Alles wat je moet weten over personeelsmanagement

Personeelsmanagement komt voor in vrijwel elk bedrijf met werknemers. Veel mensen zullen de afdeling of de term wellicht niet direct herkennen, maar kennen wel de Engelse term, Human Resource Management (HRM). Bij de meeste bedrijven is deze afdeling zo genoemd om meer herkenning te wekken, maar het is natuurlijk ook belangrijk om te weten wat personeelsmanagement precies inhoudt.  

In het artikel hieronder leggen we je daarom alles uit wat je moet weten over personeelsmanagement. Denk aan verschillende afdelingen, functies en zelfs verschillende niveaus van personeelsmanagement. 

Wat valt er onder personeelsmanagement

Het personeelsmanagement zorgt ervoor dat de levenscyclus van werknemers zo goed en soepel mogelijk verloopt. Dit houdt in dat mensen in het personeelsmanagement verantwoordelijk zijn vanaf de werving tot en met het uit dienst of het met pensioen gaan van personeel. Daarbij komen ook secundaire arbeidsvoorwaarden kijken. 

Om dit allemaal te managen zijn er verschillende afdelingen en functies. We behandelen er hieronder een paar kort zodat je weet wat ze allemaal inhouden. We behandelen:

  • Personeelsbeleid
  • Personeelsmanager
  • Personeelsbeheer

Het personeelsbeleid

In grote organisaties is er vaak een afdeling die verantwoordelijk is voor het personeelsbeleid. Dat betekent dat zij ervoor proberen te zorgen dat het overige personeel actief meedoet aan het behalen van de interne doelen. Daarnaast is de afdeling personeelsbeleid verantwoordelijk voor de personeelsbezetting, denk bijvoorbeeld aan goede planningen en het hebben van voldoende beschikbaar personeel.

De personeelsmanager

De personeelsmanager is de overkoepelende functie over de hele afdeling personeelsmanagement. Iemand met deze functie is eindverantwoordelijk en regelt en controleert dus zo veel mogelijk binnen de personeelsadministratie. Denk bijvoorbeeld aan ziekte, verlof, ontslag, nieuw personeel, en promoties. 

Personeelsbeheer

Ook dit is vaak een afdeling in grote bedrijven. Mensen binnen deze afdeling zorgen ervoor dat personeel goede voorzieningen, opleidingen en voorwaarden heeft. Ook helpen zij vaak met het bijhouden van de personeelsadministratie en zorgen zij voor de professionalisering van personeel. De afdeling personeelsbeheer is er dus om carrière groei te bevorderen en aan te wakkeren. 

Het verschil tussen operationeel, strategisch en tactisch personeelsmanagement

Binnen het personeelsmanagement bevinden zich nog een aantal verschillende lagen. Binnen de meeste organisaties wordt operationeel, strategisch en tactisch personeelsmanagement het meest gebruikt en nagestreefd. Wel bestaat er daarnaast nog een andere laag binnen het personeelsmanagement.

Dit is het data gestuurde en geïntegreerde niveau. Dit niveau neemt systematische dingen uit handen, zoals het maken van personeelsplanningen of het in- en uitklokken van werknemers. 

De meest bekende lagen beginnen met het operationele personeelsmanagement, waar het bedrijf kijkt naar de korte termijn. Wat is hierin haalbaar, wat moet er gedaan worden en wat zijn de doelstellingen voor de organisatie binnen een korte duur (denk aan een maand of 2 maanden).

Daarna komt de tactische laag.  Dit niveau kijkt naar de middellange termijn doelstellingen en daarom wordt er hierin dus ook gekeken naar wat er mogelijk is binnen een aantal jaar, denk aan zo’n 2 tot 3 jaar. Dit zijn dus doelstellingen waarvan het personeel een grote kans heeft deze zelf te behalen en hierdoor zijn zij hier vaak meer mee bezig dan met het strategisch personeelsmanagement. 

De strategische laag kijkt namelijk vooral naar de langetermijndoelstellingen. Dit zijn dus doelstellingen die ver in de toekomst liggen en vaak veel veranderingen vereisen om te behalen. Daarom worden deze doelstellingen vaak ook geformuleerd als missie en visie of hebben ze een tijdsduur van soms wel 10 jaar.  

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde artikelen