Zo pakken je medewerkers wél de regie over hun leerproces

Door te leren blijf je als organisatie relevant. Volgens Peter Senge, Amerikaans wetenschapper op het gebied van kennismanagement en directeur van het Center for Organizational Learning, zijn je mensen je kapitaal: ‘Op de lange termijn is je enige duurzame bron van concurrentievoordeel het vermogen van je organisatie om sneller te leren dan de concurrentie.

Maar hoe zorg je nou dat je mensen zelf de regie nemen over hun eigen leerproces zodat jij als organisatie relevant blijft? Vijf tips.

1. Geef context

Allereerst moeten je mensen weten waarom het belangrijk is om te blijven leren. Er is maar een kleine groep van mensen die een intrinsieke motivatie heeft om continu te leren en zichzelf te blijven ontwikkelen.

Dan is er nog een heel grote groep van mensen die wel willen leren, maar die een extra push nodig hebben. Vooral voor deze groep is het heel belangrijk te begrijpen welke ontwikkeling de organisatie gaat doormaken. Communiceer duidelijk en concreet waar de organisatie over vijf of tien jaar wil staan en wat dat gaat vragen van de medewerkers.

Alleen zo zullen ze begrijpen waarom het belangrijk is continu aan hun ontwikkeling te blijven werken en om zelf de regie daarover te nemen.

2. Geef ruimte

Maar hoe help je je medewerkers nu die regie ook daadwerkelijk te pakken? Daarvoor is het heel belangrijk om medewerkers de ruimte te bieden om hun eigen verantwoordelijkheid te pakken en initiatief te nemen.

We zien dat gepersonaliseerd leren steeds meer de standaard wordt. Medewerkers willen niet meer in een standaardoplossing gegoten worden. Niemand voelt zichzelf standaard, iedereen is uniek.

Ook de manier waarop mensen bij voorkeur kennis vergaren is voor iedereen anders. Het is belangrijk daar als organisatie voor open te staan en er de ruimte voor te bieden. Er zijn immers meerdere wegen die naar Rome leiden. Waar het voor de één heel goed werkt om een klassikale training te volgen, werkt het voor de ander veel beter om een boek te lezen of een video te bekijken of een combinatie van leervormen te gebruiken.

Geef vervolgens ook de ruimte om de nieuw opgedane kennis toe te passen. Het komt erg vaak voor dat mensen nieuwe dingen leren, maar er vervolgens geen mogelijkheid is om het nieuw geleerde ook daadwerkelijk op de werkvloer toe te passen. Dat werkt niet alleen demotiverend, het betekent ook dat het geleerde niet beklijft.

3. Geef het goede voorbeeld

Vergeet je eigen rol niet. Als je als management en HR-afdeling vertelt hoe belangrijk leren is, geef dan ook het goede voorbeeld. Ook als manager of HR(D) medewerker moet je laten zien dat je continu met je eigen ontwikkeling bezig bent. En deel je ervaringen ook.. Blijf niet hoog in je ivoren toren zitten, maar spreek met mensen in je organisatie.

4. Geef aandacht

Ook is het heel belangrijk om als HR-afdeling en als management aandacht te hebben voor de ontwikkeling van je mensen. Dat kan door feedback te geven aan medewerkers op hun leerproces, maar ook door überhaupt het gesprek erover aan te gaan. Help je medewerkers hun doelen zo concreet en haalbaar mogelijk te maken. Laat de medewerker wel zelf verantwoordelijkheid, maar ondersteun ze daarin en beloon ze als ze hun doelen halen of ander gedrag laten zien waar je als organisatie van profiteert.

5. Faciliteer

Om te zorgen dat je medewerkers die regie ook echt kúnnen pakken, is het natuurlijk van belang om ze daarbij te faciliteren. Je kunt wel zeggen hoe belangrijk je het vindt dat je mensen hun verantwoordelijkheid nemen, maar als er vervolgens niets beschikbaar is waarmee ze dat kunnen doen, dan komt er weinig van de grond.

Zorg voor een leerplatform waar je medewerkers een brede range aan opleidingen en trainingen kunnen vinden, waar ze kunnen kiezen uit een scala aan leervormen, maar waar ook bijvoorbeeld proefexamens en boeken te vinden zijn.

Als je zo’n leerplatform op een makkelijke en laagdrempelige manier beschikbaar maakt voor je mensen, wordt het voor hen ook makkelijker zelf de regie op hun eigen leren te pakken, het materiaal te gaan ontdekken en te zoeken naar wat hen gaat helpen hun leerdoelen te bereiken.

Nieuwsgierig?

Wil je dat jouw medewerkers ook de regie nemen over hun eigen leerproces? Wil je continu leren op de agenda zetten maar kun je daar wel wat hulp bij gebruiken? Wij helpen je graag kennisontwikkeling een nog meer strategische rol te geven. Neem vrijblijvend contact met ons op.

Gerelateerde artikelen