Arbeidsmobiliteit wordt steeds belangrijker. In deze blog kijken we naar wat arbeidsmobiliteit is, waarom het belangrijk is voor werkgever én werknemer en wat het je brengt.
Arbeidsmobiliteit wat is het?
Het Ministerie van Binnenlandse Zaken definieert arbeidsmobiliteit als positieveranderingen die werknemers gedurende hun loopbaan doormaken. Dat kan intern zijn, als een werknemer een andere functie accepteert bij dezelfde werkgever, maar ook extern: als een werknemer een nieuwe baan bij een andere werkgever krijgt. In deze blog richten we ons op interne arbeidsmobiliteit en het belang ervan.
Baanduur steeds korter
De tijd dat mensen van schoolverlater tot de pensioenleeftijd bij dezelfde werkgever doorbrachten, ligt ver achter ons. Hoe jonger de medewerker, hoe korter de baanduur. Uit onderzoek door het CBS blijkt dat meer dan tachtig procent van de medewerkers van 55 tot 65 jaar vijf jaar of langer bij dezelfde werkgever blijft. Van de werknemers tussen de 15 en 25 jaar heeft negentig procent een baanduur van vijf jaar of korter.
Interne arbeidsmobiliteit belangrijk voor werkgever én werknemer
De tijd dat mensen bij één werkgever blijven, wordt dus steeds korter. Tegelijkertijd kost het werven van een nieuwe medewerker veel moeite, tijd en geld. Het is dus slim om de interne arbeidsmobiliteit van je medewerkers zo hoog mogelijk te houden. Ook voor je medewerkers is dat een voordeel, omdat het de kans dat ze vastlopen tijdens hun loopbaan sterk vermindert. Her- en omscholing zorgt voor een bredere inzetbaarheid van je mensen op de werkvloer. Het zorgt voor flexibiliteit in de loopbaan van je medewerkers en zorgt dat ze flexibel kunnen bewegen tussen taken en functies. Zo creëer je ruimte voor zowel je organisatie als voor je medewerkers.
Snel schakelen
We weten inmiddels allemaal hoe invloeden van buitenaf de wereld op z’n kop kunnen zetten. Voor je het weet, moet je als bedrijf je koers veranderen. Daardoor heb je misschien minder administratieve mensen nodig en meer commerciële kanjers of techneuten. Het is enorm inefficiënt om je administratieve medewerkers te ontslaan en op zoek te gaan naar de mensen waarvan je er meer nodig hebt. Als je ze binnen je bedrijf omschoolt, nemen ze hun kennis van en ervaring met jouw bedrijf en jouw branche mee. Zo kun je sneller schakelen en makkelijker meebewegen met veranderingen. Het creëren van een leercultuur is sowieso heel waardevol. Door een learning mindset – en daarmee een growth mindset – te creëren, is het voor je medewerkers een heel logische stap om door middel van een korte studie van potentieel overbodige functies te bewegen naar een plek in het bedrijf waar wel veel behoefte is. Zo worden – mogelijk noodgedwongen – koersveranderingen van het bedrijf geen bedreiging, maar een kans en voelen medewerkers het niet als druk, maar als kans om zich te ontwikkelen.
Darwin
Charles Darwin zei het al in de 19e eeuw: ‘It is not the strongest of the species that survives, nor the most intelligent; it is the one most adaptable to change.’ Door een strategische keuze te maken voor kennisontwikkeling en door continu leren te omarmen, blijf je wendbaar. Bovendien helpt het je talent aan te trekken én te behouden. Alleen inzetten op een goede beloning is vandaag de dag niet meer afdoende, daarover schreven we al eerder een blog.
Nieuwsgierig?
Wil je ook continu leren op de agenda zetten maar kun je daar wel wat hulp bij gebruiken? Wij helpen je graag kennisontwikkeling een nog strategischer rol te geven. Neem vrijblijvend contact met ons op.