hun baan. Het kunnen volgen van cursussen en trainingen spelen daar uiteraard een grote rol bij, maar ook coaching en begeleiding door de leidinggevende.
Flexibele leeromgeving
Door te kiezen voor een flexibel leeromgeving die verschillende leervormen faciliteert, kun je ook in wat mindere tijden je personeel de mogelijkheid bieden zich te ontwikkelen, door bijvoorbeeld e-learning aan te bieden. Het MyCademy-platform biedt via de Learning Market Place de keuze uit 4.000+ trainingen zonder dat je afspraken hoeft te maken met alle individuele aanbieders van online trainingen.
Nieuwsgierigheid gewekt?
Wil je meer weten over het LMS systeem of heb je vragen over ons kennisaanbod of onze services? We horen het graag!