Continu IT succes volgens het klantsucces team

Continue kennisontwikkeling is noodzakelijk om IT professionals en organisaties écht succesvol te maken, omdat ze hiermee up-to-date blijven in een vakgebied dat aan sterke veranderingen onderhevig is. Maar hoe implementeer je continue kennisontwikkeling in de organisatie? Dit is hoe ons klantsucces team je daarbij helpt:

Collega aan het woord

Mijn naam is Lindsy Vliege. Als Klant Succes Consultant bij MyCademy ben ik verantwoordelijk voor het operationeel uitzetten van het plan van aanpak rondom continue kennisontwikkeling door de mogelijkheid van continuous learning aan te bieden.

Dat betekent dat vrijwel direct na het verkrijgen van de opdracht contact wordt opgenomen vanuit ons klantsucces team. We maken allereerst samen met onze klant een afspraak voor een goede kick-off op locatie bij de klant.

Dat is meestal samen met de directie, HR-management, of een operationeel manager die verantwoordelijk is voor kennisontwikkeling. Tijdens deze kick-off worden de doelstellingen nog eens bevestigd en spreken we de meetpunten (KPI’s) nogmaals door.

Het klantsucces team blijft altijd verantwoordelijk voor het hele operationele proces rondom continue kennisontwikkeling.

Dat betekent dat het na de kick-off pas echt gaat beginnen; we overleggen regelmatig met klanten, bespreken waar ze tegenaan lopen, beantwoorden vragen en zorgen dat de trainingen zoveel mogelijk op maat gegeven worden. Altijd in overeenstemming met de gestelde doelen.

Welke factoren zijn bepalend voor continuous learning?

Vanuit MyCademy helpen we om continu IT succes te bereiken door middel van continue kennisoverdracht, maar natuurlijk kan dat niet zonder een aantal zaken zelf goed op orde te hebben. In de praktijk zie ik dat er drie belangrijke factoren zijn om continue kennisontwikkeling goed te embedden in de organisatie, namelijk:

1.De factor tijd

Continu leren of continuous learning, zoals wij het graag noemen, werkt alleen als er van tevoren concrete afspraken zijn over de tijdsbesteding. Kennisontwikkeling heeft namelijk vaak topprioriteit, maar wordt al snel ondergesneeuwd door projecten die plotseling om aandacht vragen.

Het is eigenlijk in alle situaties zo dat we samen kijken wat het beste werkt voor de klant. Bijvoorbeeld door vaste leermomenten te plannen of in dagdelen te werken om de kennisoverdracht overzichtelijk en werkbaar te houden.

2. De intrinsieke motivatie

We kennen allemaal wel het beeld van “de jonge nieuwkomer” versus “de collega die al 20 jaar in dienst is”. De eerst genoemde staat waarschijnlijk meer open voor verandering, dan iemand met jarenlange ervaring die mogelijk denkt dat training voor hem niet noodzakelijk is.

Vanuit het klantsuccesteam kijken we samen naar de dynamiek van het desbetreffende team en geloven dat motivatie altijd start door mensen persoonlijk te betrekken. Het ene team is immers niet gelijk aan het andere team.

Daarnaast zijn er klanten die de intrinsieke motivatie bevorderen door aan het goed afleggen van de trainingen ook een beloning hangen. Bijvoorbeeld in de vorm van ‘de medewerker van de maand’ of een kleine beloning na het succesvol afronden van een aantal trainingen.

3. De wijze van beoordeling

Daarmee bedoel ik dat het succes van continuous learning wordt beïnvloed door de manier waarop medewerkers hun beoordeling krijgen. In de MyCademy omgeving zijn er wekelijkse of maandelijkse resultaten te halen, maar hoe breng je die dan aan medewerkers over en hoe stuur je bij? Want misschien sluit een bepaalde training een keer niet aan bij een collega en is het nodig om voor hem of haar een andere manier of vorm aan te bieden.

Het mag in ieder geval nooit zo zijn dat medewerkers continuous learning als verplichting gaan voelen. Wel als de manier om continu een persoonlijke en zakelijke stap vooruit te maken! Natuurlijk kunnen we vanuit het klantsuccesteam jou helpen om een goede wijze van beoordeling samen te stellen, vanuit de praktijkervaring die we hierover hebben opgebouwd.

Hoe we het doen?

Wij helpen jou om zo goed en snel als mogelijk om up-to-date IT kennis op te doen, omdat dat de manier is om klanten beter te bedienen. Dat doen we door middel van een leeromgeving, dat continue kennisontwikkeling in de vorm van trainingen combineert met een community, een kennisbank, performance support voor dagelijkse ondersteuning, oefenexamens, kennismanagement-tools en vraag & antwoord mogelijkheden met peers.

Tot slot

Het begeleiden en opstarten van trajecten om naar continuous learning te gaan is wat mij dagelijks drijft.

Daarbij geloof ik dat ‘ad-hoc’ trainingen niet meer toereikend zijn om een concurrentievoorsprong te behouden, maar dat IT opleidingen constant onderdeel moeten zijn van het grote strategische ontwikkelingsplan. Zie hiervoor ook ons continuous learning 3C-model, waarbij een succesvolle en toekomstbestendige lerende organisatie gaat om Cultuur, Capability en Commitment

Continu IT succes samen bereiken?

Wil je eens samen sparren over nieuwe manieren om IT kennis constant te ontwikkelen, neem dan contact met mij op. Ik ga graag met je in gesprek.

Lindsy Vliege – Klant Succes Consultant – +31 (0) 262 051 333 of [email protected]

Gerelateerde artikelen