Performance management is iets wat je waarschijnlijk steeds vaker voorbij hoort en ziet komen. Veel organisaties gebruiken het begrip in vacatures of om uit te leggen wat de kernwaarden binnen het bedrijf of een afdeling zijn. Maar wat betekent performance management nu precies?
In het artikel hieronder vind je een uitgebreide uitleg over wat performance management precies is. Na het lezen van dit blog ben je dus weer helemaal bij en ben je klaar om misschien zelf ook wel performance management toe te passen
De onderdelen van performance management
Voor een goede uitleg en betekenis van performance management gebruiken we een aantal onderwerpen. Daarom behandelen de volgende onderwerpen om tot een goede betekenis van performance management te komen:
· De exacte definitie van performance management;
· Voor wie is performance management vooral van belang?
· Wat zijn de voor- en nadelen van performance management;
· Hoe je begint met performance management.
De definitie van performance management
Het is belangrijk om goed voor je te hebben wat performance management precies betekent en wat het inhoudt.
Performance management is in het kort het managen van prestaties, en dan eigenlijk de prestaties van processen. Performance management is eigenlijk een managementmethode die gebaseerd is op het vaststellen van indicatoren in bedrijfsprocessen. Hierdoor is het makkelijker om de prestaties van personeel te evalueren en te verbeteren.
Het is bij de performance management methode belangrijk om samen te werken met de mensen binnen het bedrijf en hen centraal in de bedrijfsvisie te stellen. Op die manier ontstaat er draagvlak vanuit de hele organisatie voor de missie, visie en kernwaarden.
Voor wie is performance management van belang
In principe is performance management voor iedereen binnen de organisatie ontzettend van belang, aangezien er genoeg draagvlak gecreëerd moet worden. Wel hebben er een aantal functies meer en directer mee te maken. Voorbeelden van deze functies zijn:
· Managers;
· Directie;
· Functies binnen HR;
· Product owners.
Zoals te zien is, zijn dit met name functies met een leidinggevend karakter. De mensen binnen deze functies hebben vaak een overkoepelende functie en zorgen ervoor dat hun team of de hele organisatie tevreden is.
Nu betekent dit natuurlijk niet dat andere functies of vacatures geen benadering met performance management gebruiken. Dit zijn de functies waarbij deze managementmethode het meest voorkomt.
Wat zijn de voor- en nadelen van performance management
Aan elke methode zitten voor- en nadelen en zo ook aan performance management. Zo is deze managementmethode iets wat wel bij de organisatiestructuur moet passen en waar mensen in kunnen groeien. Wij schreven daarom een aantal voor- en nadelen van performance management op.
Voordelen
De voordelen van performance management zitten hem vooral in de gezamenlijke doelstellingen en het hebben van veel draagkracht voor de missie, visie en kernwaarden.
Een aantal voordelen van performance management zijn:
· Verhoogde productiviteit: met gezamenlijke en persoonlijke doelstellingen weet je personeel beter waarvoor ze werken en waarom de taken die ze doen belangrijk zijn.
· Verhoogde betrokkenheid: Door medewerkers te informeren en actief te betrekken bij het maken van plannen en doelstellingen, krijgen zij het gevoel van verantwoordelijkheid. Dit zorgt er over het algemeen voor dat mensen meer initiatief en betrokkenheid tonen.
· Meer inzicht in de prestaties van de onderneming: Vanwege de gestelde doelen en plannen is inzichtelijk welke afdeling of team wat moet doen. Hierdoor zijn eventuele problemen sneller inzichtelijk en hoeft er daarbij ook minder tijd besteed te worden aan het vinden van de oorzaak. Daarbij kunnen teamleiders of managers direct handelen in een probleemsituatie.
Nadelen
De nadelen van performance management zitten hem vooral in de tijdsinvesteringen die personeel met een overkoepelende functie moet doen.
Een aantal nadelen van performance management zijn:
· Er moeten veel evaluaties geschreven worden: Eigenlijk heeft elke schakel in het proces een evaluatie nodig. Denk hierbij aan betrokken personeel, maar ook aan tussentijdse doelstellingen of problemen. Een goede evaluatie kost tijd en denkvermogen.
· Het implementeren van performance management is tijdrovend: Wanneer de managementmethode eenmaal is doorgevoerd werkt het als een trein, maar het implementeren is wat de meeste managers tegenhoudt. Het delen en onder de aandacht brengen van de strategie, visie en missie van de organisatie kost namelijk veel tijd en moeite. Zeker in heel grote organisaties is dit een probleem.
Beginnen met performance management
De beginfase van performance management is meestal het lastigst, deels vanwege de tijdsinvestering die nodig is. Wij raden je daarom aan om je goed in te lezen, wellicht een of meerdere trainingen te doen met (kleine) groepjes managers, product owners of andere personeelsleden.
Bij MyCademy.com bieden we verschillende opleidingen die zich richten op bijvoorbeeld management en leiderschap of persoonlijke vaardigheden.
Daarbij hebben we een laagdrempelig leerplatform waarop personeel met elkaar kan leren, communiceren en ondersteunen met verschillende groeimogelijkheden. Meer weten of heb je vragen? Plan hier dan een demo in.