Zo hou je leren leuk. Ook nu.

Wat we veel zien de laatste tijd, is dat leren in het gedrang komt. Er is minder personeel, en de medewerkers die er zijn, staan onder druk. Hoe motiveer je je mensen dan toch om te leren? Drie tips.

1 Creëer een sense of urgency

Door een sense of urgency te creëren zien je medewerkers in dat het belangrijk is om aan hun ontwikkeling te – blijven – werken. Technologische ontwikkelingen of ontwikkelingen binnen een organisatie, zorgen ervoor dat er andere dingen van mensen gevraagd worden. Zo wordt er bijvoorbeeld van IT’ers steeds vaker gevraagd om ook in hun softskills te investeren. Alleen vakinhoudelijke kennis is niet meer voldoende. Om een opdracht binnen te slepen moet je ook je verhaal op de juiste manier over de bühne brengen.

2 Bied de krenten uit de pap

Maak leren aantrekkelijk door je medewerkers de krenten uit de pap aan te bieden. Er zijn zo veel leuke leermiddelen die enorm goed aanslaan. Veel mensen voelen een aversie tegen e-learning, maar e-learning is veel breder dan vaak gedacht wordt. Neem bijvoorbeeld een bootcamp: dat is een virtuele classroom met veel onderlinge interactie. Maar je kunt ook denken aan het luisteren naar audiobooks in de trein, op de fiets of tijdens het dagelijkse ommetje, livelabs waar je praktijkervaring opdoet, of het maken van proefexamens. E-learning komt in zoveel soorten en smaken en gaat veel verder dan de ouderwetse Powerpoint waar je doorheen klikt.

Mensen leren het meest door te doen. Stel dat je met een nieuw project nodig bent, biedt dan kennis aan die daarbij aansluit. Een korte training, een video of een ander leermiddel. Door iets te leren dat je direct in de praktijk kunt brengen, zien mensen veel sneller het nut van leren in.

Meer weten?

Wil je weten hoe je grip houdt op kennisontwikkeling, ook op afstand? Of heb je hulp nodig om continu leren op de agenda te krijgen? Wij helpen je graag! Neem gerust vrijblijvend contact met ons op.

Gerelateerde artikelen