Informatie delen met collega’s: 5 tips

Het delen van informatie, data en kennis tussen collega’s onderling is soms lastig. Niet alle informatie is relevant, sommige informatie is niet toegankelijk voor medewerkers van andere afdelingen en in sommige gevallen zien collega’s elkaar als concurrenten in plaats van collega’s. 

Onze adviezen voor het delen van informatie met collega’s

Herken je een van deze dingen op de werkvloer? Of ben je gewoon nieuwsgierig naar tips om op een effectieve manier informatie onder collega’s te delen? Lees dan het artikel hieronder. Wij geven je namelijk 5 tips voor het effectief delen van informatie met collega’s.

Tip 1: Zorg voor diversiteit onder collega’s

Deze eerste tip klinkt misschien als een nachtmerrie, want collega’s die allemaal hetzelfde denken zorgt voor synergie, toch? Dit is tot op zekere hoogte waar, maar collega’s die hun eigen gedachten delen en hierover met elkaar sparren, zorgen voor veel onderling respect en een open (leer)cultuur

Daarnaast zorgt het ervoor dat collega’s kennis met elkaar delen en zo dus ook informatie met elkaar wordt gedeeld. Doordat collega’s hierover gelijk in gesprek zijn en er een open sfeer heerst, zorgt het ervoor dat de informatie toegankelijk is en werknemers gelijk vragen stellen bij onduidelijkheden. 

kennis overdragen aan collegas

Tip 2: Haal informatie en kennis van buitenaf

Wanneer je alleen informatie in de interne organisatie blijft delen, zorgt dit ervoor dat het wiel wellicht een paar keer opnieuw wordt uitgevonden en dat is zonde. 

Door externe informatie binnen te halen zorg je voor verfrissing onder al je collega’s. Zij kunnen dit vervolgens ook met elkaar bespreken en de informatie eigen maken onder verschillende afdelingen. 

De externe informatie behaal je door verschillende opties. Voorbeelden zijn externe trainingen voor werknemers. Dit kan alleen voor managers of product owners zijn, maar ook voor alle collega’s. Ook is het mogelijk om een gastspreker uit te nodigen binnen je bedrijf die een inspiratiesessie verzorgd of alleen zijn/haar kennis deelt.

Als derde bestaat natuurlijk altijd de optie om een zzp’er in te huren voor een specifieke klus. Let er wel op dat je de opdracht goed formuleert zodat er ook daadwerkelijk wordt samengewerkt en zo kennis wordt gedeeld.

Tip 3: Gebruik digitale communicatietools

Informatie in het hoofd van je werknemers of collega’s moet natuurlijk gedeeld worden. Dit kan wat ons betreft het beste via online communicatietools zoals Slack, Hub of Jira. Dit soort platforms zijn te vergelijken met WhatsApp, maar dan speciaal voor de interne communicatie binnen organisaties. Erg handig dus, zeker als er meerdere afdelingen of locaties zijn. 

In dit soort communicatietools hebben collega’s contact met elkaar en starten ze chats met iedereen die bij het bedrijf werkt of daar toestemming voor heeft. Op die manier is het dus erg laagdrempelig en hoeven collega’s niet te wachten met informatie delen en bespreken tot collega’s weer op kantoor zijn of uit meetings komen. 

Support je collega’s om successen, ervaringen en ook blunders te delen in chat. Op die manier leer je van elkaar, ervaringen delen is natuurlijk ook informatie delen. 

softskills ontwikkelen

Tip 4: Organiseer eens wat vaker een bedrijfsuitje of -borrel

Het komt ontzettend vaak voor dat in een informele sfeer de meeste kennis wordt gedeeld in de vorm van ervaringen. Dit komt doordat collega’s dan met elkaar in gesprek gaan en vaak op leuke onderwerpen komen wat gecombineerd wordt met werkervaringen en blunders. 

Deze tip sluit dus goed aan op de vorige tip. Het delen van successen, maar ook zeker blunders. Een borrel of andere informele sfeer is hiervoor de perfecte gelegenheid, aangezien collega’s die elkaar normaal gesproken minder spreken, elkaar op deze momenten juist spreken. Dat is natuurlijk waardevol voor de overdracht van kennis en het delen van informatie onder collega’s. 

Tip 5: Practice what you preach

Als product, owner, manager of directeur is het ontzettend belangrijk om niet alleen te vertellen hoe het moet, maar dit zelf ook daadwerkelijk te doen. Laat het goede voorbeeld zien en wees de eerste die bijvoorbeeld het communicatiesysteem voor het delen van informatie gebruikt, organiseer een leuke vrijdagmiddagborrel of volg (samen met je collega’s) een externe training.

Het is belangrijk dat je meegaat met je collega’s en hierin betrokken bent en blijft. Leer niet van je collega’s, maar met elkaar. Op die manier leer je van elkaar, iedereen heeft natuurlijk een ander perspectief en denkwijze. Hiervan leer je veel en het verbreedt je eigen denkkaders. 

Hoe start je met het delen van informatie onder collega’s

Nu we je een 5-tal handige tips hebben gegeven zou je in principe aan de slag kunnen, maar waar begin je? Het antwoord hierop is niet voor iedereen hetzelfde. Kijk waar de organisatie nu staat, wat je zelf denkt nodig te hebben en wat je collega’s of werknemers aangeven nodig te hebben. 

Bespreek meerdere opties met elkaar en kijk welke het meest laagdrempelig zijn voor in jouw organisatie. Bij MyCademy.com bieden we een mooi leerplatform waarin je de voortgang van collega’s handig bijhoudt. Daarnaast hebben we een aanbod van verschillende opleidingen om je professionele persoonlijkheid verder te ontwikkelen. 

dashboard manager bijgesneden 525 2

Neem hier gerust een kijkje voor ons aanbod in opleidingen of ons leerplatform.  

Ben je er nog niet of en wil je meer weten? Plan dan vrijblijvend een demo in!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde artikelen