Zo zorg je voor de perfecte implementatie van continue kennisontwikkeling

Goede IT opleidingen zijn onmisbaar, maar hoe zorg je ervoor dat zoveel mogelijk deelnemers ook slagen en er echt IT kennis gewonnen wordt?

Dat is een belangrijke vraag.

Wie immers sneller leert dan de concurrentie, bedenkt nog klantgerichtere IT oplossingen en beweegt beter en sneller mee met veranderende klantbehoeften.

Dit is een aanpak die werkt om IT collega’s continu finishlijnen te laten behalen:

De basisregel: Continu leren vraagt continu aandacht

Niet iedere IT’er zal er zomaar van overtuigd zijn dat IT kennisontwikkeling continu moet plaatsvinden. Het zou fantastisch zijn als iedereen zijn of haar commitment afgeeft, maar ieder mens heeft nu eenmaal een eigen motivatie om ook echt door te zetten. Vergelijk het maar met het doen van goede voornemens. Je begint eraan, maar of je het volhoudt?

Dat is waarom continu aandacht van belang is om kennisontwikkeling continue te laten slagen. Ons Klantsucces Team speelt daar een belangrijke rol bij. Zij geven de noodzakelijke aandacht en begeleiding op operationeel niveau. Maar hoe ziet het stappenplan eruit om IT opleidingen te laten slagen?

Stap 1: Samen doelen stellen – Waar wil je heen en wat weet je al?

Het begint altijd met samen doelen stellen en te bepalen in welke richting jullie organisatie zich wil ontwikkelen.

Als dat bekend is brengen we het huidige kennisniveau van deelnemers in kaart om daarmee goed van start te kunnen gaan.

Kennis opdoen van iets wat je al weet levert immers niets op. Concurrentievoordelen bereik je vooral door nieuwe inzichten te verkrijgen.

Deze 0-meting doen we samen met onze Leren & Ontwikkelen Consultant.

Stap 2: Aanpak op maat

Hoe zorg je ervoor dat iedereen gemotiveerd is om continu met kennisontwikkeling aan de slag te gaan en het nut ervan inziet? Het vraagt immers een grotere inspanning en een strategische aanpak dan het volgen van bijvoorbeeld enkele tijdelijke cursussen.

Om iedereen in de gedachte van continue kennisontwikkeling mee te nemen ontvang je een aanpak op maat op basis van de input uit stap 1.

Maar we doen meer.

We plannen kick-off meetings met de diverse stakeholders, zoals IT managers, HR managers en directieleden, waarin we gezamenlijk de KPI’s bepalen. Meetbare, haalbare en communiceerbare doelen stellen we op. Zodat inzichtelijk wordt dat de gekozen aanpak ook werkt.

De extra stap, die we graag nemen, is dat we onze aanpak op maat ook intern launchen bij de deelnemers. Om iedereen geïnspireerd aan de slag te laten gaan en continue kennisontwikkeling vanaf het begin te laten slagen. De betrokkenheid van iedereen staat bij ons voorop.

Stap 3: Het inrichten van jouw eigen Academy

Om continu leren letterlijk te embedden in de organisatie komen alle opleidingsvormen samen in één overzichtelijk platform. Herkenbaar in de gewenste huisstijl van de organisatie, zodat het echt van jou wordt.

Wat kan hierin worden opgenomen? Denk daarbij aan certificeringen of opleidingen die verplicht gehaald moeten worden maar ook aan het kunnen deelnemen van interne kennissessies of virtuele labs. Natuurlijk worden e-learning, blended learning of klassikale trainingen allemaal voor je ingericht, afhankelijk van de gestelde wensen die we samen bepaald hebben.

Het extra resultaat van deze stap is dat jouw organisatie af is van allerlei bijkomende ongemakken. Die zijn er nu eenmaal als je opleidingen, cursussen of trainingen telkens als losstaande componenten moet gaan organiseren. Het scheelt kort gezegd vaak veel tijd, geld en onnodige inspanningen van veel mensen als alles in één centrale omgeving wordt samengebracht.

Stap 4: Continu leren en evalueren

We zeiden het al eerder: Continu leren vraagt om continu aandacht. Een opleiding of cursus op de agenda zetten is mooi, maar daarin zit niet de werkelijke uitdaging.

Het gaat om een langdurige samenwerking, waarbij er alles aan gedaan wordt om de gestelde organisatie- en opleidingsdoelen te behalen. We geven uitgebreide L&D ondersteuning om de doelen te behalen en meten op constante basis onze gestelde KPI’s.

Wat je nog meer kunt verwachten?

Dat iedere medewerker van MyCademy de klant altijd centraal stelt. Laagdrempelig en altijd toegankelijk.

Het faciliteren van continue kennisontwikkeling, betekent niet alleen het doen van een opleiding of het geven van een cursus. Het gaat om een totaalaanpak waarbij dienstverlening en langdurige relaties het uitgangspunt zijn. Dat is we met dit artikel duidelijk wilden maken. Om je nog extra van dienst te zijn:

Drie links om het je gemakkelijk te maken.

1. Eén compleet overzicht van onze dienstverlening?
Al onze vormen van dienstverlening en de functionaliteiten die standaard geboden worden hebben we in één duidelijk overzicht beschreven. Dus wil je weten welke hulp je krijgt bij het opstarten, de operatie en de strategische begeleiding, klik dan hier.

2. Binnen twee minuten zelf weten waar je staat?
Ben je zelf future proof om een voorsprong te nemen op de concurrentie? Doe dan de gratis Continuous Learning Quickscan en ontvang binnen twee minuten een eerste inschatting.

3. Alle achtergrondinformatie over de genoemde stappen?
Klik dan hier. We helpen graag om continu leren op de agenda te zetten en er voor te zorgen dat IT kennisontwikkeling een nog strategischere rol gaat innemen.

Gerelateerde artikelen