6 positieve gevolgen van gamification

Gamification, als een van de benaderingen van immersief leren, helpt mensen om op een dieper niveau te leren, complexe concepten sneller te begrijpen en ‘echte’ ervaringen op te doen. Hoe ga je daar als organisatie mee om? In deze blog onderzoekt Arjan de Knegt, online marketeer bij MyCademy, hoe je gamification-elementen toevoegt aan trainingsprogramma’s om de betrokkenheid en motivatie van medewerkers te vergroten.

Wat verstaan we onder gamification?

In een eerdere blog over immersive learning vertelden we al over de toegevoegde waarde van gamification. Maar wat is gamification eigenlijk precies? Gamification is het toepassen van spelprincipes en -mechanismen in niet-spelcontexten, zoals leren of werken, om betrokkenheid en motivatie te bevorderen.

Door elementen van games te gebruiken – denk aan punten, levels, uitdagingen, badges, leaderboards en beloningen – stimuleer je de interesse van en interactie met studenten. Het doel? Een meer boeiende, educatieve of productieve ervaring te creëren door de natuurlijke menselijke behoefte aan competitie, prestatie, en samenwerking te benutten.

Waarom werkt gamification?

Waarom is het interessant om gamification in trainingsprogramma’s te integreren? Het antwoord ligt in de psychologie achter motivatie en betrokkenheid. Precies die eerdergenoemde spelelementen – het verzamelen van punten en badges, het aangaan van uitdagingen en het streven naar een hogere positie op de leaderboards – spelen in op ons intrinsieke verlangen naar prestatie en erkenning.

Dit stimuleert niet alleen de betrokkenheid van de medewerker, maar verhoogt ook de motivatie om door te gaan met leren.

De sleutelprincipes van gamification

Kortom, gamification leidt tot een dieper begrip van leermateriaal, betere retentie van informatie en een hogere bereidheid om deel te nemen aan het leerproces. Het heeft een positieve impact op het leren door verschillende sleutelprincipes te integreren:

  1. Verhoogde betrokkenheid: Spelmechanismen maken leren interactiever en leuker, waardoor mensen van alle leeftijden meer betrokken raken bij het leerproces.
  2. Praktische toepassing: Gamified learning maakt gebruik van realistische scenario’s die helpen complexe concepten te begrijpen door theorie en praktijk met elkaar te verbinden.
  3. Onmiddellijke feedback: Snelle feedback helpt mensen om hun aanpak aan te passen en effectiever te leren uit fouten.
  4. Motivatie door beloning: Beloningssystemen zoals punten en badges stimuleren zowel intrinsieke als extrinsieke motivatie.
  5. Bevordering van autonomie: Door keuze en controle over het leerproces te bieden, voelen mensen zich competent en autonoom, wat belangrijk is voor motivatie.
  6. Sociale interactie: Gamification biedt kansen voor samenwerking en competitie, wat het leerproces verrijkt en de deelname bevordert.

Gamificatie in de praktijk

Het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) zet de game Underground in om chirurgen in opleiding te motiveren hun trainingsuren op simulatoren te verhogen. Henk ten Cate Hoedemaker, chirurg bij UMCG, initieerde dit project nadat hem opviel dat collega’s wel games speelden op hun smartphones, maar de simulatoren te weinig gebruikten.

Hij liet een game ontwikkelen die via een speciale – laparoscopische – controller de motorische vaardigheden traint, wat heel belangrijk is voor chirurgen.

De game kost slechts €19,95, wat significant goedkoper is dan de traditionele simulatoren die tussen de €50.000 en €100.000 kosten. Underground combineert het plezier van gamen met serieuze training, waardoor chirurgen in opleiding op een interactieve en kosteneffectieve manier hun vaardigheden kunnen verbeteren.

Het project heeft zelfs meerdere prijzen gewonnen, waaronder twee Dutch Game Awards, en erkenning van Forbes als een ‘game that can change the world’.

Trends in leren in 2024

Immersive learning in het algemeen en gamification in het bijzonder zal traditionele onderwijsmethoden niet vervangen, maar is zeker een waardevolle aanvulling.

Ben je klaar om de wereld van immersief leren te verkennen? Download ons Trendrapport 2024. In dit rapport kijken we naar belangrijke trends voor 2024 en hoe die zich vertalen naar leren en ontwikkeling binnen bedrijven.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde artikelen