8 redenen waarom de HR-medewerker onmisbaar is

Zelfsturende organisaties en kunstmatige intelligentie; hippe termen die klinken als fikse bedreigingen voor de HR-afdeling. Een bedrijf als Computest heeft al enige jaren geleden de HR-taken geautomatiseerd en de traditionele HR-afdeling de deur gewezen. ‘Het zal je verbazen hoeveel HR-taken je kunt automatiseren’, zegt eigenaar Hartger Ruijs.

Slecht nieuws voor de ruim 80 duizend HR-collega’s die Nederland volgens het UWV kent? Wij denken dat het iets genuanceerder ligt. HR gaat niet alleen om ziekmeldingen bijhouden en declaraties goedkeuren. Er komt – als het goed is – een heleboel meer bij kijken. 8 redenen waarom de HR-medewerker onmisbaar is.

1. HR gaat over mensen.

Human resources, de naam zegt het al. Een baan in de HR gaat om mensen. Dat vereist dat je je kunt inleven, op situaties kunt inspelen, en respect en geduld hebt. Als HR-medewerker doe je veel goeds. Er zijn echter ook situaties dat je de confrontatie aan moet gaan. Dan doe je het voor een van de betrokkenen niet goed. Ook dan moet je begripvol zijn, maar tegelijkertijd heel helder blijven.

2. De HR-medewerker vervult een brugfunctie.

Als HR-professional ben je een tussenschakel die moet kunnen verbinden. Steeds zoek je de verbinding met iedereen binnen het bedrijf. Daarbij hou je rekening met samenwerkingsafspraken, cultuur, onuitgesproken regels. Je werkt vanuit vertrouwen, openheid en eerlijkheid.

Dat is wel eens lastig. Het managementteam vindt dat je aan hun kant moet staan, medewerkers vinden dat ook, en dan trekt ook OR vaak nog aan je. Dat zijn een hoop klanten met verschillende belangen. HR-mensen fungeren vaak als de Haarlemmerolie in een organisatie.

3. De HR-professional bewaakt de cultuur

In deze tijd van razendsnelle veranderingen is cultuur belangrijker dan ooit. We werken waar we willen en wanneer we willen, in wisselende teams. Wat ons nog bindt? Cultuur. Volgens HR-adviesbureau Lagerweij bestaat cultuur uit collectieve drijfveren, leiderschap, teamfunctioneren en arbeidsmotivatie. Vier elementen die onder de (gedeelde) verantwoordelijkheid van HR vallen.

4. HR helpt je mensen – en je bedrijf – groeien.

Hoe groot en hoe snel je business groeit, hangt af van de mate waarin je mensen groeien. Door de groei en ontwikkeling van je mensen te stimuleren, investeer je in de groei en ontwikkeling van je organisatie. Officieel is dat een taak voor de leidinggevende, maar veel leidinggevenden hebben coaching en advies van HR hierbij nodig. Of ze laten het helemaal aan HR over.

5. HR helpt bij verandering.

Organisatiegroei gaat vaak gepaard met dingen anders doen en met nieuwe dingen doen. Mensen moeten door dat veranderproces heen geholpen worden. Ook hier is een belangrijke rol voor HR weggelegd. Wat zijn de nieuwe verwachtingen? Je moet je mensen de kans geven daaraan te voldoen, ze ondersteunen en de groei faciliteren. Wees altijd open en eerlijk als iets niet goed lukt en help ze dan op de goede weg.

6. De HR-medewerker beïnvloedt je bedrijfsresultaten.

Er is een sterk verband tussen de mate waarin medewerkers bij je bedrijf betrokken zijn en de bedrijfsresultaten. Deze betrokkenheid kun je meten door middel van een jaarlijkse betrokkenheidssurvey onder medewerkers. Zo’n enquête helpt HR en het senior management inzicht te krijgen in hoe medewerkers hun werkomgeving beleven en in hoeverre ze betrokken en toegewijd zijn.

De resultaten van zo’n survey laten zien waar je organisatie optimaal gebruik maakt van het potentieel van de medewerkers. Maar ook laat het zien waar werk aan de winkel is. Het is belangrijk dat zo’n onderzoek met de juiste vertrouwelijkheid wordt uitgevoerd en dat er iets met de resultaten gebeurt, anders daalt het vertrouwen van de medewerker razendsnel. Een schone taak voor HR om dit proces in goede banen te leiden.

banner whitepaper trends

7. HR kan helpen je gezond te houden.

Diezelfde betrokkenheid van je medewerkers houdt ook een verband met hun gezondheid. Betrokkenheid en gezondheid gaan hand in hand. Als je medewerkers blij zijn met hun baan, beïnvloedt dit hun gezondheid positief. Andersom geldt hetzelfde: als medewerkers mentaal en fysiek gezond zijn, heeft dit een positief effect op hun betrokkenheid bij het werk.

Het is dus niet alleen belangrijk dat er iets met de resultaten van een betrokkenheidssurvey wordt gedaan, het is net zo belangrijk een aantrekkelijk gezondheidsprogramma aan te bieden. Een taak van – je raadt het nooit – HR.

8. HR helpt je slim te blijven.

Gezonde en gemotiveerde medewerkers zijn dus belangrijk voor de toekomst van je bedrijf. Maar vergeet de kennis van je medewerkers niet. Bedrijven die consequent bezig zijn met kennisontwikkeling en continu leren, zullen in de toekomst het verschil maken. Op deze 7 manieren kan HR helpen continu leren te omarmen.

HR is niet dood, HR leeft!

Natuurlijk kunnen we automatisering in het algemeen en kunstmatige intelligentie in het bijzonder inzetten om HR-taken over te nemen. Maar zie het liever als een kans. Simpele taken worden overgenomen. Dan blijft er meer tijd over voor taken waar onze unieke menselijke eigenschappen als creativiteit en oplossend vermogen voor nodig zijn.

De opkomst van de zelfsturende organisatie vraagt om verandering, ook van HR. Processen en instrumenten veranderen, de ‘lijn’ verdwijnt en HR gaat teams meer rechtstreeks supporten.

Veranderingen, veranderingen, maar voor ons staat één ding als een paal boven water: het einde van de HR-afdeling is zeker niet in zicht. In tegendeel: HR is niet dood, HR leeft!

Het is dus niet alleen belangrijk dat er iets met de resultaten van een betrokkenheidssurvey wordt gedaan, het is net zo belangrijk een aantrekkelijk gezondheidsprogramma aan te bieden. Een taak van – je raadt het nooit – HR.

Gerelateerde artikelen