Hoe een beter geheugen zorgt voor een beter leerrendement

In eerste instantie is je geheugen misschien niet het eerste waar je aan denkt als je meer rendement uit je leeractiviteiten wilt halen. Toch is het een niet te onderschatten element bij het leren.

Het is ongetwijfeld herkenbaar dat je naar een event, workshop of bijvoorbeeld een podcast hebt geluisterd en 2 weken later eigenlijk niet meer zo goed weet wat er besproken is?

Je bent niet de enige.

Zo is uit onderzoek gebleken dat je direct na het luisteren van een presentatie nog maar 50% hebt onthouden van wat er ter sprake kwam. De volgende dag is dat nog maar 25% en een week later 10%.

Maar ook andere studies laten zien dat wat je leert lang niet altijd volledig onthouden blijft. Het bekendste onderzoek hierover is misschien wel bij je bekend, de Leerpiramide van Bales. De leerpiramide is in de jaren ’60 ontwikkelt door de National Training Laboratories Institute in Bethel, Maine.

De leerpiramide onderscheidt 7 levels waarin je opgedane kennis onthoudt.

  • Je onthoudt 90% als je iemand iets leert/onderwijst
  • Je onthoudt 75% van de kennis als je dit direct toepast in de praktijk
  • Je onthoudt 50% van wat je leert tijdens een groepsdiscussie/vergadering
  • Je onthoudt nog maar 30% van wat je tijdens een demo ziet
  • Je onthoudt nog maar 20% van audiovisueel materiaal
  • Je onthoudt nog maar 10% van wat je alleen hebt gelezen
  • Je onthoudt nog maar 5% van wat je leert tijdens het luisteren bij een klassikale training/college

Goed, dit geeft al direct heldere inzichten in wat je te doen staat als je de kennis die je op doet, ook daadwerkelijk wilt onthouden. Want wanneer je kennis onthoudt kun je het toepassen en je hebt alleen wat aan kennis als je dit ook kunt toepassen.

Geheugen is te trainen

Dat je geheugen te trainen is bewijst Rick de Jong. Rick is Memory trainer en heeft zich in enkele jaren opgewerkt tot de top van de wereld in de geheugentechnieken. Dit heeft onder andere geresulteerd in de Europese titel: ‘getal Pi uit je hoofd kennen’ waarin hij maar liefst 22.612 decimalen achter de komma het getal Pi wist op te noemen.

Een van de mooiste dingen van zijn bijzondere prestatie is dat iedereen dit zou kunnen. Het is een kwestie van training en het toepassen van de juiste technieken. Deze technieken kan je ook prima inzetten om het rendement van jouw leeractiviteiten te verhogen.

Hoe verbeter je je geheugen?

Iedereen kan dus zijn geheugen verbeteren. Je brein werkt zo dat je dingen onthoudt als je verbanden weet te leggen, visualiseert en herhaalt. Hieronder lees je een aantal technieken die je kunt toepassen om een beter geheugen te krijgen en zo meer te onthouden van hetgeen jij geleerd hebt.

Verhalen

Mensen zijn beter in het onthouden van verhalen, dan dat zij goed zijn in het onthouden van ‘droge stof’ zoals lijstjes. Je onthoudt een lijstje beter als je hier een verhaal omheen creëert. Van alles losse elementen, maak je dus één geheel. Dit wordt soms ook wel de Story Method genoemd.

Associaties

Moet je een naam onthouden? Maak dan direct een associatie met iets anders. Stelt iemand zich voor en zegt bijvoorbeeld dat hij Mark heet. Probeer dan direct een haakje te vinden waarmee je deze naam kunt associëren. Vaak helpt het om een naam te koppelen aan een ander persoon. In dit geval kan je direct de associatie leggen met Mark Rutte.

Schrijf dingen op

Dit is een techniek die je waarschijnlijk wel kent, maar grote kans dat je deze nog niet altijd even goed toepast. Onderschat deze techniek zeker niet. Het opschrijven van dingen zorgt er niet alleen voor dat je het begrijpt, maar je herhaalt het ook nog eens voor jezelf. Mocht je het tevens toch onverhoopt vergeten, heb je altijd een notitie om op terug te vallen.

Zorg voor zo min mogelijk afleiding

Een onderschat fenomeen. Vooral bij bedrijven is dit een groot punt van aandacht. Met de intrede van grote kantoortuinen is dit eigenlijk alleen maar erger geworden. Wil je gefocust werken, dingen onthouden dan moet je zo min mogelijk afgeleid worden.

Het blijkt zelfs zo dat als we in een kantoortuin werken, we per dag 86 minuten aan productiviteit verliezen. Uit latere onderzoeken bleek dat werknemers die vanuit een kantoortuin werken meer stress ervaren en vaker ziek zijn.

Ieder moment van afleiding zorgt ook voor een x-aantal minuten voordat je weer 100% in je concentratie zit. Hoeveel minuten dit zijn verschilt per onderzoek. Hier is veel onderzoek naar gedaan, maar per onderzoek verschilt het aantal minuten. Zo blijkt een e-mail je gemiddeld 25 minuten uit je concentratie te halen.

Breinexpert en auteur van het boek Focus AAN/UIT, Mark Tigchelaar: ‘Elke keer als je wordt afgeleid, moet je brein haar aandacht verdelen,’.

Kortom: zorg voor focus en zo min mogelijk afleiding. Zet bijvoorbeeld al je notificaties uit, werk met stilte blokken en leg je telefoon eens in een andere ruimte.

Visualiseer

Visualiseer hetgeen je geleerd hebt. Door het te visualiseren maak je het tastbaar en kan je zelfs associaties leggen. Zo combineer je verschillende geheugentechnieken. Het visualiseren doe je door bijvoorbeeld associaties te leggen, een verhaal er omheen te creëren, een stappenplan te bedenken of het écht visueel te maken door illustraties.

Pas het geleerde toe

Zoals we eerder in dit artikel al aangaven heb je niets aan kennis die je niet toepast. Een extra voordeel van het toepassen van je kennis is dat je het beter onthoudt. Het toepassen van je kennis doe je bijvoorbeeld door het te onderwijzen aan anderen. We lazen al dat je dan 90% van deze kennis zult onthouden.

Beter leerrendement in je organisatie?

Naast het trainen van je brein zijn er natuurlijk nog veel meer elementen die je kunt aanpakken bij het verhogen van het leerrendement binnen je organisatie. Onze L&D adviseurs zijn hier expert in en zo hebben wij al vele tientallen bedrijven geholpen hun leerrendement naar een hoger niveau te tillen.

Ook benieuwd hoe wij dit doen en hoe wij jouw organisatie hierbij helpen ondersteunen? Neem dan vrijblijvend contact met ons op.

Gerelateerde artikelen