Hoe leren verschillende generaties op de werkvloer?

De arbeidsmarkt van vandaag is een prachtige smeltkroes van generaties: van Babyboomers (1946-1964), Generatie X (1965-1980) en Millennials (1981-1996) tot de jongste generatie die is geboren met de telefoon in de hand: Gen Z (1997-2012).

Elke generatie brengt zijn eigen waarden, ervaringen en verwachtingen mee. Dat zorgt voor een mooie diversiteit en dynamiek op de werkvloer, maar de vraag is: heeft het ook invloed op leerstijlen en -behoeften. Wie een aantrekkelijke werkgever wil zijn voor alle generaties, wil hier slim op inspelen. In deze blog vertelt Arjan de Knegt, online marketeer bij MyCademy, waar je rekening mee moet houden.

Generaties onder de loep: wie zijn ze?

Elke generatie heeft zijn eigen karakteristieken. Nu wil ik natuurlijk niet iedereen over één kam scheren, maar er zijn wel wat gemeenschappelijkheden te zien. Babyboomers staan bekend om hun sterke werkethiek, Generatie X waardeert evenwicht tussen werk en privé, Millennials zoeken naar betekenis en doel in hun werk, terwijl Generatie Z digital natives zijn, opgegroeid met technologie. Deze diversiteit lijkt te schreeuwen om een gepersonaliseerde benadering van leren.

Leerstijlen aanpassen aan generatieverschillen

Om aan de uiteenlopende behoeften van ieder mens tegemoet te komen, is het belangrijk om een leeraanbod te creëren dat zowel traditionele als moderne leermethoden omvat. Zo ontstaat een omgeving waarin iedereen zich gezien en gewaardeerd voelt. Dat vraagt dus om een aanpak die verder kijkt dan de generatiegebonden stereotypes.

Het is een misvatting te denken dat ouderen per se een voorkeur hebben voor traditionele leerformaten en jongeren altijd gaan voor technologiegedreven methoden, zoals online cursussen, interactieve platforms en mobiel leren. De realiteit laat een veel diverser beeld zien. Er zijn zat tech-savvy Babyboomers – om het woord ‘ouderen’ maar niet te gebruiken. En hoewel veel jongeren neigen naar digitale middelen in plaats van traditionele boeken voor hun leerproces, bestaan er ook echt nog jongeren die de voorkeur geven aan het leren uit boeken.

Kortom, er is geen universele oplossing die voor een hele generatie werkt en daarom is het cruciaal om een breed scala aan leeropties te bieden. Zo kan je elke individuele leerstijl bedienen.

Inclusieve en effectieve leeromgeving

Door een scala aan leerbenaderingen te bieden creëer je een inclusieve en effectieve leeromgeving. Bovendien bevordert het aanbieden van keuzes in leermethoden niet alleen de betrokkenheid en tevredenheid van medewerkers, maar stimuleert het ook een cultuur van levenslang leren.

Door deze benadering kunnen je medewerkers hun vaardigheden op hun eigen manier en in hun eigen tempo ontwikkelen, waardoor ze beter voorbereid zijn op de evoluerende uitdagingen en kansen binnen hun vakgebied.

De invloed van technologie op hedendaagse leerervaringen

Het bieden van de beste ontwikkelingsmogelijkheden is belangrijk als je talent wilt aantrekken en behouden. Toch is het realiseren van een omgeving die groei stimuleert, gemakkelijker gezegd dan gedaan. Daarom hebben we het MyCademy Leerplatform ontwikkeld: de perfecte combinatie van een slim leerplatform, een uitgebreid aanbod aan trainingen – in alle mogelijke vormen en via verschillende kanalen – en continue ondersteuning. Zo zorg je ervoor dat ál je collega’s gaan groeien, wat hun leeftijd of leervoorkeur ook is.

Benieuwd hoe jij de war on talent wint?

Wil je weten hoe jij de war on talent wint, ongeacht de generatie? Download dan ons whitepaper ‘Zo zorg je voor happy medewerkers’. Eens verder praten over wat we voor jouw organisatie kunnen betekenen? Wij helpen je graag! Neem gerust vrijblijvend contact met ons op.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde artikelen