7 manieren om een growth mindset te creëren

De wereld staat bol van de veranderingen en als je daar als organisatie niet in kan meebewegen, heb je een serieus probleem. Daar is een ware growth mindset voor nodig, anders mis je de boot en word je links en rechts ingehaald door de concurrentie. Verwaarlozing van kennisontwikkeling is een slow killer, maar als ie eenmaal opduikt, ben je te laat. Als je als bedrijf wil blijven bestaan en wil groeien moet je zorgen dat je mensen willen groeien en zich willen ontwikkelen. Hoe doe je dat?


1. Een growth mindset begint met een learning mindset

Verwaarlozing van kennisontwikkeling is een echte sluipmoordenaar, dat schreef Patrick Kieviet van MyCademy al eerder. We weten inmiddels hoe snel de wereld op z’n kop kan staan en dat je als organisatie heel wendbaar moet zijn om op alle veranderingen in te spelen. Je weet nu immers nog niet waar de disruptie vandaan gaat komen en wat je straks nodig gaat hebben. Dat vraagt om een bedrijfscultuur waarin verandering centraal staat en waar leren logisch onderdeel van het werk is. Zo ontwikkelen zij een learning mindset en kan de organisatie heel snel schakelen en makkelijker inspelen op nieuwe situaties.


2. Leren moet in het DNA

Als je als organisatie een duidelijke strategische keuze maakt voor kennisontwikkeling, moet je er alles aan doen om ook daadwerkelijk een cultuur te creëren waarin continu leren in het DNA zit. Daarmee worden de prestaties beter en kun je sneller en flexibeler omgaan met veranderingen. Een hoger kennisniveau van medewerkers hee­ft een directe, positieve impact op zaken als klanttevredenheid, klantenbinding, efficiëntie en op de omzet. Een lerende organisatie is daarmee aantoonbaar succesvoller en zal in de toekomst het verschil maken.


3. Leren moet je faciliteren

Je kunt wel hard roepen dat kennisontwikkeling een strategische keuze is, maar daarmee krijg je je medewerkers nog niet in de boeken. Je moet ze daarbij wel faciliteren. Zorg voor een slim leerplatform waar je medewerkers een brede range aan opleidingen en trainingen kunnen vinden, waar ze kunnen kiezen uit een scala aan leervormen, maar waar ook proefexamens, boeken en andere materiaal te vinden zijn. Ook leerpaden zijn daarbij van grote toegevoegde waarde. Zo kunnen medewerkers hun ontwikkelplannen vastleggen, die ze vervolgens kunnen bespreken met hun manager.


4. Kijk naar groei en niet naar de hoeveelheid werk dat medewerkers verzetten

Als je je medewerkers blijft afrekenen op de hoeveelheid werk die ze verzetten en niet op wat ze allemaal geleerd hebben, komt er weinig van die growth mindset terecht. Moet je dan maar alles laten waaien? Zeker niet! Om bij te houden wat hun leergedrag oplevert, kun je duidelijke KPI’s op te stellen. Met een slim leerplatform hou je overzicht over hoeveel uur een medewerkers heeft gestudeerd, wat de scores zijn, welke trainingen zijn afgerond en welke nog gaande zijn. Bespreek die KPI’s in gesprekken met je medewerkers en leg daar de nadruk op in plaats van op de hoeveelheid werk die aan het einde van de maand is verzet.


5. Accepteer het maken van fouten

Een veilige omgeving en een open en transparante cultuur zorgen ervoor dat mensen fouten durven te maken en vragen durven te stellen. Daar is essentieel voor de ontwikkeling van medewerkers. Het geven van opbouwende feedback – tussen collega’s, maar ook tussen medewerker en leidinggevende – is een stimulans voor je medewerkers om aan hun ontwikkeling te blijven werken.


6. Geef medewerkers kansen

Door medewerkers kansen te geven, haal je het beste in hen naar boven. Niet voor niets is een van de 12 vragen van Gallup, het meest gebruikte onderzoeksinstrument voor het meten van medewerkersbetrokkenheid: ‘Het afgelopen jaar heb ik kansen gehad op het werk om te leren en te groeien’. Goede managers dagen medewerkers uit om kansen te grijpen en nieuwe taken uit te proberen. Door ze deze kansen te bieden stimuleer en motiveer je medewerkers ook weer om zich te ontwikkelen, wat leidt tot innovatie en positieve bedrijfsresultaten.


7. Kijk eens anders naar een cv

Bij het aannemen van nieuwe medewerkers wordt vaak veel waarde gehecht aan een indrukwekkende cv. Vreemd eigenlijk, want een cv zegt alleen iets over je verleden, zegt ook arbeidspsycholoog Lennard Toma in dit artikel in het AD. Het zegt niets over de motivatie van iemand of waar iemand heen wil in de toekomst. Misschien is het slim om in het vervolg meer waarde te hechten aan iemands motivatie om te groeien dan aan die indrukwekkende cv…


Nieuwsgierig?

Een learning mindset – en daarmee een growth mindset – is geen kwestie van één keer opschrijven en het is geregeld. Volgens de L&D Monitor maakt slechts een derde van de organisaties meer dan 75 procent van het L&D-budget op. Leren en ontwikkelen staat bij 81 procent van de beoordelingsgesprekken standaard op de agenda, maar dat wordt lang niet altijd vertaald naar een concreet leerplan. Werk aan de winkel dus.Heb je hulp nodig om continu leren op de agenda te zetten en ervoor te zorgen dat kennisontwikkeling een meer strategische rol gaat innemen? Neem gerust contact met ons op. We helpen je graag!

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde artikelen